UiS ba studenter tenke seg om før de varsler mediene om trakassering

«Medieoppslag ved varsling kan skade universitetet unødig» sto det på Universitetet i Stavangers nettsider fram til i dag. – Veldig spesiell måte å kommunisere på, sier generalsekretær i Norsk presseforbund.

«Medieoppslag ved varsling kan skade universitetet unødig», sto det å lese på UiS sine nettsider.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det er forskning.no som omtaler saken.

På universitetets informasjonsside om hvordan man kan melde fra om kritikkverdige forhold, kunne man fram til i dag finne følgene råd:

«Medieoppslag ved varsling kan skade universitetet unødig. Før du går til media, må du derfor vurdere følgende:

  • Er det grunn til å tro at det faktisk foreligger kritikkverdige forhold?
  • Er det hensiktsmessig å si fra internt først?
  • Har andre utenfor universitetet berettiget interesse av å få vite om forholdene?»

Uheldig formulering

Generalsekretær i Norsk presseforbund, Elin Floberghagen, mener at det er en spesiell måte å uttrykke seg på, som kan føre til at enkelte ikke melder ifra.

–Slike beskjeder gjør at folk ikke varsler om trakassering og andre kritikkverdige forhold. Fokuset bør heller være på at de burde varsle, uansett hvordan de gjør det, sier Floberghagen til forskning.no.

– Formuleringen om at «medieoppslag kan skade universitetet unødig», er uheldig og unødvendig og vil bli endret, skriver Elin Nyberg, kommunikasjonsrådgiver ved Universitetet i Stavanger, i en e-post til nettavisen.

Hun er tydelig på at det er studentene som opplever kritikkverdige forhold som skal stå i fokus, og ikke universitetets omdømme.

Formuleringen har nå blitt fjernet blitt fjernet fra universitetets nettsider.

Sendte meldinger til tidligere studenter

Denne uken har Pedagogstudentene og Foreningen for studentene ved IKS (FIKS) sendt inn klage til universitetet angående historieprofessor Nils Rune Langeland. Klagen kom etter at flere meldinger fra professoren til kvinner, blant dem tidligere studenter, ble lagt ut på sosiale medier. I meldingene skal Langeland ha sendt seksuelle kommentarer og spørsmål.

– Basert på de meldingene jeg har sett, er det klart at vi må reagere, sier lokallagsleder for Pedagogstudentene, Jørgen Jakobsson til Aftenbladet.

Skal være trygt å si ifra

– Det kan være veldig vanskelig for studenter å si ifra om seksuell trakassering og uønsket oppmerksomhet, sier Mats Johansen Beldo, leder for Norsk studentorganisasjon til forskning.no.

– Studentene må føle at det er trygt å si ifra. Dette viser hvor viktig det er å ha et uavhengig studentombud på hvert studiested, som har den juridiske kompetansen til å følge opp, sier Beldo.

Universitetet i Stavanger har hatt et uavhengig studentombud siden 1. januar 2015.

Publisert: