Hadia Tajik tror Rogaland kan avgjøre stortingsvalget for Ap

Ap-nestlederen mener ny måling vitner om at rogalendingene vil ha regjeringsskifte.

Iselin Nybø (V) mister stortingsplassen sin på Infact-målingen. Hadia Tadjik og Ap får tre mandater fra Rogaland, men håper på et fjerde. Eirik Faret Sakariassen kan glede seg over at SVs Solfrid Lerbrekk får direktemandat på målingen. Her under en verdidebatt i IMI-kirken.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Hadia Tajik har svart på spørsmål fra Aftenbladet på epost om Infact-målingen som ble gjennomført 1. september fordelt på 1065 intervjuer.

Ap måles til 23,2 prosent (tre mandater), opp fra 22,6 prosent i 2013-valget, men kraftig ned fra Infact-målingen i mars på 30,6 prosent. Forskjellen er to mandater.

Samtidig taper Høyre, Frp, KrF og Venstre terreng siden forrige stortingsvalg. Verste går det ut over Høyre med tapte 5,9 prosentpoeng.

Likevel er Høyre største parti i Rogaland på målingen med 24,2 prosent, mens bildet var et totalt annet på marsmålingen til Infact, da Ap lå over 10 prosentpoeng foran Høyre.

Les også

Måling: Her er Rogalands nye lag på Stortinget

Les også

Sjokkmåling i Rogaland - MDG suser inn på Stortinget

Les også

Hallgeir Langelands elev betaler for to hester i bytte mot stortingsplass

Ap går for et fjerde Ap-mandat

– Dere går fram fra forrige stortingsvalg, men 7,4 prosentpoeng ned fra forrige fylkesmåling i mars. Hva er forklaringen på to tapte mandater siden mars?

– Målingen i mars var inspirerende og viste hva slags potensial vi har i Rogaland, men vi har hele tiden visst at dette kom til å bli jevnt. Vi ser det igjen nå, hvor vi skal kjempe hardt for å få inn et fjerde mandat for Arbeiderpartiet.

– Hvordan påvirker gladnyheter om ledighet, konjunktur og økonomi oppslutningen om Ap, tror du?

– Jeg tror deler av årsaken til at vi på denne målingen går frem sammenlignet med resultatet i 2013 er vårt positive budskap om at Rogaland vil jobbe, og at Arbeiderpartiet vil jobbe for Rogaland. Samtidig er det nok mange i Rogaland som har følt på kroppen at fylket vårt i løpet av få år har gått fra å ha den laveste til den høyeste arbeidsledigheten i landet. Vi tror at vi sammen med næringslivet skal klare å skape nye, fremtidsrettede og bærekraftige arbeidsplasser, som også tar vare på all den kompetansen som er bygd opp i olje- og gassektoren, men da trenger vi en regjering som er villig til å satse på Rogaland.

– De borgerlige partiene (H, Frp, KrF og V) går alle tilbake fra 2013 i Rogaland. Hva vitner det om?

– Det vitner om at rogalendingene ønsker et skifte etter valget.

– Hva kan gi dere et hopp på målingene helt i innspurten nå?

– Vi skal stå på helt inn og fortelle velgerne om vår politikk, om å sette skole, helse og eldre foran skattekutt til de som har mest fra før.

– I hvilken grad vil fire eller fem mandater fra Rogaland være avgjørende for å vinne stortingsvalget?

– Arbeiderpartiets oppslutning i Rogaland vil være viktig for om vi får et regjeringsskifte etter valget. Det er nå så jevnt at det kan stå om ett eneste mandat, og det å få et fjerde mandat fra Rogaland kan være helt avgjørende, svarer Tajik.

Iselin Nybø (V) gleder seg over framgang siden forrige Infact-måling i Aftenbladet i mars, men har en plan for å sikre seg direktemandat til Stortinget.

Selger seg som Erna-garantist

Iselin Nybø og Venstre er nærmest å vinne et «tapt» mandat med 1781 stemmer.

– Det er jo bare en måling. Jeg har drevet valgkamp for Venstre i mange år, og det er ikke over før mandag kveld. For fire år siden fikk vi både gode og ikke fullt så gode målinger. For oss handler det bare om å stå på helt til målstreken. Stand, dørbank, stå på. Ingen gir seg før valget er over, sier Nybø.

Hun gleder seg over at Venstre 4,1 prosent nå er hele to prosentpoeng opp fra 2,1 prosent-målingen i mars. Samtidig fikk Venstre 4,5 prosent i Rogaland i 2013.

– Hvis folk vil ha Erna Solberg (H) som statsminister, må Venstre gjøre det godt. Da må folk stemme på Venstre. Det er også en grønn, varm og offensiv stemme.

– En stemme til Siv Jensen?

– Vi vil bytte Frp med Venstre og KrF.

– Kan det være en Frp-effekt på Venstre-målingen, at folk ikke stoler på at de ikke får Frp med Venstre?

– Hvis Erna skal ha en sjanse, må Venstre over sperregrensen. Så må vi fortelle hva vi står for og hva som skiller oss. Det handler om miljø, utdanning og gründere. Det skal vi snakke om til alle, svarer Nybø, uten å svare på spørsmålet.

– Ligger det et håp i at Infact muligens har hatt en tendens til å måle borgerlig side lavere og rød-grønn side høyere enn på andre målinger?

– Borgerlig side blir som regel målt lavere på Infact. Sånn er det. Vi har ikke tenkt å gi oss før valgdagen. For meg blir det spennende å se hvordan vi gjør det opp mot SV og MDG, sier Nybø, som konkluderer med at Venstre gjør det for svakt på målingen både i Stavanger og Sandnes.

Venstre er nemlig helt nede på 1,9 prosent i Sandnes, mot 4,9 prosent i Stavanger og 6,5 prosent i Dalane/Ryfylke.

– Har du en plan?

– Vi har absolutt en plan, avslutter Nybø.

Publisert: