Funkisbygg revet uten tillatelse

<p> Venstrepolitiker oppdaget at Radiocentralen i Pedersbakken lå ruiner. — Bygget skulle bevares, sier byggesakssjef Paul A. Paulsen.</p>

  • Ludvig Lorentzen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 16 år gammel

— Dette er vandalisme av verste slag, og burde ikke være mulig. Venstres Helge Solum Larsen fikk en kraftig overraskelse da han gikk Pedersbakken i Stavanger i går. Bygget til Stavanger Radiocentral, et funkishus reist i 1938 og formet som et radioapparat, var forvandlet til en ruinhaug.

Solum Larsen ilte til sitt kontor, og bladde i sine papirer. Nei, han kunne ikke se at det var gitt rivningstillatelse for Pedersbakken 5, i motsetning til det som var tilfelle for to hus på den andre siden av kvartalet: Lars Oftedals barndomshjem og nabobygget, der Asbjørn Kloster drev skole. Begge disse husene er jevnet med jorden for å gi plass til et leilighetskompleks, noe Solum Larsen stemte imot.

  • Er vi inne i en fase hvor verneverdier ikke teller lenger? Rivningen av Radiocentralen er et sviende tap for Stavanger, sier Solum Larsen.

Han tok opp saken på gårskveldens møte i Kommunalstyret for byutvikling, og ble møtt av hoderysten fra administrasjonen. Byggesakssjef Paul A. Paulsen bekrefter overfor Aftenbladet at det ikke er gitt rivningstillatelse for Pedersbakken 5. - Tvert imot, det er vedtatt at huset skal vernes, sier Paulsen, som i dag vil forsøke å finne ut hva som er skjedd.

Eieren av kvartalet der Radiocentralen lå, advokat Kåre Vierdal, sier han har forstått det slik at rivningstillatelsen var i orden. Han kjenner ikke detaljene, og henviser til entreprenøren, Faber Bygg.

  • Pedersbakken 5 skal etter våre planer bygges opp igjen nøyaktig slik huset var, og firmaet Stavanger Radiocentral skal flytte inn der igjen, sier Vierdal.

ludvig.lorentzen@ aftenbladet.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Forsker har ikke funnet tegn til planten på fem år

  2. Drapet i Nilsabakken: Trekker anke etter drapsdom

  3. Ber reisende om tålmodighet når vedlikeholdsarbeid stenger Jærbanen i ni dager

  4. Ordføreren om Braut Haaland-hyllesten: – Det var denne måten det måtte skje på

  5. Strømsmell for Helgø Meny – tapte 14 millioner i fjor

  6. – For en glede det må være å spille med fullsatt stadion