Ordførerne på Nord-Jæren: Vil ha nye tiltakspakker for lokalt næringsliv

Ordførerne på Nord-Jæren frykter at viktig kompetanse skal forsvinne fra regionen og ber regjeringen og Stortinget om hjelp.

 • Stella Marie Brevik
  Stella Marie Brevik
  Journalist
Publisert: Publisert:
Ordførerne på Nord-Jæren, her fra en felles pressekonferanse om koronaviruset i mars i fjor.
iconDenne artikkelen er 279 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Dette kommer fram i et brev ordførerne i Stavanger, Sandnes, Randaberg og Sola har sendt til næringsminister Iselin Nybø, kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup samt Stortinget ved Rogalandsbenken.

Regjeringen legger fram nye krisepakker 29. januar.

– Med dette brevet vil ordførerne sikre at de som til nå har falt mellom alle stoler også får hjelp, forklarer ordfører i Sandnes, Stanley Wirak (Ap), til Aftenbladet.

Dette står i brevet:

«Kommunene på Nord-Jæren (Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg) opplever for tiden et høyt smittetrykk i befolkningen. De fire kommunene har derfor fulgt oppfordringen fra nasjonale helsemyndigheter om å innføre ytterligere lokale innstramminger, både i form av anbefalinger og råd, men også gjennom skjerpede forskrifter, senest 4. januar.

Det har vært løpende dialog mellom lokal beredskapsstab og Folkehelseinstituttet (FHI) for å utforme innhold i forskrifter og anbefalinger for å best mulig få ønsket effekt av disse.

Flere av forskriftene får alvorlige økonomiske konsekvenser for lokalt næringsliv og deres ansatte. Utfordringen er at flere av aktørene som nå må begrense sin aktivitet ytterligere, eller i flere tilfeller stenge ned denne, faller helt eller delvis utenfor dagens nasjonale tiltaks- og kompensasjonspakker.

Vi anmoder derfor om at regjeringen så raskt som mulig er, bevilger skjønnsmidler som kommunene lokalt kan benytte til å avbøte situasjonen for de mest utsatte virksomhetene som rammes hardt av innføringen av lokale forskrifter. I tillegg ber vi dere vurdere lempelser hva gjelder utsatt forfall og reduksjon på avgifter og andre rammevilkår.»

Les også

Nesten dobbelt så mange har søkt betalingsutsettelse i Lånekassen

Les også

Over 6,5 millioner i koronastøtte til idretten i Rogaland

Særlig bekymret for uteliv og kultur

Ordførerne Kari Nessa Nordtun, Stanley Wirak, Tom Henning Slethei og Jarle Bø er særlig bekymret for restaurant- og serveringsbransjen, som de frykter skal miste mye av fagmiljøet dersom nedstengningene fortsetter i regionen. Også treningssentre, idrettsaktører, kulturaktører og utelivsbransjen er hardt rammet av de lokale tiltakene. For å ivareta kompetanse og tilbud også etter pandemien, er det viktig at det settes i verk tiltak snarest mulig, skriver de.

De fire ordførerne ber om at tiltakspakkene tilpasses til de områdene som har høye forekomster av smitte, for å begrense langsiktige, negative konsekvenser for næringslivet.

Les også

NHO og Høyre vil gi Sandnes sin del av statens nødhjelp til utelivet

Krisepakker og nødhjelpspenger

– Hva vil dere få til med dette brevet?

– Generelt mer støtte til næringslivet og til dem som til nå har falt utenfor de eksisterende ordningene, sier ordfører Wirak.

– Vi ber om penger til kommunene som igjen kan brukes på lokalt næringsliv og kultur (skjønnsmidler, journ.anm.). Arbeidsledigheten har økt de siste to ukene og vi rammes hardt.

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) forteller at brevet er ment som en påminner til regjeringen om viktigheten av et levende lokalt næringsliv:

– Vi har respekt for at det er et omfattende arbeid fra nasjonale myndigheter å få på plass ordninger, men den politiske viljen må ligge i bunn. Her opplever vi at regjeringen i stadig større grad er nølende. Da er det viktig at vi som har kontakt med næringslivet og de ansatte minner dem på viktigheten av dette. Både på kort, men også lang sikt, sier Nordtun.

– Hvor mye vil dere ha?

– Vi har ikke tallfestet noe, men i dette landet er vi i en god situasjon på grunn av oljebransjen, som har bidratt til et stort oljefond. Å tilføre stimulanser til et næringsliv i krise virker – det har vi sett i alle år, sier Wirak.

– Det er umulig å tallfeste et beløp. Behovet for tiltak øker for hver dag. Det samme gjør det økonomiske behovet, sier Nessa, og fortsetter:

– NAV og andre offentlige aktører har godt tallmateriale gjennom løpende rapporteringer om tilstanden. Beløpene må stå i stil til utfordringene helt eller delvis nedstengte aktører opplever. Det er viktig at det utbetales til de kommunene som har flest arbeidsledige og permitterte.

Les også

16 mill. i «nødhjelp» på vei til utebransjen

Nødhjelpspenger på vei i Sandnes

Stavanger og Sandnes kommune er blant kommunene som før nyttår fikk «nødhjelpspenger» av staten. Disse midlene ble gitt til kommuner rammet av høy arbeidsledighet. Dette er også såkalt skjønnsmidler.

Stavanger kommune valgte å gi hele sin pott, på i overkant av 16 millioner, til restaurant- og serveringsbransjen.

I Sandnes har de diskutert hvor pengene skal legges. Nå er et forslag klart som skal opp i formannskapet kommende mandag.

– Vi kjører nok en del inn mot kulturlivet, restauranter og butikker – til dem som skaper aktiviteter i byen. Vi gjør ikke som Stavanger, men gir til aktiviteter som trekker folk til byen, på den måten at folk legger igjen penger i sentrumskjernen, sier Wirak.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Korona påvirket søvnen vår – og vil fortsette å gjøre det

 2. Boris Johnsons koronapolitikk slaktes

 3. FHI: Risiko for økning i syke­hus­innleggelser

 4. Nakstad med hard skyts mot FHI i ny bok

 5. 60 personer blir vak­sinert dag­lig i vaksine­buss

 6. FHI-rapport viser hvor skjevt pandemien rammet. Frykter disse etter­virkningene mest

 1. Korona-viruset
 2. Næringsliv
 3. Koronaviruset
 4. Randaberg
 5. Sandnes