Jetstrøm til å smile av

Ekteparet Kari Høyland og Øivind Ravn Hagen håper påskeværet varer hele sommeren. Årsaken til det kalde og tørre været ligger 10 til 20 kilometer over oss.

Øivind Ravn Hagen (72) og hunden Kira nyter det fine været på balkongen i fjerde etasje like ved jernbanen på Bryne.
Publisert: Publisert:
Anna Sandve, til venstre, Mari Søyland Eikeland og Ingrid Eikeland gir endene i Mølledammen på Bryne litt polarbrød i det fine været.
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Tørre lepper, klissete solkrem, stor brannfare, bålforbud og frost i bakken. For den som leter, finnes det alltid noe å klage på. Men ekteparet Kari Høyland og Øivind Ravn Hagen ser ingen grunn til å klage på det flotte vår— og vinterværet med blå himmel, lite nedbør og strålende sol.

Normalt blir det ene lavtrykket avløst av det neste på denne kanten av landet, men denne vinteren har vært en vandring fra høytrykk til høytrykk med lave temperaturer og lite nedbør som resultat.

Jetstrøm flyttet seg

Årsaken til den kalde og tørre vinteren er lite vestavind og få lavtrykk. Forklaringen på det er en jetstrøm i stratosfæren som går fra vest mot øst, 10 til 20 kilometer over oss. Denne strømmen er førende for hvor det danner seg lavtrykk og påvirker dermed også nedbør og temperatur. Normalt ligger denne jetstrømmen på rundt 60 grader nord, det samme som Bergen, men i år har den flyttet seg lenger sørover i Europa. Forskere mener denne flyttingen skyldes issmelting på Arktis , noe som igjen har ført til at havet og atmosfæren har blitt varmet opp.

— Været er helt fantastisk. Vi kan ikke få det bedre. Humøret blir bedre av det gode været, og jeg håper at vi får like godt vær i sommer. For jordbruket sin del bør det kanskje komme litt regn, men solen gjør oss litt storforlangende, og vi vil gjerne ha mer solskinn, sier Kari Høyland.

Mannen Øivind Ravn Hagen nikker samtykkende i solskinnet på balkongen i fjerde etasje.

— Frosten skaper litt problemer for de som skal grave i jorden. Men for meg personlig ser jeg ingen bakdeler med dette været. Det er helt kjempe. Vi kan ikke få det bedre, sier Hagen.

I 2008 flyttet ekteparet fra en tomannsbolig på Trones i Sandnes til en leilighet like ved jernbanen og turområdet Sandtangen ved Frøylandsvatnet på Bryne. Der har de funnet seg godt til rette.

— Jeg var lei av å male hus og har ikke savnet det i det hele tatt, sier Hagen.

Slipper å male

Nå slipper han å male hus, og denne vinteren har han også sluppet unna med mindre nedbør enn vanlig.

For Øyvind Ravn Hagen gjør det at han kan droppe regnklærne når han skal ut for å trene. Han er glad i å jogge og løper tre ganger i uken. I tillegg blir det en dag med spinning. I går var han på løpetur langs Frøylandsvatnet til Orstad sammen med hunden Kira. Hver fredag springer han rundt hele vannet, en distanse på rundt 17 kilometer. Han trener uansett vær, men legger ikke skjul på at det er mer komfortabelt å trene uten regnklær.

Den spreke 72-åringen har fullført London maraton ti ganger, og har også sprunget maraton i New York og Praha. Neste mål er Suleskard halvmaraton i mai.

Publisert: