Her foregår undervisningen på nettbrett

Elevene i 9A på Harestad skole i Randaberg har hvert sitt nettbrett, men ingen kladdebøker.

Lærer Odin Nøsen underviser elevene Jens Raustein (14) til venstre og Torstein Tofte (14).
 • Hilde Moi
  Hilde Moi
  Journalist
Publisert: Publisert:
Frøya Stavnem Rakvaag (14) og Mia Prce (14) synes de har masse muligheter med lesebrett. De har også docking med tastatur, sånn at det er lett å skrive.
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

— Det gjør undervisningen mer interessant, vi slipper å sitte og høre på læreren bare. Hvis vi for eksempel har om Hitler, kan vi gå inn og se filmer og reseache det, sier Frøya Stavnem Rakvaag (14) og klassevenninnen Mia Prce (14). De har RLE og jobber med evangeliene i bibelen. I hjørnet i klasserommet ligger bibler stablet oppå hverandre, men de er ikke i bruk. Frøya og Mia har tilgang på alt de trenger digitalt. De kan ikke tenke seg å gå tilbake til de gode, gamle kladdebøkene.

Les også

Konkurrerer i Wordfeud på skolen

Papirløst

— Nei. Vi har noen oppgaver der vi må skrive for ikke å miste håndskriften, men dette er mye enklere, sier jentene.

Hos 9A er det så godt som papirløst. Ingen papirer forsvinner. Beskjeder kommer på e-post, og oppgaver blir levert digitalt. I mattetimen kan de bruke kalkulator-appen og i naturfag har de et par kapitler fra læreboken på nett. I flere fag bruker de tankekart-app og i mat og helse lager de dagbok med bilder. I samfunnsfag bruker de både nettaviser og Youtube. Elevene er på nett hele tiden, og har lov til å laste ned hva de vil.

Les også

Stavanger er åpne for lesebrett

Hvis de bare lærer seg å lese i en papirbok, blir de analfabeter

Ønsker til hele skolen

Prosjektleder og RLE-lærer Odin Nøsen er svært fornøyd med sine digitale elever.

— De må kunne lese digitalt om de skal klare tilpasse seg den verden de skal ut i. Hvis de bare lærer seg å lese i en papirbok, blir de analfabeter, sier Nøsen, som startet prosjektet opp i niende klasse. Etter en studiepermisjon der han fordypet seg i IKT og skole, konkluderte han med at flere må ha tilgang på datamaskiner. Han foreslo å dele ut et digitalt verktøy til elevene. Prosjektet startet i fjor høst og er et pilotprosjekt. Nå bruker 9A lesebrettet i alle timene der de ikke er blandet med andre klasser.

— Jeg skulle gjerne sett at vi brukte det på hele skolen. Det er mest en økonomisk vurdering, sier Nøsen.

Han sier elevene skriver mer når de jobber digitalt enn da de brukte blyant.

Lett å kontrollere

— Det blir ikke mye fristelser med internett tilgjengelig alltid?

— Jo, mange gjør andre ting innimellom. Men det er også lett å se hva de holder på med, sier Nøsen, som ikke mener det er noe stort problem. Det bekrefter elev Torstein Tofte (14).

— Hvis jeg spiller i timen, får jeg ikke med meg noe. Det er heller ikke kjekt å sjekke Facebook hvert femte minutt, sier Torstein, som ikke vil tilbake til bøkene igjen. Ola Tomlinson (15) er ikke helt enig.

— Jeg synes lesebrett er litt kjedeligere, for det er ikke så lett å følge godt med i timen. Dessuten savner jeg bøker. Det var kjekt i begynnelsen, men jeg ble litt lei etter hvert, sier han.

Foreløpig har elevene bare litt av én lærebok på nettbrett. Resten av bøkene er analoge. Det er også eksamen. Her kan du lese mer om prosjektet. (Ekstern lenke)

Stavanger er åpne for nettbrett

— Vi har tangert den diskusjonen, men har ikke tatt noe standpunkt. Det handler om økonomi og praktisk verdi, sier skolesjef i Stavanger kommune, Eli Gundersen.

— Jeg kommer til å være veldig lyttende til hva lærerne vil og er kjempeåpen for alt som kan gi elevene meningsfull læring, sier hun.

Hun sier hun mest av alt er opptatt av at elevene skal lære godt, og mener kompetanse og organisering bør vurderes ut fra det.

— Hvis noen lærer godt med nettbrett, kan det være vi skal prøve med et pilotprosjekt, sier hun.

— I en teknologisk verden må vi følge med og kartlegge når og hvor vi skal innføre det. Men jeg vil vite litt mer om det først, sier Gundersen som presiserer at det er opp til hver enkelt skole om de ønsker å innføre nettbrett for elevene ved hjelp av eget budsjett.

Bibelen i nettbrettvariant.
Publisert:
 1. Sola

Mest lest akkurat nå

 1. Denne hekken kan koste 1000 kroner dagen

 2. Navn på omkommet frigitt etter båtulykke

 3. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

 4. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i

 5. Et enkelt Messenger-spørsmål fra en slektning ble til et mareritt for Rune Nedrebø

 6. Oilers-sjefen hyller matchvinneren: – Veldig kjekt at det lykkes for ham