To ras i fjellet tirsdag – advarer mot fortsatt stor snøskredfare

Skred i Sauda og Sirdal tirsdag. Hovedredningssentralen advarer mot betydelig snøskredfare tirsdag morgen og oppfordrer alle til å sjekke varsom.no.

Et reportasjeteam fra Aftenbladet var i 2018 med på å utløse et snøskred under en reportasjetur i Sirdal med snøscooter. Ingen ble skadet i skredet. Sporet viser hvor snøscooterne kjørte, så kom skredet. Foto: Fredrik Refvem

 • Tommas Torgersen Skretting
  Tommas Torgersen Skretting
  Journalist
Publisert: Publisert:

Ved 16.30-tiden tirsdag utløste tre skiløpere et snøskred ved Heimre Hunnefjell i Sirdal. Alt gikk bra med skiløperne. Skredet var om lag en halv meter bredt og om lag hundre meter langt. De tre skiløperne som varslet om skredet ved Heimre, nær Sinnes i Sirdal, ville varsle fordi det var synlige skispor inn i skredområdet. Dette tilhører de tre skiløperne som meldte fra.

Rundt midnatt fikk politiet melding om at et nytt skred var utløst, denne gang i Sauda. Dette skredet ble utløst på framsiden av Ravnafjellet. Meldingen kom fra en toppturgruppe fra distriktet. Ingen ble tatt av skredet.

Disse to hendelsene fikk politiet til å gå ut med advarsler om snøskredfaren. Dette budskapet blir gjentatt av Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) tirsdag morgen.

– OBS! OBS! Skal du ut på tur i dag, så sjekk varsom.no, heter det i en melding fra HRS.

Det er meldt om høyeste faregrad – faregrad 4 – i store deler av Sør-Norge. Ferdsel i skredterreng anbefales ikke, heter det videre. HRS forventer at skred kommer til å løsne av seg selv under disse forholdene og ber folk holde seg unna løsne- og utløpsområder.

Yr.no melder om betydelig snøskredfare både i Sirdal, Sauda og Røldal.

Meteorologisk institutt bruker oransje varseltrekant for Sirdalsheiene og Haukelifjell, som betyr at snøskredfaren er betydelig.

I Sirdal vil temperaturen gå fra minus sju onsdag til pluss fire torsdag. Det er observert flere løssnøskred og flaksnøskred i mindre områder utenfor skiløypene, ifølge yr.no.

OBS! OBS! Skal du ut på tur i dag, så sjekk https://t.co/OPtw8eMLol Det er meldt høyeste faregrad, faregrad 4, i st… https://t.co/qfkMNK41s2
Publisert:
 1. Sirdal
 2. Politiet
 3. Skred
 4. Hovedredningssentralen
 5. Sauda

Mest lest akkurat nå

 1. Stangeland Maskin: Alle ansatte får permitterings­varsel

 2. Italias datatilsyn krever svar om aldersgrense etter Tiktok-dødsfall

 3. Meteorologen kommer med iskald beskjed: - Slik fortsetter det

 4. Slik er de nye, lokale koronareglene – enkelt forklart

 5. – Dette fikk store konsekvenser, både på skolen og for familien

 6. Tom Tvedt har fått ny jobb – kaster seg inn i saken som splitter Jæren