– Trollpikken, mye tyngre enn vi trodde

Fredag rettes verdens øyne mot Trollpikken. Seint onsdag kveld kunne en lettet Sverre Garpestad fortelle at Operasjon Trollpikk er foran skjema.

Bertelsen og Garpestad fraktet sammen med Aker Solutions utstyr inn i heia onsdag med helikopter.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Sverre Garpestad kjenner presset. Nå er det ikke lenger bare løye. Bertelsen og Garpestad har tatt på seg en jobb som svært mange kommer til å følge minutt for minutt.

– Jeg håper bare at vi får det til. Dette har aldri vært gjort før.

Han forteller at det innleide helikopteret hadde 14 turer til Trollpikken onsdag. Utstyret ble fraktet inn til Mjølhus med lastebil og flydd inn i heia med helikopter.

– Jeg sa opprinnelig at Trollpikken var rundt 10 tonn. Nå er det finregnet og den kan være opp til 15 tonn. Derfor har vi justert opp alt som skal løfte den. Nå er steinbukken dimensjonert for å tåle 27 tonn. Vi kan ikke ta sjansen på at noe plutselig brekker, sier han.

– Trollpikken kan bli større enn Preikestolen

I heia ved Trollpikken har folk fra Bertelsen og Garpestad og fra Aker Solutions jobben med å få utstyret på plass. Monteringen skjer torsdag. Nå ligger den avkappede delen på ei fjellhylle ved et stup. Før løfteoperasjonen skal den dras bakover. Det må til for å få på plass steinbukken som skal løfte steinen.

– Det er litt løye dette. I min ungdom jobbet jeg sammen med Gunnar Ullriksen i B & G. Han visste hvordan de gamle steinbukkene fungerte og jeg husker hvor imponert jeg ble når han løftet gigantsteiner med håndmakt. Det er egentlig en gammel metode vi tar i bruk for å få Trollpikken på plass, sier Sverre Garpestad.

Operasjon Trollpikken har fått fram det beste i alle. Mens Aker Solutions og B & G jobber med steinene, arbeider Dalane Friluftsråd med stien. Det blir en helt annen sti som møter turfolk fredag enn stien som ble bruk for bare få uker siden.

– Onsdag kveld ble hullene i pikken boret gjennom av B&G sine fjellfolk uten at den sprakk. Torsdag flyr vi inn A-en i bukken med helikopter og Aker Solutions sine folk fester den til drageren. Så begynner vi heising av pikken for montering . Vi borrer da gjennom hullene vi har i pikken og inn i fjellet slik at vi vet at vi treffer. Dette er fjellarbeid på høyt nivå, sier Sverre Garpestad som forteller at det er daglig leder i B & G, Øyvind Langemyr som leder operasjonen.

Saueskitt skal gjøre Trollpikken fin igjen
Publisert: