Biskopen flytter fra bispeboligen,har ikke råd til å bli boende

— Det er trist å flytte fra en så flott bolig vi har hatt så mye glede av, sier biskop Erling Pettersen. 1. september fjernes boplikten for prester, og for Pettersen blir det for dyrt å bli boende på Eiganes.

Publisert: Publisert:

Bispeboligen på Eiganes blir kalt Fredheim. Snart står den tom og framtiden for boligen er usikker. Foto: Jon Ingemundsen

  • Camilla Bjørheim
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Bispeboligen i Stavanger ligger på Eiganes. Den eies av Opplysningsvesenets fond (OVF) og har ikke havnet på listen over prestegårder OVF skal bevare fordi de er kulturminner for kirken. Det er ikke besluttet hva som skal skje med bispeboligen i Stavanger når biskopen flytter ut. Foto: Jon Ingemundsen

Kaptein Reinert Tørressen testamenterte bort eiendommen som bolig for Stavangers biskop da han døde i 1943. Eiendommen eies og forvaltes i dag av Opplysningsvesenets fond (OVF). Foto: Jon Ingemundsen

Biskop Erling Pettersen flytter ut av bispeboligen i løpet av august. Foto: Jon Ingemundsen

Boligen som den er i dag ble ferdigstilt rundt 1890-årene, og arkitektonisk er den tydelig preget av datidens sveitserstil. Foto: Jon Ingemundsen

— Vi bestemte oss rett før ferien. Men fordi barnbarna synes det er så trist, så har vi fått anledning til en avslutningshelg i bispeboligen. Men i slutten av måneden flytter vi, sier biskopen.

Familien har hatt stor glede av å bo i bispeboligen.

Biskop i Stavanger bispedømme Erling Pettersen. Foto: Lars Idar Waage

— Samtidig har den blir brukt til alt fra dialogmøter mellom kristne og muslimer til samlinger for kirkelig ansatte. Det er en epoke som nå er over. Boligen har vært brukt siden biskop Fridtjov Birkelis tid, sier Petersen.

Birkeli ble utnevnt til biskop i Stavanger bispedømme i 1960.

Inn i Kannik

Erling Pettersen flytter nå inn i en leilighet i Kannik i Stavanger, som han skal leie.

— Jeg kan ikke lenger springe 60 meteren mellom stuene, for å si det sånn. Trimmen må jeg legge til Mosvatnet. Det blir heller ikke anledning til å ta jobben med inn i boligen, sier Pettersen.

Når boplikten for prester opphører, kan prestene fortsette å leie boligene, men må da betale fordelsskatt på spriket mellom subsidiert husleie og markedsleie. Fram til i dag har prester betalt en husleie på om lag 4000 kroner.

— Det skal lite fantasi til for å finne ut at det blir en svært høy markedsleie for bispeboligen. Hadde jeg hatt en reell mulighet for å bli boende, ville jeg selvsagt det, sier Pettersen.

Han vil ikke spekulere i framtiden for bispeboligen.

Ikke kulturminne

Fem prestegårder i Rogaland eid av Opplysningsvesenets fond (OVF), skal beholdes når boplikten oppheves 1. september. Fordi de er kulturminner. Stavanger bispegård står ikke på vernelista

— Bispegården i Stavanger er en flott eiendom, men den er ikke noe viktig kulturminne for kirken, sier Bernt Aas leder for areal- og bygningsforvaltning i Opplysningsvesenets fond (OVF).

- Når vil bispegårdens skjebne bli bestemt?

— Hva som skal skje med den er under utredning, sier Aas.

Han legger til at det i et rundskriv fra Kulturdepartementet heter at behovet for tjenestebolig for biskop kan vurderes individuelt.

— Mange blir biskop i en viss alder og flytter gjerne på seg for å bli biskop. Da kan det være behov for en tjenestebolig. Det er imidlertid åpent hva som skjer med bispeboligen i Stavanger, sier Aas.

Les også:

Les også

Kan sprenge prisrekorden på 30 millioner

Mange skal vernes

OVF eier 420 presteboliger i Norge. De øvrige presteboligene er eid av kommunene. OVF har nå vært rundt i alle bispedømmerådene for å diskutere framtiden til eiendommene nå som boplikten opphører.

Følgende prestegårder skal vernes i Rogaland: Prestegårdene i Sokndal, Lund, Egersund, Hå og Nedstrand.

— I tillegg er det diskusjoner om prestegårdene på Torvastad og i Time og Tysvær, sier Bernt Aas.

Rekruttering

I tillegg til å bevare de prestegårder som anses som kulturminner, vil OVF beholde noen prestegårder i områder der det kan være vanskelig å rekruttere prest med mindre det er tilbud om tjenestebolig. Aas antar at det i Rogaland vil dreie seg om cirka ti av våre presteboliger, samt fire av de kommunale.

Publisert:
  1. Stavanger