Derfor er strømprisene så irriterende høye

En gjennomsnittlig husstand med et forbruk på 16.000 kilowattimer betalte rundt 2270 kroner mer for strømmen i 2018 enn året før. Dette tilsvarer litt over 6 kroner ekstra per dag.

En rekordtørr sommer, dyrere kull, gass og CO2-utslipp har dratt strømprisene opp.
 • Benedicte Øhren Danielsen
  Benedicte Øhren Danielsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Strømprisene i vinter har vært høyere enn noen gang. En rekordtørr sommer, dyrere kull, gass og CO2-utslipp har dratt strømprisene opp.

Strømprisene i 2018 er det høyeste nivået som er registrert hos SSB noen gang, og den gjennomsnittlige strømprisen var 41 prosent høyere i 2018 enn året før.

Hvorfor er strømmen så dyr?

Kraftproduksjonen i Norge består av 96 prosent vannkraft. Det var en rekordtørr sommer i 2018, i tillegg til at prisene på kull, gass og CO2- utslipp gikk kraftig opp. Dette dro med seg strømprisene i det europeiske kraftmarkedet som Norge er en del av, i følge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Ifølge NVE, var det først og fremst forhold utenfor Norge som påvirket kraftprisene i 2018. Økte kostnader for kraftproduksjon i Europa påvirket de norske prisene gjennom import fra og eksport til landene vi har forbindelse til.

Strømprisene blir ikke satt i Norge. De blir satt på et europeisk marked, som baserer seg på blant annet kraften landene leverer, været og avgifter. Strømmen leveres til en felles kraftbørs, Nordpool, og så blir prisen satt ut ifra hva alle leverer.

Hva er strømpris?

Det vi betaler når vi får strømregningen i postkassa, er satt sammen av tre ledd: Prisen på strømmen, nettleia og skatter og avgifter.

Av de tre punktene er det strømmen som endrer seg mest fra dag til dag, og det er denne delen av regninga vi snakker om i denne artikkelen.

Fra nyttår og frem til slutten av januar, steg strømprisene med en topp i uke 4, før den sank utover i februar. Noe av årsaken til pristoppen i uke 4 var at det blåste lite i nabolandene våre, så bidraget fra vindkraft var lavere den uka. Strømprisen gikk så ned fra uke 6 til uke 7 igjen. Det er fortsatt høyere enn i 2018, men forskjellene fra i fjor minker, i følge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Hva påvirker den norske strømmen?

Flere faktorer påvirker strømmen i Norge, men kort fortalt er det tre punkter. Strømforbruket, strømproduksjonen og import og eksport.

Strømforbruket i Norge blir blant annet påvirket av temperaturen. Hvis det er kaldt ute, bruker vi mer strøm for å holde huset varmt. I januar var det kaldt, men ikke kaldere enn normalt. Så steg temperaturen, og utover i februar har det i snitt vært en del varmer enn normalt.

Strømproduksjonen er i hovedsak bestemt av hvor mye vann det er i magasinene til vannkraftverkene i landet. Når er vi i en periode der det er mindre vann og snø enn normalt.

Strømprisen i Norge blir påvirket av nivået på strømprisen i nabolandene våre. Hvis det for eksempel blåser mye i Sverige, Danmark og Tyskland, går strømprisen kraftig ned i disse landene, som igjen påvirker prisene i Norge.

Strømprisene i Sør-Norge

I 2018 var snittprisen for strøm i januar 31,14 øre kilowattimer, og i januar var den på 36,97 øre.

I januar i år var snittprisen på 54,35 øre i Sør-Norge og hittil i februar har snittprisen vært 45,56 øre.

Lyse følger kraftbørsen Nord Pool, som fungerer som referanse for prissetting av den finansielle krafthandlene i Norden. Snittprisen for 2019 er derfor lik for Lyse og Nordpool.

Les også

LES OGSÅ: «Garantert fornøyd» kunde er garantert misfornøyd med strømregninga

I helgen falt prisene

I helgen var prisen nede i under 40 øre kilowattimer i deler av landet. Det plutselige fallet skyldes høyere temperaturer og at CO2-prisene falt på fredag. Gjennomsnittsprisen i fjor var 48,6 øre.

– Etter å ha lagt bak oss en periode med veldig høye kraftpriser, ser vi nå et kraftig fall i spotprisen (innkjøpsprisen). Dette henger sammen med prognoser om mildere vær fremover og lavere CO2-kvotepris, sier kommunikasjonssjef i Lyse, Peter Schwarz.

Han forklarer at prisene har gått mye ned på grunn av mildere vær enn først antatt på begynnelsen av året.

– Med gjeldende prognoser forventer vi ikke høyere priser enn i fjor, forteller han.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Ap åpner for støtteordninger etter høye strømpriser

 2. Tørken kan gi oss 30 prosent dyrere strøm

 3. Trenger vi vindkraft i Norge?

 4. Nå koster strømmen mer enn den kostet under sprengkulden i februar

Publisert:
 1. Vær
 2. Kraftproduksjon
 3. Strømpriser
 4. Norge
 5. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Mest lest akkurat nå

 1. Regjeringen vil skjære gjennom ved koronakrangel på Nord-Jæren

 2. Suksess for Vinterland på Ruten - måtte bestille 20.000 flere billetter

 3. «Ingen» dukket opp da kommunen tilbød drop-in for de mellom 12 og 15 år - får ny sjanse onsdag

 4. De ville gi oppreisning til Inger-Tone, men ble stemt ned

 5. Oppgjørets time nærmer seg for Trumps folk

 6. Resultatene i stor fedmestudie overrasker forskerne. Kjell Vidar Moland ble 65 kilo lettere.