Tidlig oppe for å få snø under beina

Forus Travbane lørdag morgen: Sju fulle busser med barn og unge setter kursen til fjells. Årets Skiskole er i gang.

Ella Vestbøstad Krøger (9) og Ada Raugstad Lunde (9) har store forventninger til dagene på skiskolen.
 • Stein Halvor Jupskås
  Stein Halvor Jupskås
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Er du med på Skiskolen? Del bildene dine med oss på instagram, og merk dem med #skiskolen og #aftenbladvinter.

Øystein Bergsvik åpner bakluka på bilen slik at tvillingene Inger og Jostein (9) skal få tak i brettene sine. Også venninnen Minoo Annerstedt (9) får tak i utstyret sitt og er klar for turen. I sekken er varme klær og ekstra mat og drikke.

Trøtt, men klar

– Vi måtte opp klokken halv sju, sier Jostein Bergsvik og kveler en gjesp.

– Men vi gleder oss til å lære å kjøre på brett, sier søsteren.

Far Øystein sier at dette ikke er hans påfunn.

– Nei. De ville det selv. Det var noen andre som skulle avgårde, og da ville de og. Jeg kan kjøre brett selv, uten at jeg på noen måte er fullbefaren. Kanskje kan de lære meg et triks eller to når de har vært på kurs, sier han med et smil.

Familien Solensteen Strand fra Sunde har vært på kurs før. Mor Ann Siren Solensteen (45) har vært skiinstruktør siden hun var 15. Døtrene Kristin (14) og Amalie (11) går i hennes skispor, og er med som assistenter i år. Sønnen Erik (7) er med for å lære.

– Vi skal være med både denne helgen og neste. Det stemmer at vi må tidlig opp, men det er veldig kjekt å være med og lære bort det vi kan, sier Kristin Solensteen Strand.

Skiskolen i år er lagt opp til to dager, ikke fire dager som tidligere år. Det er to separate kurs, ett denne helgen og ett neste.

Skifamilie: Ann Siren Solensteen (45) har hendene fulle før avgang til Sinnes. Her sammen med barna Erik (7), Amalie (11) og Kristin (14). Nummer to fra høyre er Matilde Hope Akerø (16)

Ikke helt som før

– Det er kjempekjekt å bli kjent med de nye kidsa, sier Matilde Hope Akerø (16), også hun instruktør på årets kurs.

Ansvarlig i Turistforeningen Arild Rosnes forteller om stor interesse for kursene. 250 barn og ungdom skal være med denne helgen, like mange neste helg, de aller fleste i alderen 8–15. 50 instruktører stiller opp. Skiskolen arrangeres for 60. gang i 2017. Første gang var i 1958.

– Like mange deltakere som i glansdagene har vi ikke lenger. Da kunne vi ha opptil 600 på det samme kurset. Nå gir vi tilbud både innen snowboard, alpint, langrenn og skileik, tilpasset til alle nivåer av skiferdighet, sier han.

I år har det også vært mulig å søke plass for barn fra familier som ikke har råd til å bruke 2200 kroner på skiskole. 50 barn har fått friplass, med støtte fra blant annet Stavanger kommune.

Trøtte, men klare for å lære å stå på snowboard. Fra venstre niåringene Jostein Bergsvik, Minoo Annerstedt og Inger Bergsvik. Sjåfør Øystein Bergsvik stenger bakluken i bakgrunnen.

Gråvær er bra

Seks av bussene på Forus setter kursen mot Sinnes og Ådneram i Sirdal. Den siste bussen, den med nybegynnerne, skal til Stavtjørn. Når bussene vender tilbake til byen ved 18-tiden, har passasjerene helt andre ferdigheter enn da de dro.

Instruktør Stein Pallesen gleder seg til helgen, og at værmeldingen er litt vekslende, tar han med godt humør.

– Det er bare bra at det ikke er fint vær. Da blir det mindre kø, og mer læring. Ungene blåser i hva slags vær det er, sier han.

På hylla

Også bussjåførene er klare for en dag i det hvite element, uten at de har planer om å være med på kurset.

– Jeg har lagt skiene på hylla, og hylla har jeg solgt, sier Oddgeir Helliesen, og høster latter blant sine sjåførkolleger.

Turistforeningen har for øvrig andre jern i ilden enn Skiskole denne helgen. Søndag er Kom deg ut-dagen over hele landet. Her lokalt er det arrangementer både i Njåskogen, på Gramstad i Sandnes, på Gullingen, ved Preikestolhytta og på Låvaberget i Vannbassengan i Egersund.

Publisert:
 1. Vær
 2. Barn og unge
 3. Sinnes
 4. Turistforeningen
 5. Snowboard

Mest lest akkurat nå

 1. Har ventet i fem måneder, får ikke åpne ferdig sushi-restaurant

 2. Leteaksjon på Stord - bilfører savnet etter ulykke

 3. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

 4. Politiet orket ikke å sjekke alle filene

 5. – Kvifor skal vi fortsetja å testa oss? Kor lenge? Og kva med alle dei andre tiltaka?

 6. Politiet har en klar formening om hva som var årsaken til ulykken