Fryktet synkehull etter regnskyll i Sandnes

Trykk fra store vannmengder rev opp asfalten rundt avløpskummen i Sandnes. Men det gikk bedre enn fryktet med veigrunnen under.

Store vannmengder rev opp asfalt rundt kumlokk i krysset mellom Langgata og Olav Kyrres gate i Sandnes.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Kraftig regnskyll mandag formiddag gjorde Langgata i Sandnes om til en liten elv, og flere butikkansatte var bekymret for at vannet skulle trenge inn i butikklokalene. De aller fleste slapp imidlertid med skrekken, og vannet trakk seg tilbake før det gikk over dørterskelen på butikkene.

– Det var ekstremt mye nedbør på kort tid. Sist vi hadde så mye nedbør var i 1996, sier driftsansvarlig for vann og avløp Kjell Åge Askvik i Sandnes kommune.

– Bedre enn fryktet

På et av de mest utsatte stedene var frykten at veigrunnen under asfalten skulle gli ut og dannet et synkehull fordi det var så mye trykk fra at vannet.

– Vi var redd for synkehull. Da ville det vært fare for trafikken, men det gikk ikke så gale som fryktet, sier driftsansvarlig Kjell Åge Askvik for vann og avløp i Sandnes kommune.

Krysset mellom Langgata og Olav Kyrres gate ligger bare 1,5 meter over havet, og kummene var allerede godt fulle av sjøvann da alt regnvannet kom mandag.
Les også

Brønnkollaps førte til synkehull i Drammen

Les også

Obs, veibanen synker

Les også

30 meter dypt, mystisk hull i gaten i Oslo

I krysset mellom Olav Kyrres gate og Langgata ble asfalten revet opp på grunn av de store vannmengdene. Her ligger gateplanet bare halvannen meter over havet, og kummene var allerede godt fulle av saltvann fra flo sjø.

– Det største problemet for å ta unna overvannet i Sandnes er at byen ligger lavt i forhold til sjøen. Det gir oss noen ekstra utfordringer, og noen steder ligger lavere enn andre, sier Askvik.

Når all nedbøren kom ovenfra og samlet seg på det laveste punktet, ble det rett og slett for mye vann å svelge unna. Det skapte press på det låste kumlokket og gjorde at asfalten til slutt ga etter. Frykten var at også veigrunnen under asfalten ble vasket vekk av alt vannet, men det skjedde ikke.

Aller verst var det fra krysset med Olav Kyrres gate og nordover i Langgata. Puben Madam Aase hadde vannet helt inn til dørterskelen, men gjestene på puben kunne gå tørrskodd inne på teppene. Enda verre var det for noen av bygningen som lå lenger nord.

Vil løfte avløpsrør

Her var det både bilister og syklister som prøvde å ta seg fram i alt vannet som samlet seg i gata, og når bilene kjørte forbi, slo bølgene helt inn til veggene. En frisørsalong måtte tørke opp litt vann i inngangspartiet, men kundene fikk håret klippet uten å bli våte på beina i salongen.

I forbindelse med steinlegging og oppgradering av Langgata er også avløpssystemet lagt om. Men det skal ikke være årsaken til at det nå flommet over.

– Hvis vi ikke hadde lagt om avløpet i Langgata, hadde butikkene fått vannet inn. Det er jeg helt sikker på. Vi er i gang med å løfte avløpsrørene høyere opp for å vinne høyde i forhold til sjøvannet, og vi har fortsatt en jobb å gjøre fra Langgata og ned til gjestehavna forbi Tinghuset. Dette gjør at vi må få mer fortgang i det. Vi er i gang med prosjektering, men jeg kan ikke si nøyaktig når vi setter spaden i jorden, sier Askvik.

Publisert: