Norgesgruppen kutter buregg

Norgesgruppen, med kjeder som Kiwi, Spar, Meny og Joker, har bestemt seg for å kutte egg fra burhøner innen utgangen av 2019. Coop har ingen umiddelbare planer om å følge etter.

Norgesgruppen kutter egg fra burhøner. Målet er å gjøre det i løpet av 2019.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Vi har nå bestemt oss for å at vi skal gå over på egg fra frittgående høner. Målet er å gjøre det i løpet av 2019, sier Bård Gultvedt, som er direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt i Norgesgruppen til Aftenbladet.

For to uker siden sa Gultvedt til Aftenbladet at Norgesgruppen vurderte å kutte egg fra burhøner, men at beslutningen ikke var tatt.

– Vi var da inne i en diskusjon om dette, sier Gultvedt.

Han sier at beslutningen nå er tatt på ledernivå i Norgesgruppen. Rema 1000 kuttet egg fra burhøner allerede i 2012. Den tredje store dagligvareaktøren i Norge, Coop har ingen umiddelbare planer om å kutte ut egg fra høner i bur med miljøinnredning.

– Vi er opptatt av å la eggprodusentene tilpasse sin produksjon i takt med myndighetenes krav. Alle den tid det er en pågående diskusjon i fagmiljøet om hvorvidt høner i bur har det vel så bra som frittgående høner, ser vi ingen grunn til å forsere overgangen, skriver kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge i en epost til Aftenbladet. Han mener det beste for dyrevelferden er økologisk eggproduksjon.

– Her melder konkurrentene seg på i andredivisjon. Det er økologisk eggproduksjon som er best for dyrevelferden, skriver Kristiansen.

– Skummelt for landbruket

Leder Tone Steinsland i Rogaland fjørfelag synes det er betenkelig at Norgesgruppen argumenterer med at forbrukerne vil ha egg fra frittgående høner, så lenge det fortsatt er mange forbrukere som kjøper egg fra høner i bur med miljøinnredning.

– Vi leverer verdens tryggeste egg og er opptatt av at forbrukerne skal bestemme hvilke egg de vil ha. Når kjedene kutter ut egg fra høner i miljøbur, er det ikke lenger forbrukerne som bestemmer. Da er det kjedene som avgjør hva folk får kjøpe. Det er fordeler og ulemper med alle produksjonsformene, og det er skummelt for landbruket at kjedene ikke legger fakta til grunn, men baserer strategien mer på føleri, sier Tone Steinsland.

Nestleder Kjell Andreas Heskestad i Rogaland Bondelag reagerer også på maktbruken til butikkjedene og at de vil kutte ut egg fra en fullt lovlig produksjonsform.

– Vi er avhengig av butikkjedene for å få solgt varene, men jeg er redd for at de utnytter makten sin. Ordet bur har en negativ klang og blir brukt negativt, men hønene kan ha det vel så bra i bur, og kjedene og dyrevernorganisasjonene spiller mye på følelser. Det er synd for fjørfebønder som har investert i nye bur med innredning ut fra nye krav for bare fem år siden. De vil få det tøft, og det vil svi økonomisk, sier Heskestad.

Butikkene i Norgesgruppen vil også selge økologiske egg. Norgesgruppen er den største dagligvareaktøren i Norge med en markedsandel på rundt 40 prosent og står bak kjente kjeder som Kiwi, Meny, Spar, Eurospar og Joker. I Meny-butikkene selges det bare økologiske egg og egg fra frittgående høner, og nå følger de andre butikkene i Norgesgruppen etter.

Les også

Butikker vil vrake buregg

Les også

– Hønene har det like bra

De tradisjonelle, nakne nettingburene med tre høner i hvert bur ble forbudt i 2012. Forbudet mot de tradisjonelle burene førte til at mange norske eggprodusenter investerte mange millioner i større bur med innredning som vaglepinne, sandbad og rugekasse, bygde om til hønsehus med frittgående høner innendørs eller økologisk produksjon der hønene kan gå både ute og inne. 1 av 3 norske verpehøner lever nå i miljøbur. I Rogaland er andelen nærmere 2 av 3.

– Hva tenker du om at bønder som har investert mange millioner kroner i nye bur for få år siden ikke lenger får levere egg til Norgesgruppen?

– Vi har respekt for at det kan være utfordrende for enkelte produsenter. Vi forstår at de ikke kan legge om over natten og at de må investere på nytt, men vi håper at det lar seg gjøre. Det er Nortura som har dialogen med produsentene, og de må selv gjøre jobben med å endre driftsform, sier Bård Gultvedt.

Les også

Miljøpartiet vil forby burhøns

– Hvorfor velger Norgesgruppen å kutte egg fra burhøner?

– Vi ser at forbrukerne i større og større grad etterspør egg fra frittgående høner. Det er en utvikling både internasjonalt og i Norge, og vi ser at det er den veien vi må gå, sier Gultvedt.

– Er det ikke bedre å tilby begge deler og la forbrukerne velge?

– Vi har hatt begge deler og vil ha det en stund til, men ønsker å gå over til egg fra frittgående høner, sier Gultvedt.

Samvirkebedriften Nortura, som er eid av norske bønder, er den største leverandøren av egg i Norge. 52 prosent av eggene kommer fra frittgående høner, mens 43 prosent kommer fra høner bur med miljøinnredning og 5 prosent er fra økologisk produksjon.

– Hva betyr for Nortura at Norgesgruppen vil kutte ut buregg i løpet av 2019?

– Jeg kan ikke kommentere dialogen vi har med våre kunder direkte. Men vi lytter til hva markedet ønsker og ser at det er en vridning mot frittgående høner. Vi har flest produsenter med frittgående høner, men vi har også mange produsenter som har høner i miljøinnredning. Nortura har ikke satt noen dato eller årstall for overgang til frittgående produksjon. Begge deler er fullt lovlige produksjonsformer, og vi mener dyrevelferden er god i begge. Mange bønder investerte i nye bur i 2012, og derfor er det viktig å ha en god dialog med våre produsenter om framtiden, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Eskil Pedersen i Nortura.

Dyrevernalliansen fornøyd

Dyrevernalliansen er svært glad for beslutningen fra Norgesgruppen og har lenge jobbet for å kutte salg av egg fra burhøner.

– Det er historisk når en så stor aktør som NorgesGruppen nå tar dette viktige steget og markerer seg på dyrevelferd, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland på Dyrevernalliansen sine egne nettsider. Dyrevernorganisasjonen peker på at frittgående høner har bedre plass, kan bevege seg fritt omkring, lete etter fôr i strøet og vagle seg i høyden.

– Da forbudet mot nakne bur kom i 2012 gikk Dyrevernalliansen ut med råd til alle bønder om å velge frittgående istedenfor nye bur. De som valgte bur må nå dessverre investere på nytt. Dyrevernalliansen er fornøyd med at Nortura nå bygger om hønsehusene sine, sier Kleveland.

Publisert: