JØRPELAND: — Mye går rette veien, synes Børge Oanes i Ryfylkebyen.
Handelsstandens interesseorganisasjon har som mål å øke bypreget på Jørpeland. I om lag 10 år har foreningen jobbet for at Vinmonopolet skal etablere seg. Endelig blir ønsket innfridd og tørste ryfylkinger får en grunn mindre til å reise over fjorden. Det kan bidra til å strupe inn den store handelslekkasjen til Nord-Jæren, tror butikkeierne i Strand.
— Åpningstilbud på Jørpeland? Det blir nok bare gratis kaffe, tebrød og kaker, ler regionsjef Bjørg Hatlem før hun 5 minutter forsinket spurter inn til åpningen av Vinmonopolets nye utsalg i Årdal i Sogn.
Rådgiver Roger Harkestad opplyser at den selvbetjente butikken på Jørpeland er nummer 167 på landsbasis. I sortimentet kommer 370 faste merker og 75 som vil bli spesielt utvalgt etter ryfylkingenes smak.
— Vi regner med å selge om lag 150.000 liter til 75.000 kunder. Forhåpentlig stjeles dette fra smuglervarer og hjemmebrent, sier Harkestad.
Verksgården Polet flytter inn i Prix-bygget, som er rustet opp både ute og inne. Lenger nede i handlegaten har en eldre bolig måttet vike for Verksgården.
Det nye kjøpesenteret fikk en trang fødsel med lokalpolitikere som ikke likte utseendet, men på folkemunne har bygningen fått god omtale.
Grunnflaten er på 900 kvadratmeter og 1. etasje er fullt utleid. Her åpner en ny klesbutikk, samt tre etablerte firma som hadde vokst ut av de gamle lokalene. 2. etasje er foreløpig helt ledig, mens fem av åtte leiligheter i toppetasjen er solgt.
— Når alt står ferdig vil Verksgården ha kostet 25-30 millioner kroner, opplyser byggeleder Leif Ole Sørheim i firmaet Strand Bygg, som eier bygget sammen med Ryfylke Trelast og Rogaland Elektro Strand.
Samtidig som Verksgården åpnes, feirer Ryfylke Storsenter ettårsjubileum.
Rustes opp Ved siden av Esso Jørpeland er nok et nytt forretningsbygg under oppføring. Utenom har Ryfylkebyens ansikt fått et løft av at to av de styggeste bygningene er rustet opp.
Det nedslitte, tidligere handelslaget i Vågen får ny kledning til glede for leietakerne i treningsstudioet, mens den før så stygge Jørpelandsgården er blitt en perle som huser Aetat, Trygdekontor, Likningskontor og Strands sosialkontor.
— Og det som har skjedd til nå er bare begynnelsen, påpeker Ryfylkebyens Børge Oanes som i bakhånd har Vågen-prosjektet.
I Jørpelandsvågen er det planer om hotell, butikklokaler og 150 leiligheter. På den andre siden av havnen er stålverkets gamle skallstøperi solgt til forretningsmenn som vil fylle industribygget med møbler, post og andre aktiviteter.
— Fare for at det blir mye ledige lokaler?
— Vi tror dagens behov er mettet og at det kan bli problematisk å fylle arealene, innrømmer Børge Oanes, mens næringssjef Svanhild O. Nessa tror at det fremdeles kan være et marked.
— Det er like handelslekkasje ut av Strand som det er handel i kommunen. Vi ønsker å endre situasjonen, og tror nytt pol og flere butikker vil bidra til dette, sier hun.