Stavanger SV vil ha omkamp om ny brannstasjon i Lervig

Slik kan den nye brannstasjonen i Lervig bli. Nå varsler SV omkamp om plasseringen.

Publisert: Publisert:

– Dette blir verdens fineste brannstasjon, sier Frp-topp Leif Arne Moi Nilsen om det mest aktuelle forslaget til stasjon i Lervig. Arkitektene bak forslaget er Målfrid Aursland Reme, Anne-Sofie Nielsen Hauge, Jesper B. Rasmussen, Zsófia Magyar, Hege Øyen Eshaghi og Henriette Sagland. Foto: Link Arkitektur AS

 • Kjell Arne Knutsen
  Journalist

Med en stemmes overvekt vedtok bystyret i Stavanger å erstatte den gamle brannstasjonen på Lagårdsveien med en ny stasjon i Lervig i østre bydel. I tillegg skal det bygges en ny brannstasjon i Schancheholen.

Siden vedtaket ble gjort, har administrasjonen jobbet fram konkrete tegninger om hvordan nybygget kan bli seende ut. I det mest aktuelle forslaget har den ny brannstasjonen grønt tak som skråner inn mot et parkområde.

SV var et av partiene som var i mindretall da bystyret vedtok plasseringen. Nå ønsker partiet å gjøre om på vedtaket.

– Det er ikke mange saker vi tar omkamp på, men denne saken har vi lovet velgerne å ta opp igjen. Det løftet ønsker vi å holde, sier kommunalråd Eirik Faret Sakariassen (SV).

Han mener det må være lovlig når det har vært valg og kommunen har fått en annen politisk ledelse.

– Det politiske system er slik at et vedtak gjelder inntil det blir fattet et nytt vedtak. Det vil være rart om vi skal styre byen etter politikken til det gamle flertallet, sier han.

Slik kan den nye brannstasjonen se ut fra veien. Foto: Link Arkitektur AS

Vil ha utredet alternativer

SV mener at tomta i Lervig er for liten til å romme ny brannstasjon. Det er heller ikke ideelt at den skal ligge i et svært tettbebygd område.

I en interpellasjon til kommunestyret 25. november ber partiet om at andre alternativer utredes.

1. Utbedring av dagens brannstasjon på Lagårdsveien, med videreføring av dagens ordning med kaiplass for brannbåt og IUA-depot i sentrum.

2. Fiskepiren.

3. Svankevigå («alternativ E1»).

– Mange tenker at nye runder vil ta for lang tid. Jeg mener denne omkamp er klok når man skal ta en så stor beslutning som å bygge en ny brannstasjon, sier Sakariassen.

Han forventer at administrasjonen prioriterer saken høyt, slik at bygging av ny stasjon kan skje raskt.

Anser saken som tapt

Også Arbeiderpartiet var motstander mot at den nye brannstasjonen skulle ligge i Lervig, men anser nå saken om lokasjon som tapt.

– Brannstasjonen i Lagårdsveien holder nærmest på å falle fra hverandre, og slik jeg forstår det er de snart klar til å komme i gang med den nye brannstasjonen i Lervig. Derfor er det viktig for oss å opprettholde fremdriften, av hensyn til sikkerhet og beredskap, sier Mossige.

Ny brannstasjon er ikke tema i plattformen til flertallskonstellasjonen.

Støtter ikke omkamp

Leif Arne Moi Nilsen, gruppeleder i Fremskrittspartiet, frykter at en omkamp vil gå ut over brannsikkerheten.

– Brannmannskapet på Lagårdsveien jobber i dag under svært kummerlige forhold. Det er ikke brukt en kroner på oppussing i påvente av at bygget skal rives. En omkamp vil bety kanskje to års forsinkelse fordi et nytt vedtak må inn til departementet for godkjennelse og det har vi ikke tid til, sier Leif Arne Moi Nilsen (Frp).

Selv om han heller ikke ønsket ny brannstasjon i Lervig, vil han ikke støtte forslaget om en omkamp.

– Alternativene er godt nok utredet. Det er lagt ned betydelig arbeidstid og penger i saken allerede. Det viktigste for oss er å komme i gang med byggingen, sier Moi Nilsen.

Han er begeistret for tegningene som viser hvordan en ny brannstasjon i Lervig kan bli.

– Dette blir verdens flotteste brannstasjon. Jeg hadde aldri drømt om at de skulle få lagt den så fint til ved parken, sier han.

I en kort redegjørelse til Kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU) skriver kommunaldirektør Leidulf Skjørestad at Kruse Smith har levert det beste tilbudet til bygging av brannstasjonene i Lervig og Schancheholen.

Kruse Smith AS har fått engasjert Link Arkitektur AS til å tegne den nye brannstasjonen. Arkitektene bak forslaget er Målfrid Aursland Reme, Anne-Sofie Nielsen Hauge, Jesper B. Rasmussen, Zsófia Magyar, Hege Øyen Eshaghi og Henriette Sagland.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 3. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 4. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 5. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 6. Savnet person funnet på skjær ved Lindesnes - fraktet til SUS med helikopter

 1. Byutvikling
 2. Leif Arne Moi Nilsen
 3. Kruse Smith
 4. Eirik Faret Sakariassen
 5. Link Arkitektur