Ekstremværet fikk fram bombene etter F-16 flyene på Revtangen
Dette var målet for F-16 og andre jagerfly fram til 1992. Sist helg - etter en rask sjekk - lå 42 bomber fortsatt igjen ved Norges lengste sandstrand. Nå vil Forsvaret ha opprydning.
- Geir SveenJournalist

- Vi kan ikke ha de liggende slik, er den umiddelbare kommentaren fra orlogskaptein Wiggo Korsvik ved Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø.
Det 1000 mål store området på Revtangen ble mest brukt av jagerfly som drev angrep mot bakkemål. Både maskinkanoner, raketter og øvelsesbomber ble rettet mot mål bak sanddynene. I tillegg brukte Luftvernartilleriet Revtangen som øvelsesområde for skyting på målfly.
Gikk på nervene løs
Ingen kunne unngå den militære aktiviteten. Dette skrev Aftenbladet 9. august 1985:
«Det har vært en hard uke for folk som bor i nærheten av Revtangen skytefelt. 16 Nato-fly (F–16) har i hele denne uken drevet øvelsebombing mot bakkemål, og bråket fra jetjagerne som kommer inn i lav høyde i bølger på ti om gangen, er formidabelt. - Vi føler det som den rene terroren, og nå begynner det å gå på nervene løs, sier en av grunneierne.»
«Det meldes også at Sola får besøk av en gruppe av de avanserte F-15 flyene fra baser i Vest-Tyskland og Nederland. Disse flyene skal spille fienden under nye tokt med lavtflygende jagerfly.»
Aktiviteten pågikk fra slutten av 1950-årene og ble avviklet 15. juni 1992. Området var gjerdet inn, hadde egne veier, to utkikkstårn og et stort målområde. Alt ble etterpå ryddet.
Ikke vurdert som farlig
Lokalt har Revtangen skytefelt etterpå ikke blitt forbundet med fare.
Derfor er det også helt tilfeldig at denne saken kommer på trykk. Aftenbladets medarbeider var lørdag ettermiddag på joggetur, da vi så en kar i oransje kjeledress som tydeligvis søkte etter noe på selve Revtangen.
Stormen dro hytta av sanddyna og flyttet terrassen 300 meter1700 skademeldinger etter «Urd»– Skal bare se om uværet også har fått fram mange av øvelsesbombene som ble sluppet her, forklarte Arild Barane.
Han har hatt vrak, miner og kystkultur som hobby siden han var guttunge. Det var også han som dukket for museet ned til vraket som nylig ble funnet på Ogna. Interessen startet her på Revtangen.
– Vi syklet ned her og fant brukte bomber som vi fraktet hjem. De hadde hull rett gjennom, vi fant et kosteskaft og vips så hadde vi flott vektløfterutstyr, forklarer Barane.
Må ikke røres
Han finner 42 slike gamle bomber eller granater, antar at de ikke er skarpe fordi de normalt bare var utstyrt med røykmarkør for å vise treffstedet. Men siden man aldri kan vite om de er skarpe eller om det kan være en mine eller noen annet farlig som ligger der like ved stien, må de ikke røres. Barane har ikke tenkt å varsle politiet.
Lensmann i Klepp, Hans Kyllingstad, blir da heller ikke overrasket når Aftenbladet tar kontakt.
– Etter hver storm pleier det å dukke opp meldinger om slike funn. Nå gikk vi til aksjon på Sele, der det ble funnet mange miner fra krigens dager. På Revtangen har vi ikke hatt noe særlig fokus fordi det var et øvelsesområde, sier Kyllingstad.
Han fant 21 miner på Selestranda: - Har aldri sett så mange førBekymringsmelding
På forhånd har fylkets miljøvernsjef, May Britt Jensen, sendt en bekymringsmelding opp i systemet etter alle funnene fra krigens på Jæren etter stormene i vinter.
«Me er generelt bekymra for alle minene som blir avdekka - ut frå eit folkehelse-, sikkerhets- og friluftsperspektiv.»
Jærstrendene: Villere, våtere, varmereJensen etterlyser et større samarbeid på tvers for å avdekke og uskadeliggjør miner. Så langt er ingen midler satt av til undersøkelser. Alt er basert på at folk finner miner, varsler politiet som igjen tar kontakt med Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø, der orlogskaptein Wiggo Korsvik er ansvarlig for saksbehandlingen for eksplosiver i landet.
Forsvaret vil ha saken
– Når jeg hører at det er gjort 42 funn på en kort stund, finnes det nok flere. Det viser også at det ikke er ryddet godt nok opp, men det kan også være at de før la under mye sand og er kommet fram igjen nå. Uansett, når vi finner slike ting, blir de uskadeliggjort. Funnet betyr at også at det er behov for en større undersøkelse, sier Korsvik.
Han mener derfor politiet må varsles på vanlig måte, slik at Forsvaret kan ta en vurdering om det skal gjennomføres en ny ryddeoperasjon på Revtangen.
Det dreier seg om et av de mest brukte områdene langs Jærstrendene, og utgangspunktet er Friluftshuset på Orre. Mange turgåere stopper nettopp på Revtangen, der mye vrakgods alltid skaper kreative strandbygg.
Han tar bølgen for blå strandMen ifølge opplysninger som Arild Barane har, kan område også ha mer enn øvelsesbomber. Bare 300 meter ut i sjøen, på 7 til 15 meters dyp. ligger vraket av en båt som transporterte ammunisjon og som gikk på en mine under krigen. Da båten tok inn vann, gikk den for full maskin mot Revtangen, der den strandet. Selv om Forsvaret og andre etterpå har sprengt i lasten,kan båten fortsatt ha ammunisjon om bord.
På lørdag fant han i området en kruttstang som fortsatt var skarp.