Menneskerettighetssjef siktet for å ha gamblet bort millioner

Mystiske givere i Emiratene overførte mer enn 110 millioner kroner til menneskerettighetsorganisasjon GNRD i Stavanger. Økokrim mener GNRD-presidenten brukte drøyt ti millioner kroner av midlene til egen internettgambling.

Førstestatsadvokat i Økokrim, Håvard Kampen (i midten), har siktet GNRD-president Loai Deeb for grovt underslag fra menneskerettighetsorganisasjonen. Deebs forsvarer Kjell Brygfjeld (nærmest) sier at hans klient avviser å ha spilt bort ti millioner kroner av GNRDs penger. Til venstre politioverbetjent Rolf Bjerke, Økokrim.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Økokrim har utvidet siktelsen mot Loai Deeb (41) til også å gjelde grovt underslag fra Global Network for Rights and Development (GNRD).

Den tidligere Ap-politikeren fra Sola bygget på svært kort tid bygget opp en organisasjon med rundt 140 ansatte og kontorer i flere land som skulle jobbe for menneskerettigheter i hele verden.

Utgangspunktet for den voldsomme veksten var en strøm av penger fra Midtøsten inn på kontoen til Global Network for Rights and Development (GNRD) et drøyt halvår etter at organisasjonen ble registrert som kunde i SR-Bank våren 2012.

LES OGSÅ:

Les også

Stavanger-advokat ulovlig overvåket av PST

Politiaksjon

I mai 2015 aksjonerte Økokrim og tjenestemenn fra Sør-Vest politidistrikt mot hovedkvarteret til GNRD i Hillevåg. Etterforskerne mente millionene pengene som nærmest rant inn på kontoene til den ukjente menneskerettighetsorganisasjonen kunne ha kriminelt opphav, og siktet både GNRD som organisasjon og topplederen Loai Deeb personlig for hvitvasking.

Etter to års etterforskning har Økokrim nå utvidet siktelsen mot GNRD-presidenten til også å gjelde underslag fra organisasjonen Deeb var leder for. Politiet mener Deeb i løpet av 2013 og 2014 brukte 10 090 903 kroner som tilhørte GNRD til private formål.

Menneskerettighetsorganisasjonen ble slått konkurs i fjor sommer.

Mener millioner er spilt vekk

Førstestatsadvokat Håvard Kampen bekrefter at Økokrim mener den siktede GNRD-toppen har gamblet bort menneskerettighetsorganisasjonens penger på forskjellige nettspill.

– Etterforskningen har avdekket at midler fra organisasjonens konti i realiteten er brukt på internettcasino, sier Kampen til Aftenbladet.

I en kjennelse fra Gulating lagmannsrett som gjelder opphevelse av beslag politiet har gjort i forbindelse med etterforskningen, omtales også den påståtte nettgamblingen. I rettsavgjørelsen fra 27. mai i år fremgår det blant annet Økokrim mener store summer er overført til Loai Deebs spillekontoer hos bettingselskap som Betsson og Nordic Bets.

Økokrim mener også, ifølge opplysninger som fremgår av samme kjennelse, at spillingen skal ha blitt forsøkt kamuflert ved at det ble sendt falsk dokumentasjon til GNRDs regnskapsfører.

Som styreleder og president i menneskerettighetsorganisasjonen rådet Deeb over Bank-ID knyttet til kontoene midlene skal ha blitt underslått fra.

LES OGSÅ:

Les også

Økokrim: Konkursen kan få betydning for etterforskningen

– Gjort opp

Ifølge den samme kjennelsen fra Gulating lagmannsrett har Deeb «sterke innsigelser mot de påstander om hans spilleaktivitet og falsknerier som fremkommer.»

– Min klient har i avhør med politiet erkjent at han i ett tilfelle har kommet i skade for å benytte organisasjonens penger. Dette skjedde ved at han kom til å benytte et av GNRDs kort. Dette ble senere gjort opp, og er også dokumentert gjort opp. Han avviser at han har spilt for det beløpet som oppgis i siktelsen, sier advokat Kjell Brygfjeld, som forsvarer den siktede GNRD-presidenten.

Han tror Økokrim har endret siktelsen mot hans klient av strategiske hensyn.

– Etter over to års etterforskning har ikke Økokrim vært i stand til å finne noe som styrker siktelsen for hvitvasking som altså ble utferdiget i mai 2015. Jeg tror denne hvitvaskingsdelen av siktelsen vil falle bort, mener Brygfjeld.

Brygfjeld sier at hans klient og teamet rundt ham nå forsøker å kartlegge hva de drøyt ti millioner kronene Økokrim mener Deeb har underslått fra GNRD har gått til.

– Vi har bedt om dekning av midler til å betale økonom for å gå gjennom materialet Økokrim har fremlagt. Dette er foreløpig ikke besvart, sier Brygfjeld.

Publisert: