Piggene ute mot piggdekkvedtak

Et vedtak i utvalg for miljø og utbygging (umu) om mulig fjerning av piggdekkavgiften får et etterspill på kammerset hos flertallspartiene.

En stakket stund var det politisk flertall for å fjerne piggdekkavgiften i Stavanger. Etter at vedtaket ble anket, er det ikke så sikkert likevel.
 • Stein Halvor Jupskås
  Stein Halvor Jupskås
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Årsaken er at piggdekkavgiften til sjuende og sist er en budsjettsak. Når representantene Birger Hetlad (Sp) og Lars Petter Endresen (FNB) stemte for et forslag om å fjerne avgiften når andelen piggfrie dekk passerer 90 prosent, kan dette få budsjettkonsekvenser. Og budsjettet er både FNB og Sp med på.

Les også

Nato-kamp for å unngå piggdekkavgift i Stavanger

Les også

Faktisk.no: Man kan ikke fastslå at biler med piggfrie vinterdekk er oftere involverte i trafikkulykker med personskade enn biler med piggdekk.

Les også

Nå må du huske piggdekkgebyret: Stor kontroll ved Brustadbua i dag

Debatten i umu gikk langs oppgåtte spor fra tidligere, der både Hetland, Endresen og Leif Arne Moi Nilsen (Frp) la vekt på at noen må kjøre med pigger av trafikksikkerhetshensyn. Hvis ingen harver opp isen, blir det glattere for alle som ferdes på veien.

Endresen kom derfor med forslaget om å fjerne avgiften så snart 90 prosent av bilistene i Stavanger kjører piggfritt. Det kan godt være at byen alt er oppe på den prosenten, men dette finnes det ingen tall på. Det finnes bare tall der Stavanger og Sandnes regnes under ett, og i Sandnes er det både brattere bakker og mer grisgrendt bebyggelse enn i Stavanger.

Administrasjonen får nå i oppdrag å framskaffe tall som gjelder bare Stavanger.

Da forslaget om å fjerne avgiften fikk flertall med stemmene fra H, Frp, FNB og Sp, ba leder Rune Askeland om en pause for å gå i gruppemøter. Vel tilbake ble vedtaket anket inn til formannskapet, der det blir opp til gruppelederne for Sp og FNB å velge hva som er viktigst, å få vekk piggdekkavgiften eller bevare budsjettsamarbeidet.

Askeland fikk med seg Benedicte Solaas (Ap) og Linda Krüger (Ap) på å anke vedtaket.

Venstres Jan Erik Søndeland var ikke sen om å kommentere vedtaket.
- Jeg er svært skuffet over at FNB/Frp/H/Sp fant sammen i et nytt grått flertall for fjerning av piggdekkavgiften. Hvis man fjerner piggdekkavgiften, vil garantert piggdekkbruken gå opp, og vi vil få mer svevestøv, som er helseskadelig for spesielt de eldre og ungene våre. Det er sterkt bekymringsverdig at det kan dannes et slikt flertall i miljøutvalget, sier han.

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Sandnes
 3. avgift
 4. Trafikk
 5. Trafikksikkerhet

Mest lest akkurat nå

 1. Mange båtglade er innom denne gjestehavnen i Ryfylke hver sommer. Nå er den kåret til Norges beste

 2. Overskridelser skaper trøbbel for byggingen av nye SUS: – Ikke en veldig kjekk dag

 3. Erik Ravnanger var overvektig og i elendig form før han møtte Benedicte Kristoffersen. Her er de på vei til sitt eget bryllup.

 4. Nå øker Lnett prisen på nettleien – årsaken er den høye strømprisen

 5. Flertall for å fjerne bompenger om natten og søndagen

 6. Stor­skole på denne tomta det beste for bydelen