Soldater i det skjulte

— Vi er trenet for krig og skal slåss for å vinne, heter det i slagordet til den amerikanske marinens hemmelige spesialstyrke, kalt Navy Seals.

Publisert: Publisert:

Foto: US Departement of Defence

  • Jan-Petter Helgesen
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Styrken som er blant USAs best trente og utrustede soldater, er utdannet for krigføring både under vann, på overflaten, på land og gjennom fallskjerm— og helikopteroperasjoner luftveien.

Avdelingen danner forbilde for maritime spesialstyrker i en hel rekke land. I Norge har Sjøforsvarets marinejegeravdeling i Ramsund i Nordland mange kvaliteter som kan sammenlignes med de amerikanske spesialsoldatene.

Det var president John F. Kennedy som i 1962 besluttet at USA skulle opprette en ny spesialavdeling for såkalt ukonvensjonell krigføring. Den vesle styrken skulle være maritim motpart til den omdiskuterte kommandostyrken «Green Berets» fra US Army. Den nye styrken ble kalt Seal etter operasjonsområdene på sjø, i luften og på land.

FROSKEMENN: Avdelingen skulle i hovedsak rekrutteres blant marinens froskemennenheter, men gis kommando- og fallskjermutdanning i tillegg. De skulle være i stand til å utføre oppdrag i det skjulte, bekjempe og hindre fiendtlige geriljaoperasjoner og gjennomføre tokt bak fiendens linjer til vanns og på land.

Under oppdrag var soldatene vant med å opptre isolert, uten forsyninger og i små grupper. Ofte er de i felten bare to og to i lag.

På det meste er de organisert som en tropp på opptil 16 personer. Regelen er imidlertid grupper eller lag på åtte soldater inkludert lagfører eller færre.

MYTE: Navy Seals-enhetene bygget etter hvert opp en myte omkring seg selv og sin virksomhet. Utad ble de kjent for sitt høye profesjonelle nivå. Deres tap var meget små forhold til de mange og vanskelige oppdrag de gjennomførte.

I 2002 bestemte daværende forsvarsminister Donald Rumsfeldt at soldater fra spesialstyrkene skulle delta i og gjennomføre hemmelige utenlandsoppdrag mot terror, oppdrag som hittil hadde vært forbeholdt den sivile etterretningsorganisasjonen CIA. Vedtaket førte til en voldsom kompetansestrid mellom Pentagon og CIA.

En av følgene var at både CIA og Navy Seals-soldater deltok i en mislykket jakt etter den muslimske lederen mulla Krekar i Oslo sommeren 2003. Både det amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek og storavisen Los Angeles Times omtalte de hemmelige operasjonene i Norge før jul i fjor.

LENGE I FELTEN: Navy Seals-soldatene er utstyrt og væpnet for å oppholde seg i felten i lengre tid om gangen. De skal blant annet observere fienden uten selv å bli sett eller oppdaget.

De fleste oppdragene pågår derfor i det stille og skjulte. En av hensiktene med bruk av spesialsoldater som Navy Seals, er at verken motparten eller offentligheten i hjemlandet skal vite hva som egentlig foregår.

Det var også tilfellet i Oslo. I følge Los Angeles Times var myndighetene i det allierte vertskaplandet ikke informert om den amerikanske aktiviteten.

FÅ TAP: Den grundige treningen og soldatenes evne til å tåle harde prøvelser er mye av årsaken til at spesialstyrker som Navy Seals utsettes for små tap. I en tiårs periode i Vietnam mistet styrken bare en soldat for hver 200 tap hos fienden.

Totalt mistet marinejegerne bare 46 soldater og befal under de harde oppdragene i den vietnamesiske jungelen. De fleste som omkom mistet livet under ulykker eller på grunn av mangelfull og sviktende etterretning. Under senere oppdrag som invasjonen på Grenada i 1983, i Panama i 1989 og den første Irak-krigen i 1993 gikk det enda bedre. Navy Seals mistet ikke en eneste soldat under til sammen 200 tokt i disse tre konfliktene.

Senere deltok styrken i den mislykkede vestlige invasjonen i Somalia, i operasjon Enduring Freedom i Afghanistan og Freedom Iraqi i Irak. Alle steder unngikk de uvanlig godt trente Navy Seals-avdelingene store tap på egne styrker.

jan.petter.helgesen@aftenbladet.no

Foto: US Departement of Defence

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Etterlyser stjålet BMW i3 som kjøres av ruset 16-åring

  2. På vei til byen på hjemmelaget flåte

  3. Hvis du ikke holder tunga i rett munn, ender du fort i feil seng

  4. Rekdal har fått ny trenerjobb: – En naturlig utfordring

  5. Trafikk­ulykke på E 39 i Kvinesdal – seks personer til sykehus

  6. Trolljeger­prøven 2020 er annerledes, men innsatsen er like stor

  1. Nytte