– Solfrid er inne på Tinget!

SV: 26 år gamle Solfrid Lerbrekk ser ut til å være inne på Stortinget. - Det her helt fantastisk, sier hun. Men hun gleder seg ikke til å flytte til Oslo.

SVs valgvake i Stavanger. Stortingskandidat Solfrid Lerbrekk får klem fra Sandnes SVs nestleder Eva-Tone Breivik.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Applausen runget ikke med en gang valgdagsmålingen ble gjort kjent, siden den viser solid borgerlig flertall. Da ble det i stedet helt stille på SVs valgvake i Folken i Stavanger.

Men SV ser ut å ha gjort et brakvalg. Slik prognosen ser ut, er partiet inne med 11 mandater, opp fire siden sist valg.

– Solfrid er inne på utjevning!

Da den nyheten ble ropt ut i lokalet, brøt applausen ut. Utover kvelden er hun inne hele tiden. Klokken 23.30 mener partiet selv at det skal utrolig mye til for at hun ikke kommer på Stortinget.

– Det er helt fantastisk. Partiet vårt går jo fram med fire mandater! sier stortingskandidat Solfrid Lerbrekk og feirer nyheten ved å kysse kjæresten, Lisbeth Tallaksen.

Men hun bedyrer at hun kommer til å ha hjertebank en god stund til - helt til de endelige resultatene foreligger.

Solfrid Lerbrekk kan være inne på Stortinget. Her får hun en god klem av kjæresten, Lisbeth Tallaksen.

Det er fire år siden SV sist var representert på Stortinget fra Rogaland. Da gjorde partiet det så dårlig at Hallgeir Langeland røk ut etter 16 år som stortingsrepresentant.

– Det er kjekt at Rogaland SV er representert på Stortinget igjen, slik det ser ut nå. Jeg har savnet Stortinget, men sa da jeg ikke kom inn, at nå må den nye generasjonen overta. Og nå ser det ut til å skje, sier Langeland.

SV har siden februar økt sin oppslutning jevnt og trutt. På de siste målingene har 26 år gamle Lerbrekk vært inne. På de fleste av disse målingene har hun vært inne på utjevningsmandat, men på den siste målingen i Aftenbladet var hun inne på et direktemandat.

Miljø og klasseforskjeller

26-åringen kommer fra Varhaug. Hun er fagarbeider fra Nordsjøen og har også jobbet i til sammen 13 år som avløser.

– Viktig for meg er forskjells-Norge og at vi begynner å gå fra ord til handling i miljøpolitikken. Med det mener jeg at vi må føre en politikk som ikke skaper større forskjeller mellom rik og fattig, men heller det motsatte, sier hun.

– Innen miljø må det gjøres store grep innen transport- og industrisektoren som virker og virker på lag med folk, ikke innføre en tullete plastposeavgift.

Den siste tiden har hun tenkt mye på en ny tilværelse i Oslo.

– Det blir hektisk, og jeg regner med at det blir mye reising. Men det blir gøy og et privilegium å få representere folket og utøve politikken vår. Den har vi bedre oppslutning om enn tidligere. I lang tid har vi sett av målingene at folk begynner å se at det virkelig er store forskjeller i Norge. Vi ønsker ikke å føre en skattepolitikk som kun er en gave til de rikeste, sier hun.

I dag bor hun med samboer i et kollektiv på Kverneland. Sammen har de også tre islandshester. Hva skjer hvis hun kommer på Tinget?

– Planen var å ta hestene med til Oslo og sette dem på stall der, men nå ser det ut til at kjæresten min søker på jobber andre steder enn i Oslo. Så hestene blir nok ikke med.

Ikke bymenneske

– Jeg gleder meg ikke til å bo i Oslo, jeg er ikke noe bymenneske. Men jeg gleder meg til å være politiker og representere folket. Det brenner jeg for.

Lerbrekk har vært medlem i SV i fire år. Da pushet en kamerat henne til å melde seg inn i partiet. Siden har hun gjort lynkarriere.

– Det er bra at ikke bare kjente folk velges. Da ville ikke en fagarbeider og ung person fra golvet som meg hatt noen sjanse. Jeg er nok en litt annen type person enn de fleste andre som er der inne.

Publisert: