Dobbeltdrapet på Storhaug: Sør-Vest politidistrikt får kritikk av Spesialenheten

Spesialenheten for politisaker konkluderer med at politidistriktet har mangelfulle rutiner knyttet til behandling av besøksforbud. De to som krevde besøksforbud er nå drept.

Natt til 24. juni i fjor ble to personer drept i en loftsleilighet på Storhaug. Mannen som har erkjent å «ha forårsaket deres død» er den drepte kvinnens eksmann.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:

Natt til 24. juni i fjor ble en mann og en kvinne funnet drept i en loftsleilighet på Storhaug i Stavanger. Den døde kvinnens eksmann er tiltalt for drapene.

Kort tid forut for den dramatiske natten hadde de to drapsofrene begjært at den nå tiltalte mannen ble ilagt et besøksforbud.

 • 26. mai anmeldte den avdøde mannen siktede for vold utenfor en forretning på Mariero i Stavanger. Politiet var på stedet. Mannen ba om å få besøksforbud.
 • 29. mai anmeldte den avdøde mannen siktede for skadeverk.
 • Kvinnen ønsket et kontaktforbud mot tiltalte. Hun ble avhørt 10. juni og forklarte seg da om at tiltalte skal ha kommet med trusler mot henne.
 • I tillegg har politiet loggført et operativt oppdrag på adressen.

Det ble ikke tatt endelig stilling til spørsmålet om besøksforbud før det var for sent. Det er dette Spesialenheten gir foretaket Sør-Vest politidistrikt kritikk for.

Ikke kvalifiserte avvik

I Spesialenhetens avgjørelse står det at grunnen til at det ikke ble tatt stilling til besøksforbudet var fordi Sør-Vest politidistrikt først ville avhøre den nå tiltalte mannen.

Les også

43-åring tiltalt for dobbeltdrap: Mener han planla drapene på ekskona og hennes nye kjæreste

Les også

Siktede la igjen en talemelding til et familiemedlem minutter etter dobbeltdrapet: – De to er drept

«Spesialenheten besluttet av eget tiltak å iverksette etterforskning av politiets håndtering av saken, med sikte på å avklare om det i forbindelse med behandlingen av begjæringene om besøksforbud kunne ha blitt begått tjenestefeil, enten av enkeltpersoner eller i forbindelse med politidistriktets samlede behandling», skriver Spesialenheten.

I avgjørelsen konkluderes det med at det ikke er bevis for at en eller flere tjenestepersoners vurderinger og handlemåte fremstår som «kvalifiserte avvik fra forsvarlig og riktig tjenestehandling.»

I stedet rettes det kritikk mot Sør-Vest politidistrikt som foretak.

Arbeidsbelastningen medvirkende

Selv om det var i samsvar med gjeldende instrukser og rutiner i politidistriktet å avvente utstedelse av besøksforbud til mistenkte hadde forklart seg, fant Spesialenheten at det kan reises kritikk mot foretaket for blant annet mangelfulle rutiner knyttet til behandlingen av besøksforbud.

«Både med hensyn til hvem som til enhver tid har ansvaret og er påtaleansvarlig for saken, og overlappingen og kommunikasjonen mellom felles straffesaks-inntak (FSI) og de geografiske driftsenhetene», står det i avgjørelsen.

Saken er sendt til politimesteren i politidistriktet for administrativ vurdering i erfaringsøyemed, skriver Spesialenheten for politisaker i sin avgjørelse.

Spesialenhetens etterforskning avdekket også at ressurssituasjonen og arbeidsbelastningen i politidistriktet var en medvirkende årsak til at denne saken ikke fikk en optimal behandling.

Dette, mener Spesialenheten, var «en medvirkende årsak til at det ikke ble foretatt en grundigere og mer helhetlig behandling av samtlige opplysninger som forelå.»

Ledelsen har ansvaret

Videre i avgjørelsen skriver Spesialenheten at ansvaret må legges på ledelsen ved politidistriktet, og ikke den enkelte påtalejurist.

Les også

Dobbeltdrapet på Storhaug: Siktede var trolig tilregnelig da han tok livet av kona og hennes nye kjæreste

Les også

Dobbeltdrapet på Storhaug: Politiet etterforsker strømstans på åstedet

Under tvil konkluderte Spesialenheten med at det ikke var grunnlag for å reagere med foretaksstraff.

«Saken ble like fullt ansett egnet for erfaringslæring og ble oversendt for administrativ gjennomgang», skriver Spesialenheten, som konkluderer med følgende:

«Saken er henlagt dels som intet straffbart forhold anses bevist og dels etter bevisets stilling. Saken er sendt til politimesteren i politidistriktet for administrativ vurdering i erfaringsøyemed.»

Publisert:
 1. Drap
 2. Spesialenheten
 3. Sør-Vest politidistrikt

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Gjør du også disse lysfeilene? Så mye kan det koste deg i bot

 5. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»

 6. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen