- Ja, dataspill kan være kunst

Etter at 1,2 millioner personer i mange land har sett utstillingen Game on 2.0 med 125 funksjonelle tv— og dataspill, kom den til Norge. Til Sandnes. Støyen på danskeferja er liten i forhold.

Far og sønn Jostein Hestnes og Viljar Venjum (9) fra Egersund var to av dem som sto i kø for å komme inn på Kinokino lørdag.
Publisert: Publisert:
Filip Mlynski (10,5) år fra Sandnes testet ut mange av nåtidens spill.
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

I løpet av de to første timene, da var det gratis inngang, hadde 250 personer sett utstillingen på Kinokino lørdag. Eller rettere sagt prøvd utstillingen. For alt på Kinokino i Sandnes er til å spille på.

Det ståker, freser og dunker ti ganger verre enn i spillehallen på danskeferja. Og det er barnelatter og kulerunde øyne hos fedre og mødre – og noen nostalgiske besteforeldre.

Mange voksne gamere

Utstillingen vises for første gang i Norge, og i denne omgang bare i Sandnes. Den har det første og det siste innen 40 års utvikling fra spillindustrien, fra flipperspill og Commodore 64 i elektronikkens barndom til nåtidige spill og framtidens tredimensjonale.

— Jeg husker alle i min klasse hadde Commodore på ønskelista en jul, og de som hadde fra før, ønsket å bytte ut kassettspilleren med diskettstasjon, sier Sven Harald Lian fra Ålgård. Han måtte ha hjelp av betjeningen til å finne den historiske godbiten blant 125 dataspill og enda flere personer lørdag. Selv tidlig på ettermiddagen var minst halvparten av de besøkende over myndighetsalder.

Morfar flipper ut

- Hvem har det kjekkest?

Morfar Thomas Larsen fra Stavanger har tatt med Kennth Boganes og plassert ham foran et stort flipperspill. Han var ikke sein med å ordne en avtale med barnebarnet da han så et innslag om spillutstillingen på lokal-tv.

— Jeg tror vi har det kjekt begge to. Jeg synes det er kjekt å vise at det finnes andre spill enn dataspill, sier Larsen.

Favner bredt

Daglig leder på Kinokino, Randi Øglænd, er fornøyd med publikumstilstrømningen. Budsjettet tilsier 120 besøkende per dag, totalt 13.000 fram til utstillingen sendes videre 9. juni.

— Vi ville ha denne utstillingen siden den er veldig gjennomarbeidet og viser hele bildet, fra de første spillene til de siste. Den kobler våre to kjerneområder kunst og film og favner bredt i alder og interesse.

- Men er dette kunst?

— Noen dataspill er kunst, andre er det kanskje ikke, svarer Øglænd. Uansett vektlegger hun at dataspill er en del av en viktig teknologisk utvikling som brukes innen oljeindustrien og andre næringer.

Står i tre måneder

Hun opplyser også at Game on 2.0-utstillingen ledsages av eget opplegg for skoleklasser, foredrag og seminarer, blant annet debatt om voldsspill avler vold.

— Kan vi gå her en annen gang også, for det er åpent fram til sommeren? spør Alexander Bøe (9) sine foreldre når tv-spill er byttet med brus og sjokolademuffins.

Publisert: