Nytt ekstremt hinderløp i Sandnes

Gjørma og pulsen etter årets Trolljeger på Foss Eikeland har såvidt lagt seg. Nå ser et nytt hinderløp dagens lys i Sandnes.

Martin Kistle (f.v), Øyvind Sandve og Tor Semming Mikkelsen gleder seg til å arrangere vårens store utfordring i Sandnes. 5. mai 2018 arrangeres hinderløpet Northman. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Julie Teresa Olsen
  Julie Teresa Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er bare å begynne forberedelsene. 5. mai neste år kan du teste viljestyrken din i nok et hinderløp. Den 8,5 kilometer lange løypen i Northman Challenge strekker seg fra Ganddal gjennom Sandvedparken til målgang på Ruten i Sandnes.

– Trolljegeren består av hinder, terreng og gjørme. Dette er mer et reinspikka hinderløp, forklarer Øyvind Sandve, en av fire initiativtakere.

Hinderløp, eller Obstacle Course Racing (OCR) som det heter på engelsk, har hatt en enorm vekst i Norge de siste årene. I 2013 ble de to første løpene arranger her til lands. I år har listen vokst til 20 løp.

Se bildene fra årets Trolljeger:

Les også

Trolljegerne kjempet hardt i knalltøff løype

Vokser fort

Årets Trolljeger var det femte i historien. 60 deltakere stilte til start da den knallharde styrkeprøven ble arrangert for første gang i 2012. I år fullførte rundt 1200 deltakere den 8,5 kilometer lange hinderløypen med 40 hinder.

Hinderløpet Trolljeger ble en våt og gjørmete opplevelse for deltakerne. Foto: Tommy Ellingsen

– Dette er den mest voksende sporten i hele verden, sier Sandve, som selv har drevet med hinderløp i fire år. Han var tidligere medeier i Trolljeger, men har nå trukket seg ut for å lage sitt eget løp.

– Dette skal ikke bli en konkurrent, men et supplement. Vi trenger flere slike løp i Rogaland, mener Sandve.

Hinderløp er løp med en rekke ulike utfordringer som å klatre i tau, ta seg over høye vegger, klatre i «monkeybars», krype i gjørme, komme seg gjennom «spindelvev» og bære tunge gjenstander og hoppe ut i og svømme gjennom kaldt vann.

Les mer:

Les også

Triatlon-fest på Bryne

De fleste deltakeren pleier å stille som lag.

– Hele konseptet går ut på å jobbe sammen. Det handler om å hjelpe hverandre over hvert hinder. Du hjelper alltid en som ikke kommer over eller som sliter i løypa. Ved neste hinder kan det være du som trenger hjelp, forklarer Tor Semming Mikkelsen.

Hekta

Marie Kloster gikk helt til topps i eliteklassen i årets Trolljeger. Kloster ble hektet på hinderløp etter at hun stilte på startstreken for første gang for få år siden.

– Det kribler alltid i magen før start. Du gruer deg og tenker hvorfor ble jeg med på dette, men når du har kjempet det gjennom løypen og kommer i mål, er mestringsfølelsen helt enorm. Alle som deltar føler seg som små superhelter, sier hun.

Kloster har så langt deltatt i ti løp denne sesongen, de aller fleste i utlandet. Nå forbereder hun seg til EM i Andorra og VM i California.

Marie Kloster i dyp konsentrasjon gjennom et hinder kalt Dragons Back. Foto: Willi Larsen /Barskingen

– Det er veldig bra at vi får flere løp her i distriktet. Vi trenger også et løp med enda større utfordringer enn Trolljegeren, mener Kloster.

Northman-gjengen lover nok av utfordringer gjennom de 49 hindrene.

– Det er ikke meningen at du skal kunne ta deg inn mellom hindrene.

De viser frem en av de største utfordringene, plassert i idylliske Sandvedparken.

– Her skal du ut i dammen, dukke under tre rør som flyter i vannet, før du skal løpe opp og ned den bakken, og så ut i vannet igjen. Her skal du over et helt spesielt hinder som en av sponsorene våre skal bygge i glassfiber, forklarer gjengen og peker.

Kommunen på lag

– Jeg har testet. Det underlaget er skikkelig gjørmete og sleipt. En skikkelig utfordring, gliser Martin Kistle.

10 av hindrene skal være i sentrum.

– Tillatelsene er i boks. Vi er faktisk overrasket over den enorme velviljen. Kommunen har vært positive fra første stund, selv om vi må sperre av deler av sentrum i en kort periode, sier Sandve.

Foreløpig har de fire eierne fått med seg 10 lokale sponsorer.

Målet er at Northman Challenge skal vokse seg stort og sterkt.

– Vi har et mål om 600 deltakere første året. Påmeldingen åpnet lørdag og allerede er 10 prosent i boks. I 2019 håper vi å være 1200 deltakere, forteller Sandve.

Les også:

Les også

 1. Da Edd Geir Bore mistet sønnen Vetle, fortalte han hva som hadde skjedd

Publisert:
 1. Sandvedparken
 2. Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. Byfjordtunnelen er åpen igjen

 2. Han fikk ALS: – Jeg blir levende begravet i min egen kropp

 3. Lastebil har veltet i Sandnes - føreren er nå ute

 4. Bilselger til­talt for å ha svindlet over 40 privat­personer, egen arbeids­giver og flere bedrifter

 5. 15 nye smittede i Stavanger, 8 i Sandnes

 6. Over natten ble denne grus­banen til en perfekt isflate. Hvem som har laget den er et mysterium