UNE: - Ingenting tilsier at avslaget på asylvurderingen var feil

Åtte måneder etter at Qais Faiz fikk avslag på asylsøknaden ble han funnet død i Afghanistan. Dødsfallet etterforskes som drap, men Utlendingsnemnda avviser forbindelse mellom dødsfallet og utkastelsen.

Bildet er hentet fra et intervju Aftenbladet gjorde i november 2015. Blant de ti asylsøkerne som ble intervjuet var Qais Faiz (bilde).
 • Torkel Anstensrud Schibevaag
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Qais Faiz var i sjokktilstand grunnet frykt for nye overgrep, det kommer frem i et klagebrev Faiz’ advokat har forfattet til Utlendingsdirektoratet (UDI).

Åtte måneder senere ble Faiz funnet død i hjemlandet, Afghanistan. Dødsfallet etterforskes av lokale myndigheter som drap.

En person sitter varetektsfengslet, men etter det Aftenbladet erfarer skal mannen ikke ha erkjent straffeskyld.

Graven til Qais Faiz. Bildet ble først lagt ut på Forus Transittmottaks Facebook-sider.

Bodde på Forus

Sammen med familien bodde Qais Faiz på Forus transittmottak i en lang periode i 2015 og 2016. I november 2015 intervjuet Aftenbladet ti asylsøkere som var kommet til Forus. En av dem var Qais Faiz.

– Jeg ble kidnappet av Taliban på jobben. Jeg måtte komme meg bort. Norge hadde jeg bare hørt godt om. Landet virker veldig vennlig, svarte Faiz på spørsmål om hvorfor han var kommet til Norge.

Dokumenter fra UDI som Aftenbladet har fått innsyn forteller hvorfor Faiz og familien flyktet fra Kabul til Stavanger.

Stoppet av Taliban

10. mai 2015 endret livet seg brått for familiefaren. Faiz hadde vært i Pakistan. På vei hjem blir han stoppet av Taliban i byen Jalalabad. I Pakistan hadde Faiz hentet filmer og kinoplakater til kinoen som han og broren drev i Kabul.

Det likte Taliban dårlig. Faiz ble kalt en vantro og kidnappet av Taliban. I seks dager ble han holdt fanget, før familien greide å skaffe en million afghani. Summen tilsvarer rundt 128 tusen norske kroner.

LES OGSÅ: UNE mener Qais Faiz ikke var i fare

Etter kidnappingen mottok Faiz og broren et trusselbrev fra militærstyrken Hezb-i-Islami og flere truende telefoner. Det førte til at brødrene sluttet å arbeide på kinoen. 1. juli 2015 reiste Faiz og familien til Tadsjikistan og deretter mot Europa.

– Ikke i fare

I Norge fikk Faiz og familien til slutt avslag på asylsøknaden. I vedtaket fra UDI står det at de ikke har tatt stilling til hvor troverdig Faiz’ historie er.

«På bakgrunn av det opplyste vil du uansett ikke stå i fare for forhold som nevnt i utlendingsloven paragraf 28 første ledd ved retur til hjemlandet ditt», står det videre.

Avslaget ble klagd inn til Utlendingsnemnda (UNE), men ikke tatt til følge.

– UNE gjorde en framtidsrettet vurdering av om han trengte beskyttelse i Norge. Konklusjonen ble da at de grunnene han påberopte seg ikke innebar noen fare for forfølgelse. Vi har ikke fått noen informasjon i forbindelse med dødsfallet som tilsier at den vurderingen var feil, forteller seksjonssjef Ingun Marie Halle i Utlendingnemnda.

– Han opplyste at han var blitt truet til å slutte med kinodrift. Men han oppga også at han hadde rettet seg etter dette. Det var derfor ikke noe som tilsa at han fortsatt var i fare av den grunn. Vi har heller ikke fått høre noe om at det skal være derfor han ble drept, utdyper hun.

– Ingen sammenheng

UNE forteller at de har vært i kontakt med den norske ambassaden i Kabul, lest om saken på nett og fått informasjon fra kilder i Norge som kjenner familien.

– Vi ønsker ikke å gå i detaljer om hva vi har hørt om drapet, men vi kan si så mye som at det handler om en privat konflikt knyttet til materielle verdier. Asylsaken hans i Norge handlet overhode ikke om det som nå skal ha skjedd, forteller Halle.

Hun forklarer at når det kommer meldinger om at noe alvorlig har skjedd med asylsøkere som har returnert, ønsker UNE å vite om det kan ha hatt sammenheng med noe de har forklart i Norge.

Publisert:
 1. Utlendingsnemnda (UNE)
 2. Utlendingsdirektoratet
 3. Afghanistan
 4. Asylpolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. Gjenåpningen ble feiret skikkelig i Stavanger lørdag. Ikke minst i Farge­gata

 2. Tusenvis feiret gjen­åpningen på Torget: – Velkommen tilbake, Stavanger

 3. De mener bildet er verdt millioner, og har kjempet i flere år for å få det slått fast. Til nå har de bare møtt mot­stand

 4. MC-fører tatt i 160 km/t i 60-sone

 5. I over 30 år har Egil Tveit jobbet nattevakt på Shell-en i Løkkeveien. Nå rives stasjonen – uten at det stopper Egil

 6. Naboer provosert av ny tog-søknad på Kvalaberg