- Vi er hobbyarkeologenes Røde Kors

Hobbyarkeologer har gjort oppsiktsvekkende funn av kulturskatter denne helgen.

Publisert: Publisert:

En pilspiss i flint som kanskje er 10.000 år gammel, ble funnet ved en tilfeldighet i helgen.

  • Dag-Henrik Fosse
    Økonomijournalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Morten Eek, utstyrt med metalldetektor og spade, søker etter verdifulle historiske kulturskatter i området nord for tunet på Hå gamle prestegard.

En liten pust i bakken for "detektorgjengen" søndag formiddag. Fra venstre Thomas Aase, Erik Alve, John Kvanli og Hugo Falck.

Den svenske arkeologistudenten Iohannes Miaris Sundberg viser frem en draktspenne i bronse som kan være nær 2000 år gammel.

En tysk mynt som ble brukt som betalingsmiddel i tidlig middelalder.

Betalingsenhet i sølv, såkalt "klippesølv" fra Vikingtiden.

Under en mektig Jærhimmel leiter de etter gjenstander som er verd å ta vare på for ettertiden. Foto: Anders Minge

Nøkkel med eget segl i enden, fra 1700- tallet.

En spillbrikke fra vikingtiden kan være 1000 år gammel.

Morten Eek viser frem en pinsett i bronse fra vikingtiden. I kassen under ligger mellom 250 og 300 gjenstander som er funnet denne helgen.

De søker over store områder med metalldetektorer. Når det er metall under søkeflaten, endrer lyden seg de får via øreklokkene, og gravingen kan starte.

En 2000 år gammel draktspenne i rein bronse, og en tysk mynt som ble brukt som betalingsmiddel i tidlig middelalder, og som kan være 1000 år gammel, var blant de mest oppsiktsvekkende funnene til Rygene detektorklubb denne helgen.

10.000 år gammel pilspiss

Men også en sølvgjenstand fra Vikingtiden, såkalt klippesølv, som ble brukt som betalingsmiddel for 1000 år siden, og en unik pilspiss i flint som kanskje er 10.000 år gammel, er en ytterst sjelden oppdagelse.

Formann i Rygene detektorklubb, John Kvanli, påpeker at det eldste funn av flintgjenstander som Arkeologisk museum har datert fra Hå, er mellom 8000 og 8500 år gammelt. Pilspissen vi fant nå, er over 10.000 år gammel, sier han.

— Det er fantastisk å gjøre et historisk funn som dette, sier Morten Eek. Han er styremedlem i Rygene detektorklubb.

Helgens funn gir ny viten

Arkeolog Olle Hemdorff ved Arkeologisk museum, bekrefter overfor Aftenbladet betydningene av de nye funnene. Han har selv tatt turen til Hå for å ta funnene nærmere i øyesyn.

— Vi er nå sikker på at det har vært en handelsplass i Vikingtiden i dette området i Hå. Dette er ny viten, sier han. Hemdorff påpeker også at funnet av pilspissen i flint er blant de fineste fra denne tidsepoken. - Vi visste det var steinalderbosetting her, men ikke at den var opptil 2000 år tidligere enn det vi har trodd til nå, sier han.

— Blant 250 til 300 gjenstander som ble funnet denne helgen, er kanskje 20 til 30 av historisk verdi og kan karakteriseres som viktige funn av kulturskatter, sier Morten Eek.

Svenske dagens helt

Draktspennen ble funnet ved Hå gamle prestegard i går av den svenske arkeologistudenten Iohannes Miaris Sundberg som deltok i jakten på skjulte kulturskatter på nøye utplukkede områder i Klepp og Hå. Han ble raskt utpekt som den store helten blant detektorgjengen.

Flere svenske og danske hobbyarkeologer hadde tatt turen til Norge for å være med å søke etter unike gjenstander denne helgen. Svensken viser stolt frem draktspennen i bronse som kan være nær 2000 år gammel. Den tyske sølvmynten ble funnet fredag på gården Anda i Klepp.

Berger kulturskatter

— Vi er hobbyarkeologiens Røde Kors, sier Morten Eek litt spøkefullt, men med et snev av alvor.

— For vi driver egentlig redningsarbeid på frivillig basis, der vi berger kulturskatter. Hvis vi ikke finner disse, vil de forsvinne, sier og han og utdyper:

— Moderne jordbruk tilfører grunnen kjemikalier og gjødsel i pløyelaget der gjenstandene vi leiter etter ligger. De brytes ned og blir ødelagt. Om ti år ville denne mynten vært tapt, sier Eek, og viser frem den tyske sølvmynten fra Vikingtiden. Når vi finner og graver frem unike klenodier, sikrer vi disse for fremtiden, sier han.

Gjenstandene som vi finner, leverer vi til Arkeologisk museum som vi har et samarbeid med, sier Eek. Vi samarbeider også med Rogaland fylkeskommune og kommmunene der vi søker, sier han.

Rygene detektorklubb har også medlemmer fra Østlandet, Bergen, Danmark og Sverige.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Stenger konsert-teltet i Egersund etter knusende kritikk

  2. Stavanger-kvinne blir tidenes yngste deltakar i «Mesternes mester»

  3. To nye tilfeller av koronasmitte i Sandnes

  4. Nordmenn på reise fikk karantene-sms

  5. Tysk direktør ber Solskjær og Manchester United holde seg unna

  6. Folk vil heller gå ned i lønn enn å flytte på seg

  1. Jæren