Øl, øl og mere øl

Trude Langholm er Norges beste ølkelner, og blant landets første. Hun slo mannfolkene langt ned i støvlene.

Publisert: Publisert:

Trude Langholm ser kanskje liten ut bak den massive bardisken på Cardinal, men kunnskapen om hva som skjuler seg i de brune glassflaskene, er stor. Foto: Fredrik Refvem

  • Ulrikke Valvik Mitchell
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Norsk Vinfagskole i Oslo har etablert landets første og eneste ølkelner-utdanning. Beste student i kullet ble Storhaug-jenta Trude Langholm, og det gjør henne til Norges beste, utdannede ølkelner. Selv stiller ølentusiasten seg ydmyk til tittelen.

— Jeg vil ikke akkurat kalle meg Norges beste. Det er mange som allerede jobber med dette, som ikke er tatt med i beregningen her, sier Langholm.

— Men det er veldig gøy, likevel, legger hun til med et smil som blir veldig hvitt i kontrast med den brune puben hun jobber i.

Cardinal-jente

Trude har jobbet på Cardinal Pub & Bar i Stavanger siden 2006. Hun fikk fast jobb for to år siden, og i oktober i fjor kunne hun smykke seg med tittelen som barsjef. Det var bak denne brune bardisken interessen for øl først startet.

— Jeg fikk mulighet til smake, lukte og utforske veldig mange forskjellige øltyper. Og jo mer du smaker på, jo mer utvikler smaksløkene seg.

Det hun liker aller best med øl er variasjonen og oppdagelsene hun stadig gjør.

— Det kommer alltid noe nytt, og derfor blir det aldri kjedelig. Det er utrolig spennende å oppdage nye ølsorter og smaker.

Brunt, flytende gull

Cardinal har omtrent 600 ulike ølsorter å skryte av. Kraftig øl med mye smak og fylde. Langholm har mange favoritter. Det er ikke lett å velge ut én spesiell.

— Det kommer an på dagsform og årstid. Tid, sted og situasjon er avgjørende. Men om jeg skulle velge én, så nyter jeg en belgisk Radenbach Vintage fra 2010. Den er både søt og syrlig i smak.

Når Trude snakker om øl, er det med glede og innlevelse hun forteller om smaker, lukter og utseende. Ikke alle kan være ølkelnere.

— Du må virkelig ha en interesse for øl. Du må smake på mye, lære deg historiske ting, lese deg opp på ingredienser og råvarer, og ikke minst må du skape gode opplevelser for andre ved å yte god service.

Mannsdominert

I studentkullet var det 22 menn og tre kvinner, inkludert henne selv. Trude Langholm var best av alle. Kjæresten hennes var også med i kullet, men det var ingen sure miner da en kvinne slo alle mannfolka.

— Han synes bare det er stas. Det er nok jeg som syns det er rart, ikke guttene. Jeg hadde ikke trodd det selv.

Likevel opplever hun barrierer når hun står bak bardisken.

— Her om dagen kom en mann og bestilte «to dameøl og syv manneøl». Hva er et dameøl? Hadde jeg valgt et øl som jeg liker, hadde ikke de to damene fått det de ville hatt, tror jeg.

Langholm liker å jobbe mot klassiske stereotyper. Og derfor var det spesielt kjekt for henne at hun som kvinne ble beste øl-student.

— Det burde ikke ha noe å si om det er en mann eller kvinne som står i baren. Men så fort de snakker med meg, så skjønner de at jeg har peiling, jeg også.

Drømmejobben

Tidligere har hun studert statsvitenskap i Trondheim, men hun endte som regel opp på Samfundet studentbar i stedet.

— Jeg ble aldri en byråkrat, for å si det sånn, sier hun og ler.

Det var øl som lå i kortene hennes, og de har hun spilt godt. Drømmejobben inneholder «øl, øl og merre øl».

— Om jeg står bak en bar når jeg er 45 år, vet jeg ikke, men jeg ønsker i hvert fall en jobb innen øl. Import og selve salgsdelen syns jeg virker veldig interessant - på et litt høyere nivå. Det hadde vært spennende.

Trude har ikke hatt tid til å prøve ut andre hobbyer og interesser ved siden av øl. Men for henne er det foreløpig mer enn nok.

— 100 prosent øl.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Gjestene vil aldri i si levetid gløyma bryllaupet til Kjersti og Stian Sletten frå Sandnes

  2. Publikum lå strekk ut på hver sin matte

  3. Leter etter John Olav med full styrke

  4. Her har hytte­salget doblet seg i sommer

  5. Steinar var veldig ensom. Løsningen han valgte, fikk mye større konsekvenser enn han hadde ant.

  6. Følg med på nyttår rundt i distriktet på våre webkameraer