Elever positive til eksamen i gym og kunst og håndverk

Regjeringen foreslår å endre på eksamenen for ungdoms- og videregående skole. Elever og lærere på Kannik er i det store og hele positive til forslaget, men håper på noen justeringer.

Regjeringen ønsker å kjøre gjennom en eksamensendring som enten kan låse eller fri elevene fra komfyren.
 • Tollef Jacobsen
  Tollef Jacobsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Elever i grunnskolen og videregående opplæring skal få nye eksamensordninger og regler for vurdering fra høsten 2020. Tirsdag sendes forslag til nye ordninger og regler på høring.

Se de foreslåtte endringene i faktaboksen under.

En tradisjonsrik middagsrett står på menyen, noe som elevene lærer i pensum blant annet.

Endringene tas godt imot av elevene ved Kannik skole, som setter pris på sjansen til å ha en praktisk eksamen.

God respons fra elevene

På skolekjøkkenet står Ingrid Andrea Munkvik og Kasper Edeland over dagens middagsoppgave: Kjøttkaker med brun saus.

Mens Ingrid Andrea er god og liker å lage mat, er ikke Kasper like flink. Han brenner lett noen ting, og er egentlig best i gym. Ingrid Andrea er mer i sitt ess når det kommer til kunst og håndverk. Med den eventuelle endringen fra regjeringsforslaget øker sjansen deres for å komme opp i et praktisk fag de begge er gode i.

– Det blir jo en ekstra eksamen, og det ville blitt litt mer stress, men da kunne jeg få en eksamen som kunne hevet snittet mitt, sier Kasper.

Ingrid Andrea er enig, og sier at ettersom hun driver med kunst, ville hun elsket å komme opp i kunst og håndverk. Det er hennes «ting», og hun mener det er bedre å kunne ha sjansen å komme opp i noe du liker og er god i.

Les også

Foreslår eksamen i kroppsøving, musikk og kunst og håndverk for ungdomsskoleelever

Skjult teori i praksisarbeid

Kirsten S. Olsen studerer resultatene av maten.

En del av regjeringsforslaget går ut på at man skal ha muntlig-praktisk eksamen i stedet for muntlig, også i grunnskolen. En praktisk eksamen i mat og helse ble gjennomført i fjor, og reaksjonen fra elevene var gode.

Lærer i mat og helse Kirsten Saltnes Olsen var én av sensorene ved Kannik som var tilstede ved testen av den nye eksamensformen. Karakteren skulle settes på bakgrunn av retten som ble servert og kunnskapen hver enkelt viste under hele vurderingssituasjonen.

– Fordelen er at vi kan knytte mer teori sammen rundt det å lage mat: Dette er lærdom de vil trenge i dagliglivet. De lærer blant annet om matbudsjett, hvilken type næring som ligger i de forskjellige rettene, sier Saltnes Olsen.

Allikevel er hun litt usikker på hvordan eksamenen kan løses: om elvene skal ha den i niende eller tiende klasse. Problemet som melder seg da, er at det er gått ett år siden elevene hadde faget hvis det skjer i tiende.

I tråd med høstens læreplaner

Finn Lea ser fram til neste høsts læreplaner.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) sier i et intervju at de nye læreplanene skal gjøre flere fag mer praktiske og utforskende. Dette kan eksempelvis medføre at ved en muntlig matteeksamen, skal en vise hvordan man programmerer.

Høstens nye læreplaner fokuserer i stor grad på dybdelæring: det vil si færre emner, men å gå dypere inn i dem. En får mer tid på seg, framfor å gå litt innom mange.

– Det er hovedendringen, slik jeg ser det, sier Finn Lea, rektor ved Kannik.

– Orden- og oppførselkarakter kan gjerne byttes ut

En del av forslaget er også å gjøre endringer i ordens- og oppførselskarakter. Slettes ikke dumt, mener Kannik-rektoren, men da må den erstattes av noe annet. Man trenger ikke innføre en fraværsgrense som den videregående skoler håndterer, men det trengs allikevel et system som holder elevene litt i ørene, mener han.

– Hvis orden- og oppførselkarakteren kan byttes ut med et system som gir oss den arkiveringen som trengs for å følge opp eleven, er jeg veldig for det.

Publisert:
 1. Kannik
 2. Eksamen
 3. Skole og utdanning
 4. Jan Tore Sanner

Mest lest akkurat nå

 1. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 2. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 3. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil

 5. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 6. To Viking-talenter tatt ut på landslaget