9200 færre solgte ungdomskort

For første gang har salget av ungdomskort <b>falt. 9200 kort færre ble solgt de ni første månedene i år.</b> Å miste en så stor gruppe fremtidige kollektivbrukere vekker bekymring i det politiske miljøet.

Publisert: Publisert:

- Minst stress med bil, mener Stian Kvamme (bak rattet), som gjør seg klar til en liten snartur med klassevennene Aslak Roalkvam Skåre, Ingrid Reppen og Celine Oanes, alle fire elever i tredje real på Randaberg videregående. Foto: Fredrik Refvem

  • Rune Nedrebø
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Thomas Hauge har droppet ungdomskortet. - Det er mye raskere å bruke bilen, sier han. Foto: Fredrik Refvem

Ifølge Kolumbus ble det solgt 123.400 ungdomskort i Rogaland til aldersgruppen 16-20 år i perioden januar-september i år, og nedgangen tilsvarer dermed rundt 7 prosent.

— Det er en sterk nedgang, og svært beklagelig. Noen enkel forklaring har vi ikke, trolig dreier det seg om flere, sier Kolumbus-direktør Odd Aksland til Aftenbladet.

— At prisen gikk opp med 50 kroner fra nyttår kan være en forklaring. Vi vet også at prisen i Hordaland er 40 kroner lavere, og for ungdom i nord-fylket kan dette være et aktuelt alternativ. Likeledes hadde vi pristilbud i sommer på et annet rabattkort, flexipass som hele familien kan bruke. Det kan også ha spilt inn, sier Aksland.

Færre ungdommer kan i alle fall ikke være forklaringen, for ungdomskullet er tilnærmet nøyaktig like stort i år som i fjor. Kolumbus vil nå undersøke nedgangen nærmere, for om mulig å finne svaret. Blant annet planlegges en spørreundersøkelse i den aktuelle aldersgruppen.

— Målet er helt klart å snu trenden igjen. Ungdommen utgjør 30 prosent av passasjerene våre, og gode bussvaner i ungdomsårene kan gjøre det lettere å velge buss framfor bil også i voksen alder, mener Kolumbus-sjefen.

I pappas bil

I storefri på Randaberg videregående gjør Stian Kvamme fra Madla og Aslak Roalkvam Skåre fra Tasta seg klar til å svippe hjemom med klassevennene Ingrid Reppen og Celine Oanes, de også fra Tasta.

— Jeg har ungdomskort, godt å ha når jeg skal på byen, sier Stian Kvamme, som fikk lappen 20. mars og pleier å kjøre til skolen. I pappa sin mørkeblå Audi A4.

Det gjør også Thomas Hauge som bor på Sunde. Han har droppet ungdomskortet til fordel for bilen.

— Det er mye enklere å kjøre selv. Kjører jeg via Kvernevik sparer jeg en halv time i forhold til å måtte ta bussen til sentrum og så bytte for å komme til Randaberg.

— Hva med miljøet?

Grunn til uro

— Hvis jeg har flere i bilen betyr vel ikke det så mye, mener han, og anslår at 10-12 i klassen hans kjører selv i stedet for å ta bussen.

— Det er hull i hodet å sette opp prisen på bussen hvis de vil ha flere til å ta buss, mener Celine Oanes. Ingen av ungdommene har tro på at de kommer til å bruke buss når de blir voksne og får egen jobb.

— Det kommer an på hvor jeg kommer til å bo og hvor ofte bussen går, sier Aslak Roalkvam Skåre. I likhet med resten mener hun det er et "must" at bussen går på tiden hvis den skal være et godt alternativ.

Da fylkestinget fikk Kolumbus tertialrapport på bordet tirsdag, ble det uttrykt bekymring fra flere representanter over utviklingen. Venstres Kjartan Alexander Lunde er overbevist om at dyrere buss er årsaken til at færre kjøper ungdomskort.

— Vi advarte mot dette da fylkeskommunen la fram budsjettet i fjor, og vi fikk rett. Den beste prisen nå er å sette ned prisen til 300 kroner igjen, selv om det kan bli vanskelig å få tilbake alle som ser ut til å ha valgt bort bussen, sier Lunde.

Det er Rogaland fylkeskommune som sponser ungdomskortet. Fylkesrådmann Trond Nerdal legger mandag fram budsjettet og vil foreløpig ikke røpe detaljene der.

— Men vi har merket oss nedgangen, sier Nerdal til Aftenbladet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Etterlyser stjålet BMW i3 som kjøres av ruset 16-åring

  2. På vei til byen på hjemmelaget flåte

  3. Hvis du ikke holder tunga i rett munn, ender du fort i feil seng

  4. Rekdal har fått ny trenerjobb: – En naturlig utfordring

  5. Trafikk­ulykke på E 39 i Kvinesdal – seks personer til sykehus

  6. Kiter i god form etter uhell ved Ølberg­stranden