Nils Rune Langeland krever jobben tilbake

Ulovlig, urettferdig og umoralsk. Det kaller historiker Nils Rune Langeland avskjedigelsen fra Universitetet i Stavanger (UiS), og stevner Kunnskapsdepartementet for få jobben tilbake.

Publisert: Publisert:

Historiker Nils Rune Langeland krever jobben som professor på Universitetet i Stavanger tilbake. Foto: Knut S. Vindfallet

  • Elisabeth Bie
    Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Jeg har gått noen runder sammen med advokaten min før jeg bestemte meg for å stevne Kunnskapsdepartementet. Nå når stevningen er sendt for det jeg mener er en ulovlig avskjedigelse, ser jeg klart at saken min, i tillegg til å være urettferdig og umoralsk, også stiller flere prinsipielle juridiske spørsmål, sier den avskjedigede historieprofessoren Nils Rune Langeland til Aftenbladet.

Han mener blant annet at om avskjedigelsen blir stående, åpner det for en skjønnsbasert avskjedigelse av statsansatte.

– Her har UiS samlet sammen saker over en tiårsperiode. Et fuktig julebord i 2009, en kinkig Facebook-melding i 2014, og så videre. Så bruker UiS argumentet «en samlet vurdering». Om noen spør meg om hvorfor jeg fikk sparken, greier jeg faktisk ikke å gi noe godt og klart svar på det. Selv om jeg legger godviljen til, sier Langeland.

Det var NRK som først meldte om stevningen av Staten mandag ettermiddag.

– En avskjedigelse er en veldig alvorlig reaksjonsform, som blant annet innebærer at man må forlate stillingen før en eventuell arbeidsrettssak. Det har Langeland gjort, og han har ikke fått noen ny stilling. Vi mener at forholdene som ligger til grunn for avskjedigelsen, ikke kvalifiserer til en så sterk reaksjon, sier Langelands advokat Kjell M. Brygfjeld til Aftenbladet.

Jobben tilbake

Stevningen ble sendt til Kunnskapsdepartementet forrige uke. Kravet er at avskjedigelsen blir kjent ugyldig eller ulovlig, og at Langeland får stillingen på UiS tilbake.

Ved oppsigelse, som er en mildere reaksjon enn avskjedigelse, har den oppsagte blant annet rett til å stå i stillingen til saken er rettslig prøvd.

Langeland ble avskjediget fra sin stilling som historieprofessor på UiS i november i fjor. Styrets ansettelsesutvalg fant da grunnlag for avskjed av professoren etter flere paragrafer i statsansattloven. Langeland hadde blant annet flere saker om seksuell trakassering mot seg, men det ble understreket at også andre forhold ble lagt vekt på.

Arbeidsrettssak

Langeland klaget UiS-vedtaket inn til Kunnskapsdepartementet. De opprettholdt vedtaket fra UiS om å avskjedige Langeland i mars i år.

Brygfjeld regner ikke med noen tilbakemelding fra departementet før innen en måned. Og selv om arbeidsrettssaker skal prioriteres, frykter han at det vil gå flere måneder før saken kommer opp for retten.

Publisert:

Les også

  1. LES OGSÅ: Professor Langeland avskjediget fra Universitetet i Stavanger

  1. Nils Rune Langeland
  2. Kunnskapsdepartementet
  3. Universitetet i Stavanger (UiS)
  4. Seksuell trakassering