Overrasket over mengden Ryfast-plast

Store mengder plastfiber ligger i strandsteinene på Nord-Talgje. Kommunalsjefen i Finnøy kommune likte ikke det hun så da hun var med Friluftsrådet på befaring.

Ryfylke Friluftsråd var i forrige uke på Nord-Talgje for å sjekke Ryfast-søppel.
 • Frode S. Lindboe
  Frode S. Lindboe
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Vi har avdekket mye mer avfall enn det vi ønsket å se. Jeg er bekymret og overrasket over hvor ille det er faktisk er. For dyre- og fuglelivet både i sjøen og på land er ikke dette bra, sier Hilde Gunn Bjelde, kommunalsjef for plan og forvaltning i øykommunen.

Ryfylke Friluftsråds befaring viser at fibrene fra Ryfast-byggingen er spredd over store deler av ryfylkebassenget. Nord-Talgje er en del av Sjernarøyane helt nord i Finnøy kommune.

Kartleggingen av plastfiber har vist at det ligger mye annet søppel i strandsteinene. Her fra naturreservatet som blir ryddet etter påske.

— Vi så store mengder plastfiber, fra Ryfast, men også fra Finnfast. Og den er ikke enkel å ta opp. Den setter seg i sedimentene, legger Bjelde til.Aftenbladet har de siste dagene fått mange henvendelser med fiberbilder. De fleste er fra områdene i nærheten av Stavanger, som denne om Fjøløy på Mosterøy.

"Vi takker leverandører av søppelet som pryder området, spesielt Ryfast-utbyggerne. Vi kunne glede oss over enorme mengder fine små armeringstråder, pent pakket inn i plast og gammelt tauverk. Dette blir virkelig noe å glede seg over når villsau og kyr skal på vårbeite og gnafse i seg av vårens delikatesser."

Stor utfordring

— Vi legger ned en stor ryddeinnsats hvert eneste år, men når vi får slike ting som plastfiber fra store samferdselsprosjekter og hanskes med i tillegg, blir utfordringen veldig stor, sier daglig leder Hans Olav Sandvoll i Ryfylke Friluftsråd, som opererer på vegne av 11 kommuner og bruker mye tid på å holde fjordene reint.

Sandvoll er forsiktig i kritikken, men avventer spent en grundig rapport av tilstanden gjort av firmaet Ecofact. Ecofact Sørvest ligger i Sandnes, og skal inneha spesialkompetanse på de fleste tema innen biologi, samt forurensing, overvannshåndtering, arkeologi og landskap.

Godt bilde

— Ecofact er engasjert av oss etter pålegg fra Fylkesmannen, og vi har allerede fått tilbakemeldinger om hvor vi må rette innsatsen. Vi har fått et godt bilde både av vårt og andres søppel, sier Gunnar Eiterjord, prosjektleder i Ryfast til Aftenbladet. I forrige uke var for eksempel Vegvesenet med Friluftsrådet på en rundtur.

Eiterjord understreker at kartleggingen har vist at mye søppelet som ligger rundt omkring, ikke stammer fra Ryfast, men fra andre byggeprosjekter.

Fiber både Finnfast og Ryfast ble funnet på Nord-Talgje.

— Men det er det positive her; når vi går inn og rydder, rydder vi alt, sier Eiterjord.Ifølge Øyvind Ellingsen, kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen, er det hittil ryddet langs Byfjorden, rundt Hundvåg og Langøy, fra Tau til Jørpeland.

— Nå har vi kartlagt alle naturreservatene. Det var heldigvis kun en øy som må ryddes. Den blir ryddet uken etter påske, sier Ellingsen.

Han vil understreke foreløpige tilbakemeldinger viser at fibrene først og fremst er et visuelt problem. De utgjør ikke noen fare for dyr, fisk eller fugl, men dette skal endelig stadfestes til høsten.

Oppfordrer til dugnad

Statens vegvesen er klar til å ta kostnadene, men ser gjerne at mange blir med på en dugnad for å rydde fjordene. I Finnøy kommune er innbyggerne oppfordret til å ta i et tak.

— Dette handler om verdifulle friluftsområder. Vi har lagt opp til en strandryddedag i mai og håper på stor oppslutning fra våre innbyggere, sier kommunalsjef Bjelde i Finnøy. Hun har uansett klar forventning om at Statens vegvesen tar ansvar og rydder bedre opp enn de hittil har gjort.

— Vi har også en forventning om at de kostnadene kommunene får med den ekstra ryddeinnsatsen, sier Bjelde.

Som også mener det er viktig at folk forteller Vegvesenet om hvor plastfiberne er.

— For fibrene er ikke enkle å se på avstand. Du ser dem ikke om du passerer i en båt, sier Bjelde.

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Da Haaland kom, så verdens­mesteren hans store svakhet

 2. Nå er huset og fasaden total­endret: – Folk kjører sakte forbi for å se

 3. – JESSSSS! Endelig slutt på å være politi

 4. Gledestårene rant for reise- og nærings­liv: – Betyr enormt mye

 5. Sandnes-syklist historisk: Tok suverent VM-gull

 6. Norge åpner opp igjen lørdag ettermiddag – meteren kan pakkes ned