Tjener 14 millioner på gjenbruksbutikker

Gjenbruksbutikkene til misjonsorganisasjonene gir hvert år millioner av kroner og demmer opp for en nedgang i gaveinntektene. Snart åpner en ny bruktbutikk i Sandnes.

Publisert: Publisert:

Middagsservise til 12 laget i Rogaland var noe av det første NMS Gjenbruk i Sandnes fikk inn. Foto: Helene Andreassen

  • Helene Andreassen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det Norske Misjonsselskap kunne i 2011 ta ut 14 millioner kroner fra NMS Gjenbruk. Norsk Luthersk Misjonssamband, NLM, tjente 11 millioner kroner på sine butikker.

Gjenbrukskonsulent Håkon Høyland opplyser på organisasjonens nettsider at NMS Gjenbruk solgte for over 21 millioner kroner i 2011. I 2012 har NMS startet butikk nummer 40 i Trondheim og nummer 41 står for tur. Det blir NMS Gjenbruk i Sandnes. Høyland sier at målet er 50 butikker i løpet av 2014. Ifølge økonomileder Øystein Frøysa i organet Utsyn, viser Misjonssambandets regnskap for 2011 at det ble overført i overkant av 11 millioner i 2011, mot 9 millioner i 2010 fra deres 24 gjenbruksbutikker.

Tar over for misjonsforeningene

Etter mønster av den danske Sudanmissionens ”Sudan Genbrug” ble den første gjenbruksbutikken til NMS åpnet på Sola i 1998. Arbeidet i butikkene er dugnad, over 1400 frivillige jobber med klargjøring og salg av varene i gjenbruksbutikkene til Det Norske Misjonsselskap.

Fredag 1. juni åpner NMS en ny gjenbruksbutikk i Havannasenteret på Hana i Sandnes. Her leier organisasjonen et 240 kvadratmeter stort lokale ved siden av Prix, og styreleder Gerd Anny Hadland og daglig leder Per Inge Fjelde gleder seg til å fylle arealet med møbler, porselen, duker og annet.

— Det blir færre misjonsforeninger, men det blir flere gjenbruksbutikker. Disse er med å sikre fremtiden til misjonsorganisasjonene, sier Fjelde.

Misjon, miljø, møteplass

NMS Gjenbruk jobber etter tre m-er: misjon, miljø og møteplass. I Havannasenteret er møteplassen allerede etablert:

Noe av det første vi fikk, var en sofa, sier Fjelde og viser vei til en stor vinkelsofa, salongbord og et hav av mokkakopper på bordet.

— Her i denne kroken skal kaffen stå klar. Hit ønsker vi velkommen til å sette seg ned, treffe andre og ha gode samtaler.

Mokkakoppene på bordet er en gave fra en dame i Skippergata på Hana. Det er et eksempel på hva butikken vil selge fra 1, juni:

— Gjenbruksbutikkene er med på å ta vare på miljøet ved å hindre at fine og fullt brukbare ting ikke blir kastet men brukt videre, sier Gerd Anny Hadland.

— Vi ønsker oss møbler, porselen og fajanse, duker, pyntegjenstander, sportsutstyr, malerier og små elektriske artikler. Vi ønsker ikke å ta imot klær og sko, hvitevarer eller elektriske artikler som ikke virker. Dette er ikke et loppemarked. Alt vi skal selge skal være pene ting. Ellers tar vi imot brukte frimerker og lysestomper. Lysene går til Knausen lysstøperi, sier hun.

Dugnad

Fjelde har hyret sju sterke karer fra Ganddal Y's men med tilhengere til å kjøre og hente saker og ting. I dag skal de ta runden til gjenbruksbutikken på Nærbø som har overflod av ting. De skal til Undheim som har mye fint igjen etter basar for det nye kapellet, og de skal til gjenbruksbutikken på Ålgård som også har fått inn mer enn den kan ta vare på. I tillegg er det et hus på Rennesøy som skal tømmes.

25 personer har meldt seg til å ekspedere i butikken. Den vil ha åpent hver dag, unntatt søndager.

— Vi trenger enda flere til å stå i butikken, gjerne pensjonister. Alle skal få opplæring, sier Gerd Anny Hadland.

Blåbærplukker, et melkespann og en emajekopp. Foto: Helene Andreassen

God, gammel skoleveske i skinn. Foto: Helene Andreassen

Daglig leder Per Inge Fjelde og styreleder Gerd Anny Hadland med mokkakopper og et lokalt laget trebrett. Foto: Helene Andreassen

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Menn på byen spør hvor mye Cechell (31) koster

  2. Nå har vi spist den i 50 år - og aldri har vi spist mer

  3. – Det gjør så vondt i hjertet at noen har gått så langt for å lage en falsk historie om meg

  4. 17 turister ble stoppet på Stavanger lufthavn

  5. Ung mann bortvist fra sentrum - trosset smittevern og tok på forbipasserende

  6. Droppet ett tonn rødfarget vann over denne populære Sørlands-øya

  1. Sandnes