Programkomite i Ap får på pelsen av sine egne

To av Ap-veteranene på Stortinget går kraftig i rette med sin egen programkomite, som vil avvikle pelsdyrnæringen i Norge.

Publisert: Publisert:

Det er uneighet innad i Arbeiderpartiet om støtte til pelsdyrnæringen. Foto: Tor Inge Jøssang

 • Jarle Natland
  journalist
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

— Bevar pelsdyroppdrett i Norge, oppfordrer Sigvald Oppebøen Hansen i næringskomiteen og Rolf Terje Klungland i finanskomiteen på Stortinget i et felles opprop.

De to har ingenting til overs for at partiets programkomite foreslår å avvikle statsstøtten på 43 millioner kroner til pelsdyrnæringen i Norge.

— Mange tar til orde for en avvikling av den norske pelsdyrnæringen. Men en særnorsk avvikling av en internasjonal næring vil bare ramme norske arbeidsplasser og distrikter. Det gagner ingen. Folk bruker pels i nesten hele verden. Også i Norge. Fordi pels blir etterspurt, vil pels bli produsert uansett. Derfor vil en nedleggelse i Norge bety at andre land, med lavere etiske grenser, vil produsere mer, mener de to Ap-politikerne.

De mener at så lenge det finnes pelsdyrprodusjon i verden, burde politikere og dyrevernalliansen sørge for å opprettholde en mest mulig etisk produksjon.

— Det oppnår en ikke ved å avvikle pelsdyrnæringen i Norge. Snarere tvert i mot. I stede for å foreslå avvikling, burde det bli lagt til rette for mer pelsnæringen i Norge, skriver de to i et felles brev til landets redaksjoner.

De argumenterer slik:

 • Ettersom norske pelsdyroppdrettere lever i et høykostland, må de ha de fineste og beste pelsskinnene for å få inntjening. Skinn med hull i, eller «pjuskete» pels taper verdi og det kan ikke norske oppdrettere leve av. Og fin pels oppnås bare hvis dyrene får god mat og godt stell.
 • Gjennom massivt informasjonsarbeid har de norske metallprodusentene fått nesten alle miljøorganisasjonene med på laget. Når varene først produseres, er det mest miljøvennlig å produsere i Norge med ren vannkraft. Slik vil Ap-politikerne tenke i forhold til pelsdyrnæringen også. Når det finnes oppdrett av pelsdyr, bør det skje der standardene er best, eksempelvis i Norge.

Dyrevernalliansen har jublet over programkomiteens forslag og jobber nå for å påvirke tillitsvalgte i Ap som skal fatte det endelige vedtak om fremtiden til peldyrnæringen på partilandsmøtet i april.

— Dyrevernalliansen mener at dersom Norge stopper sin produksjon av pels, så vil resten av verden bli en idyll. Det er selvsagt helt feil! Norge er et lite land med en liten produksjon som er avhengig av verdensmarkedet. Konsekvensen av ikke å ta slike ting innover oss vil bare ramme oss selv, mener Klungland og Hansen.

Publisert:

Les også

 1. Dyrevernalliansen reiser bust mot pelsdyr-forsvarerne i Ap

 2. Dyrevernalliansen kaller pelsdyrundersøkelse verdiløs

- Dyrevernalliansen mener at dersom Norge stopper sin produksjon av pels, så vil resten av verden bli en idyll. Det er selvsagt helt feil! sier Rolf Terje Klungland. Foto: Hans. E. H. Jacobsen

Mest lest akkurat nå

 1. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

 2. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

 3. Leteaksjon etter mann (63)

 4. To nye smittetilfeller i Sandnes fredag

 5. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 6. Nattklubbene i Stavanger og Sandnes får åpne klokken 20

 1. Politikk