Rogalands turistmagneter gikk på en korona-smell

Besøkstallet for Norges mest populære topp stuper som skurken i «Mission: Impossible – Fallout». Både Tom Cruise-effekten og cruisetrafikken forsvant i kjølvannet av koronapandemien.

Tom Cruise klamrer seg til Preikestolen i «Mission: Impossible – Fallout».
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

I fjor noterte Stiftelsen Preikestolen rekord med 331.124 besøkende. Hittil i år er tallet 172.359. Få ekstra vil komme de mørke og kalde månedene som gjenstår av 2020. Fasiten er et nesten halvert besøkstall. Det samme gjelder Kjerag – den nye magneten til Sandnes kommune.

I 2020 ventet Stavanger å ta imot 246 cruiseanløp med nær en halv million internasjonale cruisegjester. Slik gikk det ikke. I årets tre første måneder var det kun seks cruiseanløp med drøyt 6000 passasjerer.

– Preikestolen har mistet mange busslaster med turister. I fjor kom om lag 80.000 av våre gjester med buss. Der har du nesten hele fallet. Men besøket har vært bedre enn vi fryktet, sier Helge Kjellevold.

Han er daglig leder for Stiftelsen Preikestolen og Lysefjorden Utvikling. De to organisasjonene tilrettelegger parkeringsplasser, kaier, drikkevann og annen infrastruktur rundt Rogalands største turistmagneter.

Helge Kjellevold leder Stiftelsen Preikestolen, som ble etablert for 25 år siden da besøkstallet var cirka 70.000.

2020 startet med en opptur. De første tre månedene var det en økning i forhold til 2019 og det kom folk fra hele verden. Men koronapandemien og reiserestriksjoner endret alt. Tallene ville vært mye verre, hvis det ikke var for Ryfast, som har gjort Søre Ryfylke lett tilgjengelig for folk på Nord-Jæren.

– Det har vært en god, men veldig kort sommersesong. I vinter kan vi få en tilbakegang. De siste årene har vi bygd opp Preikestolen som helårsdestinasjon basert på internasjonal trafikk fra Asia, Australia og USA. Der må vi nok starte fra grunnen, oppsummerer Helge Kjellevold.

Kjerag har ut september hatt 32.000 besøkende, mot 51.000 i fjor. Det var tydelig at majesteten i Lysefjorden hadde forholdsvis mange utenlandske gjester.

Det gamle kraftverket fra 1918 og mange ulike trapper er trekkplasteret i Flørli, hvor gjestene kan overnatte i historiske bygninger.

– Gjennombrudd for Flørli

Unntaket er industribygda Flørli i Nye Sandnes. Til tross for korona-situasjonen har besøket vært like godt som i fjor. Rundt 11.000 har gått «verdens lengste tretrapp» med 4444 trinn, mens totalt 19.000 har besøkt stedet som også byr på trapper til Kallaliklumpen og en spektakulær fossevandring.

– Flørli har i år hatt et gjennombrudd som reiselivsdestinasjon. Det har alltid vært mange rogalendinger, men i år har andre nordmenn oppdaget Flørli, sier Helge Kjellevold.

– Vi har en krevende tid foran oss så lenge smittesituasjonen er som den er. Men vi jobber alt vi kan med det vi kan gjøre noe med. Har tett dialog med det internasjonale markedet. Mer fokus nasjonalt og regionalt, på omstilling og utvikling. Grunnlaget vi har lagt de siste årene vil vi få igjen for når Covid-19 er historie. Reiselivet skal igjen stå sterkt i denne regionen i fremtiden, tror reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad.

Lå an til tidenes reiselivsår

Reiselivsdirektør i Region Stavanger, Elisabeth Saupstad, er enig i analysen.

– Vi var vekstvinnere på ferie/fritidssegmentet i 2019. Året 2020 startet veldig bra og vi forventet tidenes reiselivsår dette året. Så gikk hele næringen i svart over natta den 12. mars og det har vært en enormt krevende tid, kommenterer Saupstad.

De 7–8 sommerukene ble veldig bra. Rogaland hadde en økning på hele 118.000 norske gjestedøgn bare i juli, men samtidig 100.000 færre utenlandske gjestedøgn på grunn av stengte grenser. Så var det igjen bråstopp ved skolestart

Saupstad frykter at store internasjonale kongresser som er innbooket for første halvår 2021 også ryker. Det er uforutsigbart og kort bestillingstid på bookinger.

Øystein Dahle i Jæren friluftsråd estimerer at Solastranda vil få et totalt besøk på over 300.000 for hele året.

Solastranda mot rekord

Solastranda hadde fra mars og ut august 229.000 besøkende, en økning på 63 prosent fra samme periode i fjor. Jæren friluftsråd estimerer nå et totalt besøk på over 300.000 for hele året.

– Vi har ikke tatt ut tallene for september, men vi har jo hatt mange turgåere også i denne måneden, så det går mot ny rekord for Solastranda, sier daglige leder Øystein Dahle.

Til sammen antar Jæren friluftsråd at de på sine områder i år vil få rundt 2 millioner besøkende. Dette er et anslag, fordi det på strendene kun er telleapparat på Sola.

Lokket av arkitektur i verdensklasse

Allmannajuvet er storsatsingen langs Nasjonal turistveg Ryfylke. I år har 13.100 besøkt gruvene, som byr på arkitektur i verdensklasse.

– Allmannajuvet har hatt mange norske turister og ligger på omtrent samme nivå som i fjor, opplyser ordfører Asbjørn Birkeland.

Les også

Arkitekturrunden i Ryfylke: Ufo landet på Nesflaten

Den 2 kilometer lange turveien rundt Jørpelandsholmen er rik på natur- og kulturopplevelser. Byparken på Jørpeland er oppdaget av folk fra Nord-Jæren. 276.607 har passert telleapparatet hittil i år. Det er på høyde med Solastranda.
Den verdenskjente arkitekten Peter Zumthor fikk i oppdrag å tegne et anlegg i Allmannajuvet som formidler Saudas gruvehistorie og gjøre de gamle sinkgruvene attraktiv og tilgjengelig for besøkende. I tillegg byr Nasjonal turistveg Ryfylke på Høsebrua over Suldalslågen, trappeanlegg ved Svandalsfossen, rasteplassen Ostasteidn ved Sandsfjordbrua. Dessuten framheves gamle mesterverk som ufoen i Røldal-Suldal kraftanlegg på Nesflaten og glasshuset på Ropeid kai.
I 2020 ventet Stavanger å ta imot 246 cruiseanløp med nær en halv million internasjonale cruisegjester. Slik gikk det ikke. I årets tre første måneder var det kun seks cruiseanløp med drøyt 6000 passasjerer.
Publisert: