Hver av oss kaster 30 kilo plast i året

70 prosent av det havner i den svarte dunken. Innbyggerne i Stavanger er aller dårligst på å resirkulere.

Enorme mengder plast hos Fretex vest på Forus. Dette blir pakket og sendt videre til Tyskland for resirkulering.
 • Hilde Moi Østbø
  Hilde Moi Østbø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Årsaken til det er at Stavanger ikke har henteordning for plast, sier Tord Tjelflaat, assisterende avdelingsleder for gjenvinning hos Ivar.

Dypdykk

De har funnet ut at de 318.914 innbyggerne i de ti Ivar-kommunene (se faktaboks) tilsammen produserer 9500 tonn plast i året (bare husholdninger, ikke næringslivet). Per innbygger blir dette 30 kilo. 70 prosent av dette havner i restavfallet, 30 prosent blir kildesortert av innbyggerne.

Les også

LES OGSÅ: Difor sorterar og vaskar vi plasten

– Innimellom tar vi et dypdykk i restavfallet. Da sorterer vi avfallet i kategorier og veier det. Da finner vi ut hvor mye plast som havner der. Folk er ikke flinke nok til å kildesortere plasten, sier Tjelflaat.

De siste ti årene er det gjort tre slike dypdykk i berget av plast vi kaster fra oss. Et menneske blir knøttlite sammenlignet med de svære, komprimerte plasthaugene som ligger hos Fretex vest på Gausel. Daglig fylles flere lastebiler med plast, som kjøres til Tyskland for resirkulering.

Dette er 30 kilo plast, altså den mengden plast du og jeg kaster fra oss hvert år.

Tar helt av

IVAR har den siste tiden fått mange henvendelser fra idrettslag, barnehager, skoler og andre som vil samle inn plast. Plasten som blir kastet i naturen kalles «herreløst avfall».

– Det har tatt helt av. Hvalen som ble funnet med plast i magen lager mye aktivitet, sier Tjelflaat.

– Vi oppfordrer de som ringer til å ta kontakt med kommunen de tilhører sånn at kommunen kan avgjøre hvordan de vil hjelpe dem.

Aftenbladet skrev tirsdag om Sunde IL som samler inn plast på strendene.

– I og med at vi har fått en del henvendelser, skal vi ha et møte i mars om hvordan vi håndterer de som vil samle inn plast. Spørsmålet er om det skal være gratis eller om de må betale på lik linje med andre.

Tord Tjelflaat, assisterende avdelingsleder for gjenvinning hos Ivar.

I utgangspunktet koster det 150 kroner per kubikk plast man leverer fra seg.

– Dette er en utgift kommunen ville hatt uansett når søppelet flyter rundt omkring. At noen faktisk gjør den jobben gratis for kommunen er jo kjempebra, sier han.

Enorme mengder plast hos Norsk gjenvinning på Forus. Dette blir pakket og sendt videre til Tyskland for resirkulering.

Time best

Mengden plast vi forbruker er relativt stabil fra 2007 til i dag, men vi kildesorterer mer enn vi gjorde for ti år siden. I fjor kildesorterte hver innbygger i snitt 8,8 kilo plast. For ti år siden sorterte vi 5,94 kilo.

Forskjellene er store mellom Ivar-kommunene. Mens en innbygger i Stavanger i fjor kildesorterte 4,9 kilo av sine til sammen 30 kilo plast, sorterte folk i Time hele 19 av 30 kilo.

– Årsaken til dette er både at Time kommune har henteordning for plast, og at de bare henter restavfallet en gang i måneden. Derfor er det ikke så god plass i dunken og man blir mer bevisst på å resirkulere, sier han.

Til sammenligning må innbyggerne i Stavanger ta med seg plasten sin til en miljøstasjon og kaste det der. I Stavanger hentes restavfallet annenhver uke.

Einar Tunge sikrer plastavfallet som skal til Tyskland for resirkulering.

Alle Ivar-kommunene utenom Stavanger har en henteordning for plast.

Hente/bringeordningene for plast er politisk bestemt. Stavanger har valgt å vente på det nye avfallssorteringsanlegget som skal være ferdig neste år. Her skal plasten sorteres automatisk ut av restavfallet.

Gratis

Hold Norge Rent har nå tatt initiativ til gratis innlevering av avfall. For at det skal være gratis, må det registreres på nettsiden til Hold Norge Rent. Avfallet kan da leveres på Ragn-Sells-anlegg. I Sør-Rogaland finnes et slikt anlegg på Randaberg.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Hør her, vi må snakke litt om havet dersom vi fortsatt vil puste

 2. Jan Zahl har gjort ei oppdaging: Plastic, not fantastic

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Time kommune
 3. Avfall
 4. Nord-Jæren

Mest lest akkurat nå

 1. Ekteparet våknet midt på natten av at en mann sto over dem. I hånden hadde han en øks. Etterpå ville voldsmannen skyte Roald Berntsen

 2. Den flotte gården er som hentet ut fra et norsk folkeeventyr

 3. Testet positivt? Dette gjør du

 4. Disse seks er skremte og sjokkerte. Nå ber de politikerne skifte kurs

 5. Skamslått Borgli vil gå nye runder om huset i Oalsgata

 6. – Trist for supporterne