Bergeland-rap om propaganda får pris

«Propaganda» var temaet for åres Fritt Ord-konkurranse. Midt i blinken for elevene på medier og kommunikasjon på Bergeland videregående, som fikk andrepris for sin rapvideo.

Publisert: Publisert:

Propaganda-videoen fra VG2 Medier og kommunikasjon på Bergeland videregående skole har fått 2. plass i årets Fritt Ord-konkurranse for videregående skoler. Foto: Bergeland videregående skole (skjermdump fra video)

 • Elisabeth Bie
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– I neste uke reiser de fem elevene bak videoen og jeg til Oslo for å motta andrepremien på 5000 kroner i årets Fritt Ord-konkurranse for videregående skoler i medieproduksjonsklassen, sier medie- og kontaktlærer Inger-Lise Lever på Bergeland videregående skole i Stavanger.

Elevene på medier og kommunikasjonslinjen deltok i år i konkurransen for første gang. Fem av elevene i VG2 Medier og kommunikasjon ble i første forsøk blant de fire bidragene som ble premiert: første- og andrepremie i hver av kategoriene tekst eller medieproduksjon.

Slik lød oppgaven:

Hva er propaganda? Hva skal til for at noe kan kalles propaganda? Vær gjerne konkret og ta for deg forhold i lokalsamfunnet, i Norge eller i verden – i nåtid eller historien. Skriv en tekst eller lag en medieproduksjon om propagandaens mange ansikter.

– Propaganda-temaet passet oss ypperlig, siden teori om dette inngår i vår undervisning, sier Lever.

Klassen med 18 elever leverte flere forskjellige gruppearbeid, både tekster og medieproduksjon. De fem elevene som ble premiert for sin egenskrevne og -komponerte rap, bildelagt med både seg selv som skuespillere og med historiske klipp, er Tobias Karlsen, Erlend Soma Ekeland, Ola Patursson, Ruben Dahl og Jonas Thorsen. Foto og lys er ved av Aleksa Lepojevic.

– Kreativ løsning

Elevene har foreløpig ikke fått noen skriftlig begrunnelse på hvorfor de vant.

– Men personen jeg snakket med i Fritt Ord-juryen skrøt av videoen, og kalte den en svært kreativ løsning på et alvorlig tema, sier Lever.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

 2. Jåttå: Ulykke med bil og sykkel

 3. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 4. Helsemyndighetene skal ta i bruk spyttprøver som koronatest

 5. Brann i søppeldunk på Arkaden

 6. Dømt til 15 måneders fengsel

 1. Videregående skole
 2. Fritt Ord
 3. Propaganda
 4. Stavanger