- Vi vil overta barnehagen

De ansatte vil overta Fjeldebakkane barnehage, som Espira har planlagt å avvikle i august.

Ella Langvik Henningsen og de andre barna skal være sikret plass i barnehage uansett hvordan det går med Fjeldebakkane barnehage.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

— Vi kommer til å signalisere til Espira at vi ønsker å drive den selv, sier styrer Mikael Veland, som leder totalt 20 ansatte på Jørpeland.

For en uke siden offentliggjorde Espira at Fjeldebakkane barnehage stenger i august på grunn av lave kommunale tilskudd og høy husleie. Ifølge selskapet har driften gått med 4,5 millioner kroner i underskudd siden 2008. Det er bakgrunnen for at Espira har varslet Strand kommune om at det blir en styrt avvikling.

Les også

Barnehage legges ned

Barnehagekonsernet har lenge vært i tvist med selskaper som eies av gründeren og hans familie. Einar Magne Jansen fra Karmøy etablerte i 1992 Barnebygg Gruppen, som senere endret navn til Espira. Jansen beholdt en stor del av eiendomsmassen da han solgte seg ut. I februar falt en dom i Gulating lagmannsrett som slo fast at eiendomsselskapene har rett på 97 millioner kroner i statlig investeringstilskudd — penger som skulle stimulere til full barnehagedekning.

Mange åpne spørsmål

Espira Fjeldebakkane barnehage åpnet våren 2005 og har fire avdelinger med cirka 80 plasser for barn i aldersgruppen 0-6 år. Disse skal være sikret barnehageplass til høsten, uansett hva som skjer. De 21 ansatte er innstilt på å gjøre et forsøk på å redde arbeidsplassene.

— Er det mulig å drive en barnehage som har gått med så store underskudd?

— Slik vi ser det, er det mulig, men det er noen betingelser som må nøstes opp i, blant annet husleie. Vi må forhandle leien, hvis den lar seg forhandle. En annen mulighet er å kjøpe bygningen. De ansatte må også danne et nytt selskap. Alt dette må vi finne ut av etter hvert. Men her og nå er det sånn at vi ønsker å drive barnehagen videre, svarer styrer Mikal Veland.

Ingen deadline

De ansatte benytter seg av sin fortrinnsrett til å drive videre.

— Foreløpig er det dette vi ønsker. Vi kan på et senere tidspunkt trekke dette ønsket, hvis det kommer andre på banen, forklarer Veland.

I morgen er det først individuelle drøftinger med de ansatte, slik rutinen er i forbindelse med masseoppsigelser. Deretter møtes Strand kommune, Espira og barnehagens ledelse utpå ettermiddagen.

— Da vil vi vite mer om hvorvidt barnehagen er drivverdig, men det er mange spørsmål som må besvares før vi kan si at driften fortsetter etter 15. august, sier Veland.

— Når må alt være på plass?

— Vi har ikke satt noen frist. Men jo før, desto bedre.

Etter det Aftenbladet erfarer viser regnskapstall at Fjeldebakkane barnehage har betydelig høyere utgifter enn en tilsvarende barnehage i Strand. Blant annet er husleien cirka 1 million kroner høyere, mens de administrative kostnadene som betales til Espira sentralt også er høyere enn en tilsvarende barnehage i Strand.

— De faktiske administrasjonskostnadene som er betalt erdisse, kommenterer kommunikasjonssjef Jens Schei Hansen i Espira-gruppen AS:

2011: 391.000 kroner

2012: 342.000 kroner

Budsjett 2013: 407.000 kroner

Varaordfører Alf Henning Heggheim er opptatt av å finne en løsning som alle kan leve med, og som er permanent og forutsigbar for foreldrene.

— Men det er veldig positivt at de ansatte vil drive barnehagen videre, sier han.

Publisert:
 1. Ryfylke

Mest lest akkurat nå

 1. Lastebil­sjåfør siktet: Kvinne på rulle­ski alvorlig skadet

 2. E39 nord­gående i Stav­anger stengt i natt

 3. Politiet: – Har snakket med ganske mange vitner

 4. Sommerfull Vågen mintes Daniel Svela

 5. Aldri jobbet i oljå – nå kommer de hjem til grønn drømme­jobb

 6. Fortsatt milllion­tap for Skagen Brygge Hotel