Nye SOS Rasisme anmelder Borgervernet Rogaland

— Det er ikke en menneskerett å gjøre Norge og Rogaland farligere for innvandrere, meningsmotstandere, jøder og muslimer, sier Nye SOS Rasisme-leder Nina Narvestad.

Leder i Nye SOS Rasisme Stavanger, Nina Narvestad, leverte mandag politianmeldelse mot Borgervernet Rogaland ved Sandnes politistasjon. Politistudent Vetle Valentinsen tok imot anmeldelsen.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Nye SOS rasisme anmelder Øystein Vaule i Borgervernet Rogaland for brudd på rasismeparagrafen. Årsaken er borgervernets aksjon i begynnelsen av mars da Vaule og andre la 1500 løpesedler i postkasser på Ganddal og i Oltedal.

— Ifølge paragrafen skal den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring, straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år. Likt med en offentlig fremsatt ytring regnes en ytring når den er satt frem slik at den er egnet til å nå et større antall personer, sier Narvestad, som håper at flere nå vil anmelde Borgervernet Rogland.

Vil stoppe debatt

Anmeldelsen, som vil bli levert både i Stavanger og Sandnes i løpet av dagen, er signert av Nina Narvestad, Steinar Eraker og Ole Kristian Ouff i Nye SOS Rasisme.

Trioen sier videre at organisasjonen vil gjøre alt i sin makt for å forhindre at Borgervernet Rogaland får spre sitt budskap. I så måte reagerer SOS Rasisme på at Vaule er invitert til debatt på Sølvberget 26. mars.

— Vi har nulltolleranse for rasisme. Ved å invitere Vaule til debatt er Sølvberget med på å legalisere det han står for. Vi tjener ingenting på at slike miljøer opprettes i Norge. Vi har allerede tatt kontakt med Sølvberget og vi kommer også til å demonstrere mot Borgervernet Rogaland sin deltakelse i den annonserte debatten, sier Narvestad.

Sølvberget-sjef, Marit Egaas, registrerer kritikken fra SOS Rasisme og ønsker i den sammenheng å komme med en presisering.

– Vi ønsker å skape en saklig og opplysende debatt. Plakater, banner og lignende vil ikke bli tillatt verken i debattlokalet eller inne i Sølvberget. Organisasjoner som ønsker å markere sitt syn kan gjøre dette på Arneageren, sier hun og legger til at de tar i mot søknader for leie av fire standplasser via sine nettsider.

– Organisasjoner uten godkjent leiekontrakt vil bli bortvist.

- Rasistisk

Aftenbladet har foreløpig ikke fått kontakt med Vaule. Da han uttalte seg i forhold til løpeseddelaksjonen understreket han imidlertid at Borgervernet Rogaland ikke er en rasistisk gruppe.

— Eksisterer det i det hele tatt rasisme? Ingen ville vel hatt noe imot om Denzel Washington (amerikansk skuespiller, red. anm) flyttet inn i nabolaget, sa Vaule den gangen.

— Hvordan forklarer han da lenkene Borgervernet Rogaland har på sine Facebook-sider. Her lenkes det blant annet til Vitnet, Vigrid og Nordfront.net som ikke legger skjul på sin nazistiske ideologi, mener Narvestad.

I anmeldelsen skriver Nye SOS Rasisme blant annet at Vitnet og Vigrid er rene rasistiske og nazistiske sider hvor man snakker om nasjonalsosialisme, underlegne og overlegne raser og rendyrket antisemitisme hvor jødene har funnet på holocaust for å styre verden og tjene penger.

— Hvordan kan Borgervernet Rogaland lenke til slike sider og samtidig hevde at gruppen ikke er rasistisk? spør Narvestad.

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet om den første utelivsnatten: - Lenge siden vi har hatt det så travelt

 2. Slik ble gjenåpningen feiret i Fargegata: - Endelig!

 3. – Velkommen tilbake!

 4. Cuba-vibber blant palmer og blomsterflor på Sola

 5. De mener bildet er verdt millioner, og har kjempet i flere år for å få det slått fast. Til nå har de bare møtt mot­stand

 6. Denne nye hallen til 115 millioner har alt du kan tenke deg