Halvparten av de ansatte skal være barnehagelærere

Klepp har som mål at 50 prosent av de ansatte i kommunens barnehager skal være barnehagelærere. Snart kan dette bli et krav for alle barnehager.

Publisert: Publisert:

Her leker barna i Ormadalen barnehage i Klepp. Målet om 50 prosent barnehagelærere gjelder foreløpig i de kommunale barnehagene, men kan også bli et krav i de private barnehagene. Foto: Pål Christensen

 • Julie Teresa Olsen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I fjor vedtok politikerne i Klepp et hårete mål; innen 2020 skal ingen av de ansatte i de kommunale barnehagene i Klepp være ufaglærte, og 50 prosent av de ansatte skal være barnehagelærere.

– Vi har laget en opptrappingsplan og er på god veg mot målet. Flere av våre ansatte er i et utdanningsløp. Vi får et stort løft når de kommer tilbake som ferdig utdannede barnehagelærere, sier Åse Kyllingstad Hatteland, barnehagesjef i Klepp.

Barnehageløftet i Klepp er del av samarbeidsavtalen mellom posisjonspartiene Høyre, KrF og Sp.

Torbjørn Hovland (KrF), fungerende ordfører i Klepp kommune. Foto: Lars Idar Waage

– Dette handler om tidlig innsats og vil være viktig forebygging for annet som kan dukke opp senere i utdanningsløpet, mener fungerende ordfører Torbjørn Hovland (KrF).

Krav fra Utdanningsforbundet

I 2016 inngikk også Oslo kommune en avtale med Utdanningsforbundet og Fagforbundet om at 50 prosent av barnehagepersonalet i kommunens egne barnehager skal være barnehagelærere.

I dag er normkravet i barnehageloven én pedagog per 9 småbarn og én pedagog per 18 store.

Les også: Novemberbarna garantert barnehageplass

Utdanningsforbundet krever at det innføres en ny lovregulering av andelen barnehagelærere på minst 50 prosent av de ansatte, slik at det blir én barnehagelærer per 12 barn over tre år, og én barnehagelærer per seks barn under 3 år.

Gunn Reidun Tednes-Aaserød, leder av Utdanningforbundet i Rogaland. Foto: Fredrik Refvem

– Vi venter i spenningen på om dette kravet er del av partiprogrammene før høstens valg. Vi har fått signaler fra Ap og opplever at det er en politisk medvind om et slikt krav, sier Gunn Reidun Tednes-Aaserød, leder av Utdanningforbundet i Rogaland.

Jumboplass

I 2015 ble Norge kåret til «verst i klassen» sammenlignet med andre OECD-land. Undersøkelsen viste at Norge er det eneste av 25 undersøkte land som verken har 50 prosent pedagoger eller 80 prosent ansatte med barnefaglig kompetanse.

– Vi ligger på jumboplass sammenlignet med andre nordiske og europeiske land. Derfor er dette løftet viktig. Vi ser fra dag én i 1. klasse hvor viktig det er at barna har hatt et godt løp i barnehage, sier Tednes-Aaserød.

Sølvi Ona Gjul, utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Rogaland, mener det er på høyt tid at kravet om 50 prosent blir innført.

– Det er pinlig at dette ikke er innført for lenge siden. Når vi vet hvor viktig barnehagen er for barna våre, så burde vi virkelig satse på et skikkelig kompetanseløft, sier Gjul.

Lang vei

Onsdag skrev Aftenbladet om Glød-prosjektet som i løpet av fire år har bidratt til å mer enn doble antall barnehagelærer i Rogaland. I 2013 manglet Rogaland 700 barnehagelærere, nå er tallet under 300.

Det nye kravet som kan bli innført innen 2020 vil imidlertid gi Rogaland store utfordringer.

Tall fra Utdanningsforbundet og SSB, som ble gjengitt i Aftenposten i fjor, viser at Sandnes og Stavanger havner på henholdsvis 7. og 8. plass på listen over andelen barnehagelærere i de ti mest folkerike kommunene.

 • Sandnes har 38,1 prosent barnehagelærere
 • Stavanger har 37,1 prosent barnehagelærere

– Rogaland har i en årrekke hatt ekstra store utfordringer med rekrutteringen fordi vi har hatt et godt arbeidsmarked med godt betalte jobber. Det er ingen tvil om at et nytt krav vil kunne gi oss en kjempeutfordring, men vi skal jobbe langsiktig og strategisk for å få dette til, sier Gjul.

Les mer om barnehage her:

Publisert:

Les også

 1. Her har de mer enn nok barnehagelærere

 2. Barnehageansatte får score på hvordan de snakker med barna

 3. Jåttå barnehage vil gå foran og skape framtiden

Mest lest akkurat nå

 1. SAS-kaptein fløy til Stavanger med promille – dømt til fengsel

 2. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

 3. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

 4. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

 5. Har mest sannsynleg blitt smitta her i regionen

 6. Verdens dyreste fotballspillere var minutter unna kjempeskrell. Så snudde alt.

 1. Rogaland
 2. Barnehage
 3. Klepp
 4. Utdanningsforbundet
 5. Fylkesmannen i Rogaland