To ras i fjellet tirsdag – advarer mot fortsatt stor snøskredfare

Skred i Sauda og Sirdal tirsdag. Hovedredningssentralen advarer mot betydelig snøskredfare tirsdag morgen og oppfordrer alle til å sjekke varsom.no.

Et reportasjeteam fra Aftenbladet var i 2018 med på å utløse et snøskred under en reportasjetur i Sirdal med snøscooter. Ingen ble skadet i skredet. Sporet viser hvor snøscooterne kjørte, så kom skredet. Foto: Fredrik Refvem

 • Tommas Torgersen Skretting
  Tommas Torgersen Skretting
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Ved 16.30-tiden tirsdag utløste tre skiløpere et snøskred ved Heimre Hunnefjell i Sirdal. Alt gikk bra med skiløperne. Skredet var om lag en halv meter bredt og om lag hundre meter langt. De tre skiløperne som varslet om skredet ved Heimre, nær Sinnes i Sirdal, ville varsle fordi det var synlige skispor inn i skredområdet. Dette tilhører de tre skiløperne som meldte fra.

Rundt midnatt fikk politiet melding om at et nytt skred var utløst, denne gang i Sauda. Dette skredet ble utløst på framsiden av Ravnafjellet. Meldingen kom fra en toppturgruppe fra distriktet. Ingen ble tatt av skredet.

Disse to hendelsene fikk politiet til å gå ut med advarsler om snøskredfaren. Dette budskapet blir gjentatt av Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) tirsdag morgen.

– OBS! OBS! Skal du ut på tur i dag, så sjekk varsom.no, heter det i en melding fra HRS.

Det er meldt om høyeste faregrad – faregrad 4 – i store deler av Sør-Norge. Ferdsel i skredterreng anbefales ikke, heter det videre. HRS forventer at skred kommer til å løsne av seg selv under disse forholdene og ber folk holde seg unna løsne- og utløpsområder.

Yr.no melder om betydelig snøskredfare både i Sirdal, Sauda og Røldal.

Meteorologisk institutt bruker oransje varseltrekant for Sirdalsheiene og Haukelifjell, som betyr at snøskredfaren er betydelig.

I Sirdal vil temperaturen gå fra minus sju onsdag til pluss fire torsdag. Det er observert flere løssnøskred og flaksnøskred i mindre områder utenfor skiløypene, ifølge yr.no.

OBS! OBS! Skal du ut på tur i dag, så sjekk https://t.co/OPtw8eMLol Det er meldt høyeste faregrad, faregrad 4, i st… https://t.co/qfkMNK41s2
Publisert:
 1. Sirdal
 2. Politiet
 3. Skred
 4. Hovedredningssentralen
 5. Sauda

Mest lest akkurat nå

 1. Koronasmittet person død ved SUS. 32 nye har fått påvist smitte

 2. Soppen vokste ut av huset, og sam­boeren sa stopp. Men det var bare begynnelsen

 3. Moren hans var angiver for nazistene: – Hun kom med noen korte kommentarer om noe hun hadde vært med på

 4. Kan komme løsning i lønnsoppgjøret i ettermiddag

 5. Spektakulært umoderne – og nesten spektakulært god

 6. Lises franske hagedrøm: – Vi bruker vinterhagen året rundt