Her blir det liv, rai, rai

Det er ti år siden planene om å blåse liv i Øglændkvartalet ble lansert for første gang. Til høsten starter endelig salget av leiligheter.

Denne delen av Øglændkvartalet skal rives for å gjøre plass til boliger og butikker.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det en gang så pulserende Øglændmagasinet i Krossen har i flere år vært et spøkelseskvartal midt i Sandnes sentrum. Murpuss og steinbiter har begynt å falle av, og forfallet har blitt stadig mer synlig.

Mandag ga bystyret sin endelige velsignelse til det omstridte prosjektet, som utfordrer både byggehøyder og vern i området med de strengeste vernebestemmelsen i Sandnes sentrum. Politikerne har godkjent 27 meter, maksgrensen i sentrumsplanen er 16,5 meter.

Her ser du noe av forfallet i bakgården til Øglændkvartalet som nå skal erstattes av 20.000 kvadratmeter bolig, næring og forretning.

– Mandag var en gledens dag. Endelig kan vi starte arbeidet, sier en begeistret Knut Holte i Scandinavian Property Group, som representerer eierne.

I april i fjor overtok Sparebanken Vest eierposten til Otium, og ble dermed den største eieren i SPG Øglænd, med en eierpost på 39,5 prosent. Brødrene Jensen og SPG er de nest største eierne.

Salg til høsten

– Vi har et langsiktig perspektiv på dette prosjektet, sier Holte.

Hjørnebyggene på 27 meter er fortsatt like høye som nabobygningene i Bystasjonen, øvrig bebyggelse trappes ned mot eksisterende bygg.

Han har allerede vært i kontakt med eiendomsmeglere og utleieformidlere.

– Vi jobber fortløpende med detaljeprosjekteringen. Målet er å signere de første leiekontraktene med næringsaktører nå i høst. Vi er allerede i samtaler med store butikkdrivere som vi håper skal inn i næringsdelen, sier Holte.

Prosjektet inneholder 100 leiligheter på til sammen 11.000 kvadratmeter, 6000 kvadratmeter forretning og 3000 kvadratmeter næring.

– Vi starter salget av leiligheter til høsten. Rivingen starter så fort som mulig, men det er litt for tidlig å si nøyaktig når vi kan starte gravingen, innrømmer Holte.

Mekling gjenstår

Øglænds konfeksjonsfabrikk mot St. Olavsgate/Erling Skjalgsonsgate rives sammen med bakbygninger. Også forretningsbyggene nord for Erling Skjalgsonsgate (tidligere Paul Hetland) skal rives.

Til venstre i bildet ser du Aaslandshuset som skal tilbakeføres til sin opprinnelse.

Øglændhuset skal bevares. Det samme skal Aaslandshuset (tidligere Dressman) på hjørnet Langgata/Erling Skjalgsonsgate som tilbakeføres til opprinnelig utforming.

Men før gravemaskinene kan starte gravingen, gjenstår mekling med Rogaland fylkeskommune, som har fremmet innsigelse fordi saltaket på Øglændsgården skal erstattes med en ny inntrukken etasje.

13. februar møtes ordfører Stanley Wirak og fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal til politisk mekling.

I mandagens bystyre understreket politikerne at prosjektet gir et sårt tiltrengt løft for sentrum.

Lei av prat

– Nå er det nok prosess og prat. Dette prosjektet vil vitalisere et helt kvartal. Bystyret forventer at meklingen med fylkeskommunen lykkes og at prosjektet blir satt raskt i gang, sa Leiv Rune Mjølsnes (H).

– Dette er en knallkjekk sak for Sandnes som vi håper nå endelig blir realisert. Vi støtter dette prosjektet fullt ut, sa Inger-Lise Erga (Frp) i bystyret mandag.

Denne delen av Øglændhuset skal bevares.

Venstre gjorde et forsøk på å stoppe hele prosjektet.

– Dette har vært en lang prosess og det er på tide at det skjer noe i dette kvartalet. Det har skjedd mye positivt siden oppstarten, men Venstre er likevel ikke fornøyd. Vi vil redusere høyden, og vi er enig med innsigelsen som ikke er løst i planprosessen. Vi fremmer et alternativt forslag om ikke å godkjenne prosjektet, sa Tove Frantzen (V).

Forslaget fikk tre stemmer fra Venstre og SV.

Pål Andor Østvold (uavhengige) var mest bekymret for trafikken i byggeperioden.

– Har kommunen er plan for hvordan de næringsdrivende skal beskyttes i byggeperioden? Hvordan blir trafikksituasjonen i området, spurte han.

Dette har vært noe av stridens kjerne, men etter vedtak i fylkestinget, opprettholdes kun den ene innsigelsen.

Fylkeskommunen har sagt nei, utbygger har truet med å skrote hele prosjektet på grunn av manglende lønnsomhet, og politikerne har tidligere godkjent det nye Øglænd-kvartalet stikk i strid med samtlige krav fra kommuneadministrasjonen.

Les mer om den lange historien til Øglændkvartalet:

Publisert: