82 åring kom fra USA til Orre med et budskap: No blue, no green, no life

I sist måned preget 82-åringen coveret på Time som en av kvinnene som forandrer verden. Tirsdag ble Sylvia Earle med i flokken av frivillige som rydder Jærstrendene.

Hold på hatten, det blir mer ekstremt vær, advarer den amerikanske marinbiologen Sylvia Earle på Orrestranda i liten storm.
Publisert: Publisert:
Her vandrer hun ut mot Jærhavet. Planen var å ta på seg våtdrakt og ta et bad.
Men naturen stoppet badet. I stedet ble det litt symbolsk strandrydding for Sylvia Earle.
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Det er barna som er håpet vårt nå. De gjør noe med den kunnskapen vi har om klimaet, sier den verdenskjente marinbiologen, på Friluftshuset på Orre, sammen med klima og miljøminister Vidar Helgesen.

Selv har Sylvia Earle ledet over 100 ekspedisjoner og klokket mer enn 7,000 timer under vann.

Miljøminister Vidar Helgesen og marinbiolog Sylvia Earle kikker på søppelet som blir sortert for å finne en avsender.
Her er hun i septemberutgaven av Time.

Hun var kaptein på det første helkvinnelige teamet som skulle leve under vann i 1970, og på 80-tallet startet hun to selskaper for å designe undersjøiske fartøyer for tidligere utilgjengelige dybder. Hun var også den første kvinnelige sjefsforskeren på National Oceanographic and Atmospheric Administration.

– Det finnes få mennesker som har gjort mer for å skape engasjement, styrke forskning og kjempe for et bedre havmiljø enn Sylvia Earle, ifølge begrunnelsen for at hun onsdag får Rachel Carson-prisen, en internasjonal miljøpris som deles ut i Stavanger hvert andre år.

Les også

En modig stemme, stadig aktuell

Kom til flommen

Sylvia Earle leder fortsatt organisasjonen Mission Blue, og kom hit mandag, til en landsdel med stengte veier, ødelagte hus og med jærelver som nesten nådde 50 års flom.

– Uventet?

–Nei, ikke i det hele tatt, lyder det rolig fra Sylvia Eearl.

Selv roper hun høyt på øyeblikkelig hjelp for å beskytte verdens hav. Fordi de har en nøkkelrolle i å diktere planetens klima og fordi de fungerer som en indikator på den globale oppvarmingen.

– Vi må ta vare på havet. Vi må ta vare på vår levende plante som om våre liv er avhengig av det. Fordi vi er det, var budskapet til Time Magazine i New York.

For uten vann, blir det ikke noe grønt og ikke noe liv: «No blue, no green, no life».

- Tar vi vare på havet, tar vi vare på vår natur, økonomien, vår helse, vår sikkerhet, ja, vår eksistens, sier hun til Aftenbladet, og roser elevene som nå sorterer søppelet i Friluftshuset.

Stoppet av været

På Orre måtte tirsdagens opplegg endres nettopp på grunn av været, kuling og liten storm. Derfor hentet like godt elever på Øksnevad vgs søppelet inn på fredag.

– Her skal vi for første gang registrere hvor søppelet kommer fra for å plassere et ansvar hos produsentene og for å få klassifisert plast som miljøgift, forklarte Ingjerd Haarstad, en av ildsjelene i Rachel Carson-prisen.

Både Sylvie Earle og Norges miljøvernminister deltok i sorteringen av søppel etter en sesong der Jærstrendene kanskje aldri har vært reinere enn i år. Mye av grunnen er hvalen som ble funnet med magen full av plastposer.

Varmere, våtere, villere

Men det var så vidt miljøstatsråden rakk over fjorden på grunn av det heftige klimaet, fulgt av nyhetsendinger om at NVE varsler stadig mer ektremvær.

–Ja, det blir varmere, våtere og ville. Det må vi innse, sier statsråden på vei ut i liten storm.

– Da gjelder det at vi fortsatt kjører en aktiv klimapolitikk. Men vi må også erkjenne at klimaendringene skjer og at vi aktivt må tilpasse oss dette, sier Vidar Helgesen.

Planen var at dagens gjest, Sylvia Earle, skulle kle seg i våtdrakt for en dukkert sammen med den lokale Delfinklubben.

– Det var min plan, ja, men naturen hadde en annen plan, sa 82-åringen, mens hun ivrig fotograferte stort og smått langs stranda.

Hun fikk også en gave, som kanskje heller må kalles en søknad: Kan Jærkysten bli et nytt «hope spot» i organisasjonen hennes Mission Blue, spør styret for Rachel Carson-prisen. Det betyr at vår nære kyst får et internasjonalt stempel på at den er verdifull og må tas vare på.

Dermed ble det også fingermat med miljøprofil fra Miljøgartneriet, fordi dette gartneriet nå gjør et forsøk på å pakke tomater med papp, ikke plast.

Les også

Hvalens død gjør at folk står i kø for å rydde strender

Les også

Arven etter Fredrik som døde i en dykkerulykke i Spania skal nå gi reinere strender på Jæren

Les også

Stormen dro hytta av sanddyna og flyttet terrassen 300 meter

Les også

Slik vekket hvalen Norges største gartneri

Publisert: