Flere eldre skal trenes opp

I bystyret på mandag snakket Kåre Reiten (H) om behovet for en snuoperasjon i eldreomsorgen. Den begynner nå.

Publisert: Publisert:

Fysioterapeut Irma B. Blaker ved Hillevåg fysioterapi er glad det skal opprettes flere stillinger. Her er hun fotografert sammen med pasient Oddvar Thorsen i fjor høst. Han trente seg opp etter en kneoperasjon. Foto: Kristian Jacobsen

  • Margunn Ueland
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

På tirsdag kommende uke kommer levekårstyret etter all sannsynlighet til å vedta at kommunen skal ansette fire nye fysioterapeuter og to ekstra ergoterapeuter som skal jobbe med eldre. I tillegg skal det opprettes 4,4 nye avtalehjelmer for fysioterapeuter.

Les også

Eldreomsorgen er ikke god nok, innrømmet Høyre

Grunnen til dette er at kommunen vil bli bedre på forebygging og rehabilitering. Dette for at flere eldre skal holde seg så friske som mulig lengst mulig. Som levekårsjef Marit Bore skriver i saken: "Det vil være vesentlig å videreutvikle tjenester som tar sikte på å forebygge mer for å behandle mindre, å intervenere tidlig for å forebygge og utsette funksjonssvikt slik at innbyggerne støttes i å være uavhengige, selvhjulpne og aktivt deltakende i eget liv."

"Ytelsesjokk"

Hva skal de nye terapeutene gjøre?

To fysioterapeuter skal jobbe med opptrening av eldre som er inne på korttidsopphold på sykehjem.

To fysioterapeuter og to ergoterapeuter skal jobbe med eldre som bor hjemme. Hensikten er at alle de nye eldre som søker hjemmehjelp og hjemmesykepleie skal få et ytelsesjokk som består av mye hjelp i en kort periode. Målet med denne hjelpen er at den eldre skal bli friskere og sprekere, aller helst så god at hun blir i stand til å klare seg selv. Det skal altså ikke være passiviserende og avhengighetsskapende pleie, forklarer levekårsjef Marit Bore.

Halve teamet skal jobbe med å kartlegge behovet til de nye søkerne, de to andre skal bedrive hjelpen/opptreningen.

Lærer av danskene

"Pilotprosjekt hverdagsrehabilitering", kaller levekårsjefen dette. Det som skjer, er at Stavanger går i gang med å prøve ut denne nye måten å jobbe på som den danske byen Fredericia har hatt suksess med. Av de hjemmeboende eldre som der har vært gjennom et slikt opplegg, ble 44 prosent helt selvhjulpne og 41 prosent greide seg med mindre hjelp.

I følge rehabiliteringssjefen i Fredericia har de ikke fått en eneste klage siden de gikk i gang. "Det hænger sammen med, at vi jo ikke tager noget fra folk. Tværtimod så investerer vi i dem. Vi spørger dem hvad de gerne vil kunne. Og det rører dem. Det er jo ikke kun de hopla-gamle vi henvender os til, men også dem over 90, der måske selv har mistet troen på, at de kan komme til at klare sig bedre, og så kommer der nogen og giver dem nyt håb», som hun har forklart til fagtidsskriftet "Fysioterapeuten".

Flere pasienter får ja

I tillegg skal det opprettes tre nye avtalehjelmer for fysioterapeuter. Pluss at flere som ikke har full stilling, skal få hjemlene sine oppjusterte. Avtalefysioterapeutene har lenge påpekt det store behovet for flere stillinger:

— Vi står daglig overfor vanskelige valg: Skal vi si nei til pasienter som absolutt trenger behandling? Sier vi ja, betyr det at flere pasienter får mindre og sjeldnere behandling, noe som gjør behandlingen mindre effektiv. Samtidig vet vi at mens folk blir stående ukevis i kø, blir ofte tilstanden verre og hjelpebehovet øker. En eldre person som blir liggende en uke, får opp til 20 prosent redusert muskelstyrke. Motsatt: Med riktig behandling og trening er det lite som skal til for at de kommer over terskelen og klarer seg selv. De kan faktisk ha 100 prosent framgang på kort tid, uttalte fysioterapeut Irma B. Blaker ved Hillevåg fysioterapi og trening til Aftenbladet 29. november i fjor.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

  2. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

  3. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

  4. Elbiler må betale mer

  5. Rødt legger lokk på saken. Slik forklarer Stavanger-politikeren hvorfor hun bryter ut

  6. Koronasmitten øker - men ikke i Sverige

  1. Stavanger