Merete Hodne anker «nazi»-frifinnelse til lagmannsretten

Bryne-frisør Merete Hodne anker frifinnelsen av revygruppa Løgnaslaget for utsagnet om henne som «nazifrisør» til lagmannsretten.

Merete Hodne anker frifinnelsen av Løgnaslaget. Her sammen med sin advokat Per Danielsen. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • NTB
 • Hilde Moi Østbø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Hodne krevde inntil 200.000 kroner i oppreisning fra hvert av medlemmene i revygruppa som kalte henne «nazifrisør» i sangen om «en hårsår frisør fra Bryne». Forestillingen «Løgnasevangeliet» ble sett av 25.000 personer.

Stavanger tingrett mente imidlertid at uttrykket «nazifrisør» ikke måtte oppfattes som beskyldning om at «Hodne er nazist eller har nazistiske sympatier eller holdninger.» Dommen falt i januar.

Hodne tapte, og ble dømt til å betale 261. 825 kroner i saksomkostninger til medlemmene i Løgnaslaget: Per Inge Torkelsen, Dag Schreiner, Rune Andersen, Bjørn Aslaksen og Pål Mangor Kvammen.

Det var Nettavisen som først meldte at Hodne anker.

Hodnes advokat, Per Danielsen, mener avgjørelsen er motsatt av konklusjonen samme domstol kom til under en forføyningssak i mars i fjor.

Finnes grenser

– Vi har bestemt oss for å anke fordi dommen er full av uklarheter og selvmotsigelser, og er dessuten i strid med Menneskerettighetsdomstolens praksis. Så alvorlige beskyldinger skal man ikke måtte tåle, sier Hodnes advokat Per Danielsen til Aftenbladet.

– Hva med ytringsfrihet?

– Ytringsfrihet skal vi ha, og det har Løgnaslaget til fulle. Men en sjelden gang finnes det grenser. Her må personvernet gå foran, mener Danielsen, som sier at de har vært innstilt på å anke hele tiden.

– Hva tenker du om Hodnes sjanser videre?

– Rettspraksis fra menneskerettighetsdomstolen gir veldig god støtte til hennes sak, og norsk rettspraksis skal følge den. Videre er det flere selvmotsigelser i tingrettens behandling. I forføyningssaken kom retten til at Hodne ble beskyldt for å være nazist, men i dommen kom en annen dommer til motsatt resultat. Samtidig ble saken saksbehandlet som at Hodne er blitt. Jeg opplever det som selvmotsigende og uklart, og uklarhetene preger det uriktige resultatet, sier Danielsen.

– Hvordan tenker Hodne å finansiere dette?

– Jeg kommenterer aldri klientforhold. Hun har bestemt seg for å anke, og regner med retten kommer til riktig avgjørelse til slutt, sier han.

Sangen som Løgnaslaget framførte, ble inspirert saken der Hodne ble dømt for å avvise Malika Bayan i frisørsalongen sin fordi Bayan hadde på seg hijab. I denne saken ble Hodne dømt til å betale 7.000 kroner i bot for brudd på diskrimineringsloven. Saken gikk helt til Høyesterett.

Les også

Løgnaslaget frikjent

Hodne krevde 200.000 kroner i erstatning for ærekrenkelser etter at revygruppa brukte ordet «nazifrisør» i revyen «Løgnasevangeliet». Løgnaslagets advokat Brynjar Meling (f.v.) sammen med produsent og tekstforfatter Pål Mangor Kvammen og løgnasane Rune Andersen, Dag Schreiner og Per Inge Torkelsen, samt Bjørn Aslaksen (ikke i bildet). Foto: Jonas Haarr Friestad

– Absurd

– Vi registrerer anken og tar det med stoisk ro. Saken ble ytterligere styrket gjennom Tingrettens behandling, sier Løgnaslagets advokat Brynjar Meling til Aftenbladet.

– Det er ganske absurd at norsk rettsvesen skal bruke tid og penger på en sånn sak, sier Dag Schreiner i Løgnaslaget da Aftenbladet ringer onsdag. Han hadde ikke hørt om anken før Aftenbladet tok kontakt.

– Er du overrasket?

– Jeg vet ikke hva jeg er. Kanskje ikke, sier Schreiner.

– Staten bør betale

Før det var klart at saken blir anket sa Merete Hodne til Aftenbladet at hun oppfatter det slik at hun er en fiende av staten. Videre sa hun at om hun bare hadde seg selv å tenkte på, så kunne hun stått i denne kampen til hun ikke lenger hadde tak over hodet.

- Om jeg var en holden dame ville jeg tatt saken til den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg, sa Hodne den gangen.

Hun mener at staten må betale for saksomkostningene. Både fra tingretten og fra en ankesak i lagmannsretten.

- Dette er mobbing uansett hvordan retten mener at ordet «nazifrisør» skal forstås. Om det betyr, slik tingretten mener, at jeg er en streng frisør, så er det også mobbing. Jeg er ikke streng, sier Hodne.

Les mer:

Les også

 1. Hijab-krangel i Jæren tingrett

 2. Hodne vurderer å anke Løgnaslag-saken

Publisert:
 1. Merete Hodne
 2. Løgnaslaget

Mest lest akkurat nå

 1. – Utviklingen i Rogaland er ufattelig trist

 2. Pappa Haaland reagerer etter sønnens exit mot City: – Merkelige avgjørelser

 3. Smitte på to sykehjem: 20 i karantene

 4. Her er Jone Laugalands dom over Rogalands første elferje

 5. Står Europa på randen av en ny krig?

 6. – Som alenemor er dagene krevende nok i seg selv