– Trollpikken skal på plass før helga

– Operasjon Trollpikken er i full gang. Vi må få den på plass før helga. Da starter fellesferien, sier Sverre Garpestad.

Sverre Garpestad berømmer alle som deltar i Operasjon Trollpikken. - Hvis alt klaffer skal den være oppe til helga.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Guinness rekordbok registrerer neppe verdensrekorder i gjenreising av ødelagte trollpikker, men hvis Sverre Garpestad får Trollpikken opp igjen på under to uker, vil også den utrolige gjenreisingen bli en del av attraksjonen. Sverre Garpestad er en kjent mann i Egersund. Det går som regel unna rundt Sverre Garpestad. De to siste ukene har det gått veldig unna. Han har stort sett bare hatt en tanke i hodet døgnet rundt. Trollpikken.

Bare timer etter at Trollpikken lå ødelagt på bakken, gikk han ut i Aftenbladet og lovet å få den på plass igjen. Egersunderne nikket fornøyd, men trodde ikke helt på det han sa. Ingen hadde gjort noe tilsvarende; heist på plass en ødelagt steinformasjon, på over 10 tonn, langt inne i en veiløs hei.

Les også

Utrolige Rogaland: Eventyret om trollgutten som ble til fjell

Les også

Parkeringsproblemer løst på en dag

Les også

For en del av oss er det nok nå

Knapp frist

Hvis han klarer å innfri løftet, hvis Trollpikken virkelig er på plass før Bertelsen & Garpestad tar ferie på fredag, er det en bragd.

I tillegg til den tekniske delen av operasjonen, har en rekke andre problemer dukket opp. Plutselig ville alle til Trollpikken. Hvor skulle de parkere? I løpet av at par dager hadde kommunen skrevet avtale om parkeringsplass for 100 biler, laget ny sti og fått opp kart. Slå den. Samtidig hadde trollpikkentusiastene, med Kjetil Bentsen i spissen, suksess med innsamlingsaksjonen. 1300 givere har gitt 230 000 kroner.

– Fantastisk, jeg er spesielt imponert over det store antall givere, sier Kjetil Bentsen.

Heldigvis er bruddflatene jevne, noe som gjør operasjonen lettere, sier Sverre Garpestad.

Neste problem trengte en juridisk avklaring. Det fantes grunneiere som måtte si ja før Operasjon Trollpikken kunne settes i gang. Advokat Asbjørn Stokkeland tok saken. Lørdag, en uke etter at vandalene hadde gjort sitt i heia, hadde han avtalene i boks. Da kunne Sverre Garpestad gi, om mulig, enda mer gass.

– Vi fikk Aker Solutions med på laget. De har laget steinbukken som skal løfte Trollpikken. Den er over sju meter høy. Trollpikken skal plasseres mellom føttene i en sveiset A. Det er 4,5 meter mellom føttene, forteller Garpestad.

– Trollpikken kan bli større enn Preikestolen

Før helga

Han hadde først tenkt å fly inn steinbukken i én operasjon. Det ville imidlertid krevd et stort helikopter. Da prislappen ble på 100 000 kroner, trakk han i nødbremsen. Nå blir det et mindre og billigere helikopter, noe som gjør at steinbukken må flys inn i flere deler og sveises sammen på stedet.

– Jeg må ta forbehold om at alt går slik vi planlegger, men går det greit, og nå ser det ut som om vi har været med oss, skal Trollpikken være på plass igjen før vi tar ferie til helga.

Historien om Trollpikken er et sant eventyr. For noen måneder siden hadde nesten ingen hørt om fjellformasjonen. Nå vet folk om den i inn og utland. Hvis gjenreisingen skjer i løpet av to uker, kommer også den til å gå inn i eventyret om Trollpikken og bli en del av historien om attraksjonen.

Ølbidrag

Johan Aakre er en av entusiastene som jobber med å gjøre attraksjonen kjent. Han forteller på Facebook at det belgiske ølbryggeriet Dubuission nylig tok kontakt.

«De produserer ølet «Cuvée des Trolls», og føler selvsagt omsorg med vår stakkars trollpikk, og har derfor gitt et bidrag til oppreisningen. Takk og skål!»

Publisert: