Sandnes Ulf ber kommunen garantere for 30 millioner

SANDNES: Sandnes Ulf ber Sandnes kommune om å garantere for et lån på 30 millioner kroner til nytt stadion. Det kommer på toppen av 40 millioner i forskuddsleie.

Prisen for nytt stadion i Sandnes er kalkulert til 147,6 millioner kroner.
 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi skal absolutt ha tro på at Sandnes Ulf får til å bygge og drive et nytt stadion. Men samtidig kjenner vi historien til mange slike anlegg, og derfor må vi tenke på risikoen som kommunen utsetter seg for, sier Sandnes-rådmann Bodil Sivertsen til Aftenbladet.

Dilemmaet for kommunen er at risikoeksponeringen øker fra 40 til 70 millioner kroner dersom de velger å stille som selskyldnerkausjonist for lånet, men det kan gi kommunen førsteprioritet i boet ved en konkurs. For Sandnes Stadion AS betyr det gunstigere rente på lånet dersom kommunen stiller som kausjonist.

LES MER: Slik skal Sandnes Ulf unngå Viking-fella.

Dersom kommunen ikke går inn som kausjonist, vil det være banken som har førsteprioritet til å få dekket sitt krav i stadion ved en konkurs, mens kommunen får andreprioritet. Det er denne avveiningen bystyret i Sandnes må ta stilling til mandag.

– Jeg opplever at det er politisk vilje til å få dette til slik at Sandnes Ulf kan bygge nytt stadion og samtidig sikre de midlene som kommunen går inn med på en best mulig måte, sier Sivertsen.

Klage til ESA

I tillegg må dette skje på en måte som ikke bryter med EØS-regelverket om ulovlig offentlig støtte. Dersom kommunen kausjonerer for hele lånet, vil det sikre kommunen førsteprioritet, men kan komme i strid med regelverket og vil kreve en nøyere gjennomgang fra EFTAs overvåkingsorgan (ESA). Dersom kommunen garanterer for 80 prosent av lånet, er det lettere å følge reglene, men det betyr trolig at banken vil kreve førsteprioritet for sitt krav. I så fall ender kommunen som kausjonist uten å få førsteprioritet.

Kommunen kan sette som vilkår at de skal tre inn i bankens krav dersom kausjonen må innfris. Men dette gjelder bare for den delen av lånet som kommunen har garantert for. Hvis kommunen ikke garanterer for hele lånet, betyr det at banken fortsatt vil ha et krav som må innfris før kommunen får dekket sitt krav.

ESA har allerede mottatt en klage på mulig ulovlig offentlig støtte fra Sandnes kommune til Sandnes Ulf i forbindelse med bygging av ny fotballstadion. Sandnes kommune har sendt svar på klagen og informert om de vedtakene som er gjort, men påpeker samtidig at ingen penger er utbetalt foreløpig.

– Her må alt være åpent og transparent. Det er et komplisert regelverk som vi ikke har så mye erfaring med, sier Sivertsen.

Kan gi eget lån

I steden for å stille en kausjon kan kommunen gi et lån på 30 millioner kroner til Sandnes Stadion AS, slik at selskapet ikke behøver å ta opp lån i banken. Dersom dette ikke skal regnes som ulovlig offentlig støtte må betingelsene for lånet være i samsvar med markedsvilkår.

Bystyret i Sandnes har allerede sagt ja til å betale 40 millioner kroner i forskuddsleie for nye Sandnes stadion. I praksis blir det bokført som et lån som nedskrives årlig. Leieavtalen skal godkjennes i bystyret mandag og skal gi kommunen 1400 timer brukstid i året i 40 år.

Siden pengene betales ut på forhånd betyr det at kommunen utsetter seg for en risiko dersom selskapet som skal drive nye Sandnes stadion går konkurs. Da risikerer kommunen at de har betalt for brukstid som de ikke vil få.

Kommunen skal også stille med tomt til dette anlegget. Det er vedtatt at tomten skal festes bort til markedspris. Festeavtalen gjelder for 80 år og basert på innhentet uavhengig takst. Tomteverdien er fastsatt til 10,75 millioner kroner med en avtalt fastrente på 2 prosent. Det blir 215.000 kroner i årlig festeavgift ved oppstart, og festeavgiften skal prisreguleres i tråd med konsumprisindeksen hvert tiende år.

Et nytt stadion skal ha plass til 7600 tilskuere. Kostnaden er kalkulert til 147,6 millioner kroner.

Publisert:
 1. Sandnes stadion
 2. Sandnes Ulf
 3. Økonomi
 4. Sandnes kommune
 5. ESA

Mest lest akkurat nå

 1. Slutt etter 110 år: – Jeg synes det er vanskelig å miste jobben

 2. Metersregel, skjenkestopp og maksantall hjemme: Dette er de nye korona­tiltakene

 3. Hastverk og uenighet på kammerset. Slik gikk diskusjonen om de nye tiltakene.

 4. Snøkaos på Sørlandet: Vurderer å evakuere biler som er tomme for strøm

 5. Åpner onsdag: Slik blir den nye brannstasjonen ved Motorveien

 6. – Føles som et déjà vu