- Nye Sandnes blir en robåt-kommune

Venstre-politikere i Ryfylke mener Nye Sandnes vil bli tidenes mest feilslåtte norske kommune.

Erik Rydningen Nyman-Apelset mener regionale hensyn tilsier at det bør dannes en ny Ryfylke-kommune. Foto: Tor Inge Jøssang

 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Venstre i ytre Ryfylke oppfordrer Stortinget til å si nei til Nye Sandnes. De mener Forsand må inn i ny Ryfylke-kommune sammen med Strand og Hjelmeland.

– Vi tar dette opp på årsmøtet i Strand Venstre tirsdag neste uke og vil be regjering og Storting ta i bruk alle midler for å få en framtidsrettet kommunestruktur i Ryfylke, sier Erik Rydningen Nyman-Apelset.

Han mener Jan Tore Sanner bare kan kikke på kartet, så vil kommunalministeren forstå hva som er geografisk naturlig.

– Sammenslåing i Ryfylke er en av de mest åpenbare i hele landet. Vi er knyttet tett sammen og har samarbeidet i alle år, sier Nyman-Apelset.

Han mener Nye Sandnes er en unaturlig konstruksjon - og et tegn på at Ryfast-motstanderne i Forsand ennå ikke klarer å legge striden om fastlandsforbindelse bak seg.

– Nye Sandnes kommer til å bli en såkalt robåt-kommune, altså en kommune uten internkommunikasjon. Forsandbuen vil måtte kjøre via Strand og Stavanger for å komme til Sandnes. Høgsfjord-ferja kommer nemlig til å bli utkonkurrert av Ryfast. Trafikkgrunnlaget til ferja blir altfor lite til å dekke driftutgiftene, spår Venstre-politiker Erik Rydningen Nyman-Apelset.

Han viser til at flertallet av de som reiser med Høgsfjord-ferja i dag, er pendlere fra Strand. Kjøreturen fra Jørpeland/Tau til for eksempel Forus vil ta rundt en halvtime via Ryfast, mens det går minst dobbelt så lang tid via Høgsfjord.

– Når Ryfast åpner, vil det være mye kjappere og mye mer fleksibelt. Jeg tror de aller fleste vil sette pris på en tunnel som alltid er åpen - slik at du alltid rekker hjem til middag, fotballtrening eller hva det måtte være, mener Nyman-Apelset.

Feilslått

I Forsand er det 54 pendlere som jobber i Sandnes, mens 16 reiser motsatt vei.

– Man kan ikke drifte et ferjesamband på grunnlag av 70 pendlere og noen få lokale bedrifter. Fra Forsand til Sandnes tar det omtrent like lang tid enten man reiser Ryfast eller Høgsfjord, påpeker Nyman-Apelset.

Høgsfjord rutelag regner med at mange turister vil velge Høgsfjord. Det tror ikke Venstre-politikeren.

– Når Ryfast åpner, vil alle GPS-er leder turistene dit. Også turistene foretrekker fleksibilitet, mener han.

Resonnementet er altså at det ikke kommer til å gå ferje. Følgelig blir Nye Sandnes «en kunstig og feilslått kommune».

– Uansett om ferja hadde gått eller ei, er det mye kortere til Jørpeland enn Sandnes. Regionale hensyn tilsier at det bør dannes en ny kommune i Ryfylke. Det er god nok grunn alene. Hvis Hjelmeland sier ja 24. januar, er det enda et argument for sammenslåing i tråd med anbefalingen fra Fylkesmannen i Rogaland, sier Erik Rydningen Nyman-Apelset.

– Eneste logiske

Inger Anita Merkesdal sitter i fylkesstyret for Venstre og bor i Forsand. Partiet har ingen representanter i kommunestyret. Hun vil nå sende brev til Stortinget.

– I regional sammenheng er Strand, Forsand og Hjelmeland den eneste logiske, praktisk og økonomiske løsningen, og jo fortere avgjørelsen kan tas, jo bedre, kommenterer hun.

Hun påpeker at Forsand og Strand allerede er integrert med felles politi, skoletannlege, PPT-kontor, osv.

– Alle funksjoner er nærmere på Jørpeland og forsandbuen bruker dem allerede. Det vil være en meningsløs bruk av offentlige ressurser å flytte ting som fungerer og er i kort avstand, til et sted lengre vekk, hvor funksjonene må etableres på nytt.

Flertallet i Forsand består av Høyre, to bygdelister og en uavhengig representant.

– Når alle de etablerte partiene som er vant med å ta ansvar og lede, bortsett fra ett, står sammen om å videreutvikle kommunen i en ny Ryfylke-kommune, føler jeg meg trygg for at dette blir resultatet, uttaler Merkesdal.

Publisert:
 1. Ryfast
 2. Ryfylke
 3. Strand
 4. Sandnes
 5. Forsand

Mest lest akkurat nå

 1. Vurderer etter­forsk­ning av Siv Jensen etter mulig lov­brudd

 2. Uniformert politi og flere voksne skal hindre store ungdomsfester på Vaulen

 3. Mann i 60-årene skjelte ut politiet og rekte tunge etter fartsbot – dermed ble det dyrere

 4. Nå vil Vigesdal selge Centrumsgaarden i Sandnes

 5. Fra tomannsbolig til én bolig: – Vi har gått grundig til verks, for huset trengte oppussing

 6. – Hold ut, det er bedring i sikte