Høyre sliter med ny ordførerkandidat

Stavanger Høyre skulle presentere partiets nye ordførerkandidat denne uken. Nå kan det drøye enda en stund.

Publisert: Publisert:

John Peter Hernes ønsker å bli ordfører i Stavanger etter Christine Sagen Helgø, men nominasjonskomiteen i Høyre jobber fortsatt med listeforslaget. Foto: Jarle Aasland

  • Jone Østebø
    Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Jobben til de ti medlemmene i Stavanger Høyres nominasjonskomite ble plutselig litt brattere da ordfører Christine Sagen Helgø 9. august avslørte at hun ikke tar gjenvalg til valget neste høst. Hun hadde fått utsatt svarfrist, slik at hun kunne bruke sommeren i tenkeboksen.

Leder i nominasjonskomiteen Elisabeth Sjo Jespersen har likevel vært klar på hva som har vært planen: Å offentliggjøre komiteens forslag til valgliste, og dermed partiets ordførerkandidat, innen utgangen av august.

Trenger mer tid

Førstkommende lørdag er det september. Men nominasjonskomiteen er fortsatt et stykke ifra mål.

– Vi hadde håpet å ha listeforslaget klart i utgangen av denne måneden, men vi trenger mer tid på å få på plass et team som kan jobbe godt sammen, sier Jespersen.

– Hvorfor trenger dere mer tid?

– Christine Sagen Helgø sa nei til gjenvalg, og så visste vi ikke helt hvor travelt det ville bli. Vi skal kumulere fem kandidater på topp, og det er mye arbeid. Vi skal ha et godt team i toppen.

Elisabeth Sjo Jespersen er leder i nominasjonskomiteen i Stavanger Høyre. Foto: Fredrik Refvem

7. oktober

– Når kan dere være ferdig med arbeidet?

– Før 7. oktober, iallfall. Innen den tid må vi ha sendt av gårde listeforslaget til Høyres medlemmer. En måned senere, 7. november, er det nominasjonsmøte, der den endelige listen blir vedtatt, sier Jespersen.

– Hvorfor ble det mer travelt enn dere trodde?

– Jeg er forholdsvis avslappet til dette. Vi vil bare gjøre jobben ordentlig, og så tok den mer tid enn vi hadde planlagt. Nå er det også tre kommuner som skal slås sammen, og vi skal ha med kandidater fra alle tre, sier Jespersen, som ikke ønsker å si når neste møte i nominasjonskomiteen skal holdes.

– Har dere større problemer enn forutsett?

– Jeg vil ikke si at vi har problemer. Men her er det mye som skal stemme, og vi har som sagt tre kommuner som skal være med.

– Har dere toppkandidaten klar?

– Nei.

Hernes vil

Mange har pekt på John Peter Hernes som en opplagt ordførerkandidat. Han ble første gang valgt inn i bystyret i 1987, og har vært gruppeleder de siste to periodene mens Christine Sagen Helgø har vært ordfører.

Han er den eneste som har sagt offentlig at han ønsker å være partiets ordførerkandidat neste høst. Hernes var også klar til å overta etter Leif Johan Sevlands 16 år i ordførerstolen, men da var det altså Helgø som fikk førsteplassen.

Hernes sier til Aftenbladet at han ikke vet noe mer om nominasjonsprosessen.

Schanche og Johnsen

Elin Schanche er også nevnt som en mulig toppkandidat. Hun er leder i Rogaland Høyre og er nestleder i Høyre-gruppen i Rennesøy kommunestyre. Hun sier til Aftenbladet at hun ikke har vært i kontakt med nominasjonskomiteen i det siste.

Janne Johnsen var fylkesordfører i Rogaland i forrige periode. Hun sier til Aftenbladet at hun ikke har vært i dialog med komiteen.

– Jeg er opptatt av at nominasjonskomiteen skal få gjøre jobben sin, sier Johnsen.

– Og hvis du blir spurt om å være ordførerkandidat?

– Så vil jeg ta en vurdering, svarer Johnsen.

Foruten ordfører Christine Sagen Helgø har også veteraner som Sissel Hegdal Knutsen og Kåre Reiten takket nei til gjenvalg.

Nominasjonskomiteen i det største opposisjonspartiet i Stavanger, Arbeiderpartiet, gikk allerede i begynnelsen av mai ut med hvem som foreslås på de to øverste plassene – Kari Nessa Nordtun og Dag Mossige.

Publisert:

Les også

  1. Sagen Helgø trekker seg som ordførerkandidat

  2. Eksperter: - Høyre-hånd vil fortsatt holde klubba i Stavanger

  1. Christine Sagen Helgø
  2. Høyre (H)
  3. Stavanger
  4. Elin Schanche
  5. Stavanger Høyre