Ny eier med tøffe krav til Malm Orstad

JÆREN: Enten må omsetningen opp, eller så må antall ansatte ned. Klar melding fra Malm Orstads nye eier, Geir Egil Østebøvik.

Publisert: Publisert:

Geir Egil Østebøvik, i midten, kjøper nå den tradisjonsrike industribedriften Malm Orstad fra brødrene Magne, til venstre, og Leif Orstad – sønnene av grunnleggeren Malm Orstad. Foto: Ove Heimsvik

 • Ove Heimsvik
  Journalist

Det betyr at de 100 ansatte i oljeservicebedriften på Voll må øke betydelig i forhold til fjorårets omsetning på rundt 155 millioner kroner.

– Vi må en femtilapp opp, sa Østebøvik, enkelt og likefram, da oppkjøpet ble kunngjort på en pressekonferanse tirsdag. Han er direktør og eneeier i Imenco-konsernet, med base i Tysvær utenfor Haugesund.

Den tradisjonsrike industribedriften i Klepp beholder sitt nåværende navn også etter eierskiftet.

Les også

Malm Orstad solgt til Tysvær-selskap

En hard leder?

Overfor Aftenbladet gjør Østebøvik det klart at kravet om økning ikke kommer med noe utsatt innslagspunkt.

– Staben her må klare 2 millioner i omsetning pr. hode. Det gjelder fra første år, sier han.

– Er du en hard leder?

– Jeg er ikke en hard leder, men en bevisst leder. Tjener vi ikke penger i dag, så tjener vi ikke penger i morgen. Og hvis vi ikke tjener penger, har ingen det bra, sier han.

Skattetallene forteller at 64-åringen med adresse Haugesund i 2018 hadde en personlig formue på 108,3 millioner kroner og en skattbar inntekt på 1,1 millioner. Han har master i strategisk ledelse fra Handelshøyskolen i Bergen og har drevet Imenco siden 1999.

Flere oppkjøp

Imenco ble etablert i 1979 og satset lenge på ulike typer prosjekter innen undervannsutstyr til oljeindustrien. Selskapet har gjennom flere oppkjøp utvidet satsingen. Geir Egil Østebøvik – ny styreleder i Malm Orstad – står oppført som eneeier av Imenco-konsernet, som i 2018 hadde en omsetning på 190 millioner kroner.

Ifølge Østebøvik omsatte konsernet for rundt 250 millioner kroner i fjor, mens det i år øker til rundt 400 millioner.

Også Imenco fikk kjenne konsekvensene av oljesmellen, som for alvor satte inn høsten 2014. Østebøvik har tidligere fortalt til Sysla at inntektene i løpet av 18 måneder ble halvert. Han skjønte at de måtte finne på nye ting.

– Jeg er leder og eier av denne bedriften og hadde bestemt at vi bare skulle være i olje og gass, for det var så mye aktivitet der og vi kunne ikke spre oss. Men da oljeprisfallet kom, satte vi oss ned for å finne ut hvilke andre næringer vi kunne gå inn i. Vi endte opp med to nye næringer som vi ønsket å gå inn i, som var offshore vind og oppdrett, sa Østebøvik.

Malm Orstad-direktør Lauritz Haringstad Løvø, til høyre, skal nå leve opp til tøffe omsetningskrav fra den nye eieren, Geir Egil Østebøvik i Imenco. Foto: Ove Heimsvik

Forventer mer kapital

Østebøvik gjør det klart at selv om Lauritz Haringstad Løvø fortsatt skal være direktør på Voll, så kommer han selv til å være en svært aktiv styreleder i Malm Orstad framover.

– Jeg tror dette blir bra for selskapet, sier Løvø. Han regner med eierskiftet vil bety sterkere satsing framover.

– Vi trenger penger til investeringer og forventer at tilgangen på kapital blir bedre. Min forståelse er at en del av det vi tjener skal gå tilbake til produktutvikling, sier Malm Orstad-direktøren til Aftenbladet.

– Hva tenker du om å nå 200 millioner i omsetning i år?

– Dét blir krevende allerede første året, siden vi har en del systemer som skal integreres framover. Men jeg er optimist av natur og tenker at tingene nok skal gå seg til, sier Løvø.

Tillitsvalgt Thomas Nærland er også positiv:

– Mitt inntrykk er at de ansatte ser utelukkende positivt på dette. Vi har hatt gode eiere, men samtidig ser vi fram til å få litt mer muskler økonomisk sett. Vi har fått beskjed om at det skal satses her på Malm Orstad, sier Nærland.

Les også

Endelig kom Olsen tilbake

Les også

16 permitterte tilbake i Malm Orstad

Thomas Nærland er tillitsvalgt ved Malm Orstad. Han sier de ansatte er svært positive til den nye eieren. Foto: Ove Heimsvik

– Et godt kjøp

Verken kjøperen eller brødrene Leif og Magne Orstad, som nå selger familieselskapet som ble etablert av faren Malm Orstad i 1946, sier de er fornøyde med prisen, som ingen av partene vil ut med.

– Jeg tror jeg har gjort et godt kjøp, det er utviklingspotensial i bedriften. Imenco har behov for flere ansatte som kan utføre CNC-maskinering. Malm Orstad har en stor maskineringspark og kunder som er interessante for oss, som for eksempel Equinor og TechnipFMC, sier han.

Østebøvik mener framtiden ligger i satsing på offshore vind og utstyr til havbruksnæringen.

– Offshore vind er et skikkelig vekstmarked. Det samme gjelder havbruk. Samtidig skal vi være på tå hev innen olje og gass, sier han.

– Vemodig, men rett

For brødrene Magne og Leif Orstad, som i år fyller henholdsvis 68 og 67 år, er en epoke nå over.

– Det er litt vemodig, men vi har tenkt på dette en tid og har sett at et salg nå var det rette å gjøre, sier Magne Orstad til Aftenbladet.

Publisert:

Les også

 1. – Jeg er enig i at både vi og andre bedrifter må omstille oss. Men slik det er nå mener jeg at de økonomiske resultatene ikke er rettmessig og rimelig fordelt.

 2. Jærbuer med lønnsdugnad for å trygge jobben

 3. Nedtur skal gi opptur hos Malm Orstad

 4. Han ble kritisk skadet i eksplosjonsulykken på Voll,nå snakker han med Kronprinsen om verdighet

 1. Malm Orstad
 2. Jæren
 3. Klepp
 4. Industri
 5. Oljeservice