Tiltalt har rømt fra Jæren tingrett

Mannen (28) knyttes til en rekke boliginnbrudd på Jæren. Før hovedforhandlingene torsdag valgte han å ta beina på nakken.

Publisert: Publisert:

Ingen skal ha kommet til skade i forbindelse med at en 28 år gammel varetektsfengslet mann torsdag morgen rømte fra Jæren tingrett. Foto: Carina Johansen

  • • Cornelius Munkvik
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Jeg kan bekrefte at en innsatt har rømt. Det skjedde under transport fra fengselet til Jæren tingrett, opplyser operasjonsleder Charles Bøgild i Rogaland politidistrikt til Aftenbladet.

Den tiltalte 28-åringen er for tiden varetektsfengslet i påvente av at saken mot ham skal bli ferdigbehandlet.

Bøgild gir følgende beskrivelse av mannen:

— Han er 1,81 meter høy og er iført mørk jakke og mørk bukse. Mannen, som opprinnelig er fra Nord-Afrika, er nå etterlyst nasjonalt. Alle patruljer holder utkikk etter ham, sier operasjonslederen, som understreker at mannen ikke anses for å være farlig.

Håndjern?

Aftenbladet har så langt ikke fått tak i mannens forsvarer, advokat Brynjar Meling. Saken hvor 28-åringen er tiltalt fortsetteruten tiltaltes tilstedeværelse.

Ifølge operasjonsleder Bøgild skal ingen ha kommet til skade som følge av flukten.

— Jeg ønsker ikke å gå i detalj om hvordan flukten skjedde, men kan bekrefte at han valgte å rømme etter at fangetransporten hadde kommet frem til rettslokalet i Sandnes. Det er ukjent for meg om han hadde på seg håndjern da han sprang, eller om disse var tatt av, sier Bøgild.

Innrømmer heleri

Straffesaken mot den 28 år gamle mannen startet i Jæren tingrett tirsdag denne uka. Han står blant annet tiltalt for 20 boliginnbrudd, hovedsakelig på Jæren, i tidsperioden juli 2013 til sommeren 2014. Påtalemyndigheten mener å kunne føre bevis for at mannen har stjålet elektronisk utstyr, klær og smykker og diverse andre gjenstander til en samlet verdi på flere 100.000 kroner.

28-åringen erkjenner ikke straffskyld for innbruddene, men innrømmer at han har gjort seg skyldig i heleri.

Har skjedd før

Mannen som akkurat nå er på frifot, skal også ved en tidligere anledning valgt å ta beina på nakken. Dette skal ha skjedd i januar 2014 da 28-åringen ble stanset på morgentoget fra Egersund til Stavanger.

Med seg på toget skal han ha hatt 4-5 bager med det påtalemyndigheten mener er tjuvegods. Tilfeldigvis var det kontroll på denne avgangen og 28-åringen kunne ikke vise billett. Aftenbladet får opplyst at konduktørene ble usikre på mannens identitet og at politiet derfor ble kontaktet.

Før politiet ankom Stavanger jernbanestasjon hadde 28-åringen rømt.

Tatt i Bergen

Hovedforhandlingene skal etter planen vare ut uka. Fredag vil aktor Anders Christiansen komme med sin påstand om straff. I tillegg til fengselsstraff vil han legge ned påstand om både inndragning, erstatning og eller oppreisning.

28-åringen var på frifot i ett år etter at han sprang fra kontrollørene på Jærbanen. Mannen ble etterlyst internasjonalt og ble til slutt funnet av politiet i Bergen i januar 2015.

Den gangen var han ifølge tiltalen i besittelse av en foldekniv. Også dette er han tiltalt for i rettssaken han torsdag morgen valgte å rømme fra.

Ser på historikk

Klokken 12.15 opplyser operasjonsleder Victor Jensen i Rogaland politidistrikt at 28-åringen fortsatt er på frifot.

— Akkurat nå har vi ingen indikasjoner på hvor han er, men dette jobbes det med. Vi ser blant annet på hans historikk for å se hvor det kan tenkes at han oppholder seg, sier Jensen til Aftenbladet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

  2. Den kommende Røde Kors-presidenten har alltid en plan. Da sønnen fikk skallen splintret på Utøya, hadde hun 27.

  3. Familie følte seg forgiftet – hadde spist sønnens hasjbrownies

  4. Viking-helten fortsatt taus om fremtiden: – Vil ikke tenke på det nå

  5. City Bistro legger ned etter 33 år: - Det er trist, men vi ser ingen annen utvei

  6. Bil begynte å brenne under kjøring på fylkesvei 44

  1. Sandnes