Nå kan hun bli byskip

M/S "Rogaland" blir Stavanger sitt offisielle byskip, om politikerne stemmer henne frem i kommunalstyret for kultur og idrett på onsdag.

Publisert: Publisert:

Onsdag 4. september 1929 gikk Stavangerskes nye dampskip «Rogaland» prøvetur i Ryfylke med kaptein Jacob E. Jacobsen på brua. Skipet var flaggsmykket fra dekk til topp, som det sto i Aftenbladet denne dagen. Både borgermester Middelthon, varaordfører Marnburg, fylkesmann Larsen og konsul Sigval Bergesen var blant de innbudte gjestene på prøveturen. Det var de styrende i Stavanger kommune som hadde æren for at dette skipet ble bygd i Stavanger. Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Elisabeth Risa
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

M/S Rogaland ble bygget av Stavanger Støberi & Dok i 1929 for Det Stavangerske Dampskibsselskap i 1929 i Stavanger. Nå er båten fredet av Riksantikvaren. Til høyre står Jan Welde, leder av Norsk Forening for Fartøyvern og styreleder i stiftelsen Sigurd Jansen. Foto: Jonas Haarr Friestad

M/S "Rogaland" er et godt stykke Stavangerhistorie. Nå kan den kneisne, flotte damen, som helt utvilsomt representerer et godt stykke av vår maritime historie — også bli vårt byskip.

Naturlig del av Stavangers bybilde

Les også

Alt for M/S "Rogaland"

Rådmannen skriver i sitt forslag at M/S "Rogaland" er blitt en naturlig del av Stavangers bybilde, og med plassering i Vågen har fartøyet et godt samarbeid med MUST avdeling Stavanger maritimt museum samt byen og Stavanger sentrum.Senest i januar i år ble det kjent at Riksantikvaren fredet M/S Rogaland. Det finnes kun fjorten skip med tilsvarende status i Norge. Ikke lenge etter seilte fartøyet over Østersjøen til omfattende restaurering.

MS "Rogaland" ble bygget av Stavanger Støberi & Dok i 1929 for Det Stavangerske Dampskibsselskap i 1929 i Stavanger og gikk mellom Oslo og Bergen fram til 1964. Skipet ble kjøpt hjem til Stavanger og vernet av riksantikvaren i 1989.

Estetisk og flott båt

Les også

Postskipet feirer med frimerke

Flere har uttalt om M/S Rogaland at hun er en helt spesiell og estetisk flott båt. Rådmannen annerkjenner også arbeidet av de mange frivillige som jobber med M/S "Rogaland".I sommer seilte hun til Oslo i anledning Grunnlovskonvoien 2014, Aftenbladet sendte live-oppdateringer både fra seilasen fra Stavanger til Eigersund, og senere fra Sandefjord og inn Oslofjorden.

Over hundre fartøy deltok i seilasen. Ombord i M/S "Rogaland" var samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, samme med flere andre gjester.

Under sjøsettingen

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Bergingsbil rykket, men ble bedt om å snu – i mellomtiden vokste køene

  2. Kvinne fra Stavanger omkom i fallulykke i Sirdal - navnet er frigitt

  3. Kollisjon mellom syklister på Sola

  4. Nytt korona-tilfelle i Stavanger: – Var på reise i rødt land

  5. Mange døde og hundrevis av skadde i Beirut-eksplosjoner

  6. Egersund: Beboere kom seg ut av brennende leilighet

  1. Stavanger