- Trist for nasjonalparken

– Her takker kommunestyret i Forsand nei til et utrolig bra forslag. Preikestol–området fortjener mye bedre enn dette. Vi trenger en nasjonalpark, uttaler leder i Rogaland Venstre, Kjartan Alexander Lunde.

Publisert: Publisert:

Fredag er det offisiell sesongåpning for Preikestolen. Foto: Pål Christensen

  • Tor Inge Jøssang
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Med 17 mot 2 stemmer sa Forsand kommunestyre nei til Rogalands første nasjonalpark. Dermed er saken igjen lagt død, fordi Stortinget krever lokal oppslutning i ryfylkekommunene hvis det skal bli noe av.

Les også

Bråstopp for nasjonalpark Ut i naturen

— Trist hvis nasjonalparken nå blir utsatt, synes Kjartan Alexander Lunde, leder i Rogaland Venstre.

— Dette var veldig dumt, men ikke overraskende, mener partifelle Erik R. Nyman-Apelset, listetopp i Strand.

Sesongåpning i påsken

Fredag er det offisiell sesongåpning for Preikestolen. De som har tenkt seg til topps i påsken må være forberedt på at det ennå er vinter 600 meter over havet. Gode fjellsko, helst også brodder, er påkrevd.

I fjor gikk 250.000 mennesker turen til fjellknatten ved Lysefjorden. Hvis trafikkveksten blir like bratt som foregående år, kan det ventes 300.000 i løpet av sesongen. Den enorme tiltrekningskraften er en av grunnene til at reiselivet ser behov for en nasjonalpark, slik at området forvaltes riktig. Samtidig er nasjonalparkstatus en potensiell gullgruve for reiselivet.

— De siste årene har vi også sett forslag som viser at området er under press. En nasjonalparkstatus vil være et viktig signal om at Preikestolen er et særdeles viktig naturområde. Det vil legge til rette for stadig økende turiststrøm samtidig som naturen blir tatt vare på, uttaler Kjartan A. Lunde.

- Bra vedtak

Men ikke alle er skuffet. KrFs fylkespolitiker Ellen Solheim synes vedtaket i Forsand er bra. Det samme mener mange lokalpolitikere og gårdbrukere i Ryfylke.

— Beste vern er aktivt bruk, dette klarer vi uten nasjonalpark, kommenterer Per Inge Egeland, Sp–politiker i Hjelmeland.

— Ikke rart at grunneiere sier nei. Masse restriksjoner og lite kompensasjon. Hadde kompensasjonen til grunneierne vært fornuftig, så kunne vi fått en flott nasjonalpark som sikret området for fremtidige generasjoner, tror Per Magne Gabrielsen, Frp-politiker i Hjelmeland.

— Preikestolen og området rundt blir godt ivaretatt uansett. Så slipper vi ekstra byråkrati som skal forvalte noe som vi allerede tar vare på. Bruk heia fornuftig, det er gleden av turen og naturopplevelsen som er viktig, ikke om en går i en nasjonalpark, mener Espen Brekke fra Jørpeland.

Det er ennå vinter, men farbart til Preikestolen i påsken. Foto: Audun Rake

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Dette synet møtte Rune da han løftet overmadrassen på hotellet i Bergen

  2. Da Marielle skulle varme sønnen Lucas (9) på fotballkamp, ble hun truet med utkastelse: – Drøyt

  3. Mann pågrepet av bevæpnet politi i Stavanger - siktet for grov kroppsskade

  4. Bil i full fyr på Forus - brannen spredte seg

  5. Forsvinner fra Kristiansand: Fjord Line selger Fjord Cat

  6. Seks nye smittetilfeller

  1. Ryfylke